Črna polenta
Zdrob za črn zob
Polenta je že stara spremljevalka morskih dobrot in je trdno zasidrana tudi v kulinariki našega primorja.
Tale izvedenka je kremna po teksturi in nežna po okusu, zaradi črne barve pa krade pozornost ostalim jedem, ki se slučajno znajdejo na mizi ob njej.
V sipino črnino odeta polenta je kot nalašč za ob bok omakam in ragujem iz rib, rakcev in vsega živega, kar je moč najti v morskem sadovnjaku.
Še najbolj pa se odreže v družbi slastnih kozic v kremni omaki s čilijem.
Še več takih in drugačnih slastnih receptov si lahko ogledaš na Tjašinem simpatičnem Instagram profilu TUKAJ. Sledi ji in bodi na tekočem, kako ga kulinarično biksava.
Recept je nastal za revijo Odprta kuhinja.
Recept
Sestavine:
250 g koruznega zdroba
1250 ml vode
1 žlička soli
1 paketek sipinega črnila
1 žlica masla
2 žlici parmezana
Postopek
- Navedeno razmerje med koruznim zdrobom in vodo (1:5) ustreza kremni polenti. Če želimo bolj gosto in čvrsto polento, zmanjšamo količino vode.
- Vodo nalijemo v pisker in vanjo stresemo žličko soli.
- Pristavimo jo nad ogenj in počakamo, da zavre, nakar vanjo stresemo zdrob.
- Ogenj zmanjšamo in polento kuhamo po navodilih z embalaže, nekje 30-40 min.
- Približno 5 minut pred koncem v polento vmešamo sipino črnilo, maslo in nariban sir grana padano.
- Polento postrežemo še vročo.
Morski tek!
1 Response
[…] Najbolj pa razturajo v družbi atraktivne črne polente. […]