Kokosova torta z jabolki
Opojna kombinacija
Pogled na to zasneženo in z ličnimi drevesi poraščeno torto ne daje slutiti, da se pod pobeljenim površjem skriva prava zakladnica okusov.
Ko odsekaš kajlo torte, pa vidiš, da daje sočen biskvit oporo nežni kokosovi kremi, vmes pa se skriva drzna jabolčna plast, ki jo kar razganja od okusa. Svoje omamne prste pa je po celi torti imel tudi kultni kokosov liker.
Za še bolj impresivno sladkanje pa zraven postrezi še vročo jabolčno čežano s kokosovim likerjem.
Da ta torta navduši tako z okusom kot z izgledom, pa v veliki meri poskrbi Dr. Oetker s svojimi nepogrešljivimi izdelki.
Recept
Še več takih in drugačnih slastnih receptov si lahko ogledaš na Tjašinem simpatičnem Instagram profilu TUKAJ. Sledi ji in bodi na tekočem, kako ga kulinarično biksava.
Naročnik recepta je Dr. Oetker.
Biskvit:
270 g moke
200 g sladkorja
4 jajca
1 vrečka Dr. Oetker Finesse naravne arome vanilije
1 vrečka Dr. Oetker Backin pecilnega praška
1 dl olja
1,5 dl mleka
Za navlažitev:
50 ml kokosovega likerja (npr. Malibu)
250 ml mleka
Jabolčna plast:
750 g jabolčnih koščkov (iz približno 6 jabolk)
4 listi Dr. Oetker želatine
0,5 žličke cimeta
4 žlice kokosovega likerja (npr. Malibu)
2 zvrhani žlici Dr. Oetker Sladkega prahu
Kokosova krema:
1 puding Dr. Oetker Special puding za kokosove kocke
500 ml mleka
500 g maskarpone sira
250 ml sladke smetane za stepanje
70 g nastrganega kokosa (grobe kokosove moke)
100 g Sladkega prahu Dr. Oetker
5 listov Dr. Oetker želatine
Smetanov premaz:
250 ml sladke smetane za stepanje
nastrgan kokos (groba kokosova moka)
Smrečice:
100 g bele čokolade
100 g ruby čokolade
poljuben pisan drobni dekor Dr. Oetker
Jabolčna čežana:
3 jabolka
1 žlica sladkorja
1 dl vode
50 ml kokosovega likerja (npr. Malibu)
Navedene sestavine so namenjene pekaču s premerom 26 cm. Če uporabljaš pekač drugačne velikosti ali oblike, lahko sestavine preračunaš s priročnim Tortopretvornikom.
Postopek
Biskvit:
- Pečico segrej na 180 °C.
- Jajca in sladkor penasto vmešaj.
- K jajcem dodaj olje in mleko ter Finesse naravno aromo vanilije. Dobro zmiksaj.
- Na koncu vmešaj še zmes moke in pecilnega praška.
- Na dno pekača postavi papir za peko in vanj vlij biskvitno maso.
- Peci 35-45 minut, pečenost pa preveri z zobotrebcem, ki mora po vbodu ostati čist.
- Ko se biskvit ohladi, ga prereži na 3 enake dele.
Jabolčna plast:
- Jabolka olupi, jim odstrani peščišča in jih nasekljaj na majhne kocke – dobiti jih moraš 750 g.
- Dodaj kokosov liker, sladkor in cimet, nato jabolka kuhaj, dokler se ne zmehčajo.
- Jabolka spasiraj s paličnim mešalnikom.
- Liste želatine namoči v hladni vodi in počakaj, da se napojijo in zmehčajo.
- Ožemi jih in vrzi v kozico z jabolčno čežano.
- Segrevaj in mešaj, dokler se želatina popolnoma ne raztopi.
Kokosova krema:
- Sladko smetano za stepanje stepi do stepene smetane.
- 400 ml mleka segrevaj do vrelišča.
- V kozarcu zmešaj preostalih 100 ml mleka in puding.
- Zmes iz kozarca zlij v vrelo mleko.
- Z metlico mešaj, dokler se puding ne zgosti.
- Liste želatine namoči v hladni vodi in počakaj, da se napojijo in zmehčajo.
- Ožemi jih in vrzi v puding. Mešaj, dokler se želatina povsem ne raztopi.
- V večji posodi zmešaj še vroč puding z maskarpone sirom.
- Primešaj sladkor v prahu in nastrgan kokos, na koncu pa s spatulo še stepeno smetano.
Tortogradnja:
- V skodelici zmešaj 50 ml kokosovega likerja in 250 ml mleka.
- Prvo plast biskvita postavi na kartonasto podlago za torte.
- Okoli njega zategni tortni obroč, ki ga nato po notranji strani obdaš z acetatno folijo.
- Biskvit namoči s tretjino mleka z likerjem.
- Premaži ga s polovico jabolčne osnove.
- Na jabolčno osnovo nanesi kokosovo kremo in jo poravnaj.
- Zdaj je spet na vrsti biskvit, ki ga previdno položiš na kremo in narahlo potisneš, da je raven.
- Zopet sledi namakanje, jabolčna plast in krema.
- Povsem na vrhu pride streha iz biskvita, ki ga namočiš s preostalo mlečno mešanico.
- Torto zdaj postavi v hladilnik, kjer naj počaka vsaj 6 ur, še raje pa jo tam pusti čez noč.
Smrečice:
- Raztopi tako belo kot ruby čokolado in ju malce ohladi.
- Na delovno površino položi papir za peko, po njemu pa razporedi slamice.
- Z dresirno vrečko nanesi čokolado na slamico, pri tem pa se potrudi, da je v obliki smrečice.
- Čokolado posuj s poljubnim Dr. Oetker dekorjem in počakaj, da se strdi.
Okrasitev:
- 250 ml sladke smetane za stepanje stepi do čvrstega.
- Pograbi jekleno lopatico za torte in z njo nanesi smetano na torto. Potrudi se, da so vrh in stranice torte ravni, rob pa oster.
- Po celotni površini torte potresi nastrgan kokos.
- Po torti zasadi gozd iz čokoladnih smrečic.
Jabolčna čežana:
- Jabolka olupi, jim odstrani peščišča in jih nareži na drobne kocke.
- Stresi jih v kozico, prilij vodo in jih pristavi nad ogenj.
- Dodaj sladkor in kokosov liker, nato pa segrevaj do mehkega.
- Jabolka spasiraj s paličnim mešalnikom.
- Odreži kos torte in ga postrezi s še vročo jabolčno čežano.
Dober tek!
Pozdravljeni, zanima me, kako bi šlo brez tega specialnega kokosovega pudinga? Mogoče kokosova moka in malo jedilnega škroba?
Hvala za nasvet
Lp
Katja
Katja,
najbolje, da uporabiš vanilijev puding in dodaš kokosovo moko.
Pozdravljeni,
mene pa zanima, kaj lahko uporabim za navlažitev, da je brez alkohola in ima okus po kokosu?
Hvala za odgovor.
L.p. K.
Karmen,
lahko uporabiš mleko, v katerem se je kuhal in namakal kokos.