Bezgov sirup z jagodami
Sladki napoj pomladi
Kar se domačih sirupov tiče, se večinoma držimo tradicije kot pijanec plota – v našem portfelju prednjačita sirupa iz bezga in iz smrekovih vršičkov, nekatera gospodinjstva pa drzno flaširajo tudi sirupe iz melise, mete, vrtnic – pa še kako zelišče ali dišavnica se znajde na spisku.
Z lahkoto pa lahko pripravimo sirup povsem po svojem okusu! Za osnovo vzemi bezgov sirup, vanj potunkaj poljubno sadje in se čudi. Midva sva v svojem zaradi dobrega ujemanja z bezgom in zaradi kričeče barve uporabila sveže jagode.
Še več takih in drugačnih slastnih receptov si lahko ogledaš na najinem simpatičnem Instagram profilu TUKAJ. Sledi nama in bodi na tekočem, kako ga kulinarično biksava.
Naročnik recepta je Dr. Oetker.
Sestavine
Sirup:
2 l vode
1,5 kg sladkorja
20 bezgovih cvetov (cca. 200 g)
500 g svežih jagod
1 vrečka Dr. Oetker Citronka special bezeg
2 bio limoni
Postopek
Sirup:
- V velikem piskru zavrij 2 l vode z 1,5 kg sladkorja.
- Ko se sladkor ves raztopi, lonec odstavi, sirup pa naj se ohladi do mlačnega.
- Vanj nameči na kolobarje narezani limoni, na četrtine narezane jagode brez pecljev in vrečko citronke special.
- Dodaj še očiščene bezgove cvetove, nato lonec pokrij in ga postavi v hladilnik.
- Sirup pusti pri miru vsaj 24 ur, še bolje pa polnih 48 ur.
- Sirup precedi skozi fino cedilo, ob tem pa jagode nežno speštaj, da spustijo barvo in okus – a ne pretiravaj z mečkanjem!
- Sirup prelij v sterilne steklenice, za daljšo obstojnost pa sirup zavri in ga flaširaj še vročega.