Rženi hlebec
Domačega kruha se največ poje!
Med največje osebne kulinarične uspehe zagotovo spada trenutek, ko nam uspe na lastno pečico speči dober kruh. Pot do omenjenega ponosa je pri tem hlebčku razmeroma kratka, saj je priprava dokaj enostavna, rezultat pa sočen rženi kruh, ki dolgo časa ostane svež.
Zaradi začimb in medu, pa tudi zaradi samega rža, ima rženi kruh značilen okus, ki je kot nalašč za ob bok enolončnicam, namazom ali dobremu maslu.
Še več takih in drugačnih slastnih receptov si lahko ogledaš na Tjašinem simpatičnem Instagram profilu TUKAJ. Sledi ji in bodi na tekočem, kako ga kulinarično biksava.
Recept je nastal za revijo Odprta kuhinja.
Recept
Sestavine:
350 g ržene moke
150 g bele moke
1 vrečka suhega kvasa
1 žlica medu
13 g soli
380 ml mlačne vode
pol žličke janeža
pol žličke kumine
Postopek
Priprava testa:
- Janež in kumino stremo v možnarju.
- V večjo posodo stresemo obe moki, kvas, med, sol in mešanico janeža in kumine.
- Prilijemo mlačno vodo in vse skupaj dobro premešamo in zamesimo.
- Predlagava, da se tega loti naš zvesti kuhinjski robot, saj je testo zelo lepljivo in je težko delati z njim.
- Kljub temu, da se zdi testo premokro, ne dodajamo moke.
- Posodo s testom pokrijemo s prozorno folijo za živila in pustimo vzhajati 1 uro.
Oblikovanje:
- Delovno površino pomokamo z rženo moko in nanjo zvrnemo testo.
- S hitrimi gibi odprtih dlani s prsti skupaj ga oblikujemo v hlebček. Dlani premikamo v obratni smeri, da hlebček obračamo, s tem pa ga spodvihamo.
- Hlebček prenesemo na pekač, prekrit s papirjem za peko.
- Radodarno ga posujemo z rženo moko, za kar uporabimo cedilo.
- Hlebček pokrijemo z na glavo obrnjeno skledo in ga pustimo vzhajati 45-60 minut na sobni temperaturi, da hlebček vzhaja, njegova pomokana površina pa popoka v lepem vzorcu.
Peka:
- Med vzhajanjem hlebčka pečico segrejemo na 200 °C.
- Kruh pečemo 15 minut pri 200 °C, nakar temperaturo spustimo na 180 °C in pečemo še 20-30 minut.
- Po peki kruh prenesemo na mrežico, kjer ga pustimo, dokler se dodobra ne ohladi.