Kokosova torta s čokolado
Bountyeva nova oblačila!
Tale kokosova tortica je po načinu priprave pravi cheesecake, po okusu pa spominja na klasično torto s kremo. Zagotovo bo navdušila privržence obeh klanov, tudi z odličnim kokosovim krhkim testom na dnu in ob straneh ter svilnato nežno čokolado na vrhu.
Imenitno je, da lahko najde puding svoje mesto tudi v torti, ampak nikakor ni vseeno, katerega stlačiš vanjo. Za kokosovo torto je Dr. Oetker puding nepogrešljiv.
Še več takih in drugačnih slastnih receptov si lahko ogledaš na Tjašinem simpatičnem Instagram profilu TUKAJ. Sledi ji in bodi na tekočem, kako ga kulinarično biksava.
Naročnik recepta je Dr. Oetker.
Krhko testo:
200 g moke
50 g nastrganega kokosa
100 g sladkorja
1 vrečka Dr. Oetker pecilnega praška
80 g masla
50 g milerama ali kisle smetane
1 jajce
1 vrečka Dr. Oetker vanilin sladkorja
Krema:
600 ml mleka
1 vrečka Dr. Oetker special pudinga za kokosove kocke
500 g maskarpone sira
200 g svežega kremnega namaza (ABC, Philadelphia)
3 zvrhane žlice nastrganega kokosa
180 g sladkorja
1 vrečka Dr. Oetker vanilin sladkorja
Čokoladna plast:
100 ml smetane
140 g mlečne čokolade
70 g temne čokolade
Midva sva za to tortico uporabila pekač s premerom 26 cm.
Če uporabljaš pekač drugačne velikosti ali oblike, lahko sestavine preračunaš s priročnim Tortopretvornikom.
Postopek
Testo:
- Maslo stopi in ga ohladi.
- Stopljeno maslo zmešaj z vsemi ostalimi sestavinami.
- Dobljeno zmes stisni v kepo, ki jo zaviješ v prozorno folijo za živila in postaviš v hladilnik za 1 uro.
Krema:
- V skodelici zmešaj 100 ml mleka in vrečko pudinga.
- Preostalih 500 ml mleka zlij v kozico, mu dodaj sladkor in ga segrevaj do vretja.
- Ogenj malce zmanjšaj, nato z metlico primešaj pudingovo osnovo v skodelici.
- Puding kuhaj, dokler se ne zgosti.
- Še vroč puding zmešaj s kremnim namazom in maskarpone sirom, za kar uporabiš električni mešalnik.
- Primešaj tri zvrhane žlice nastrganega kokosa.
Tortogradnja:
- Pečico segrej na 170 °C.
- Robove tortnega pekača s snemljivi obodom premaži z maslom, nato jih pomokaj ter stresi odvečno moko.
- Na dno pekača postavi papir za peko.
- Testo malce pregneti z rokami, da ga segreješ in narediš bolj voljnega.
- Razvaljaj ga na malce večji krog, kot je velik pekač.
- Razvaljano testo prestavi v obroč. Testo je kar drobljivo, zato se lahko kje natrga. Morebitne luknje zapolni s pritiski prstov.
- V kolikor ti testo nagaja, kepo testa preprosto vrzi v pekač in ga s prsti enakomerno oblikuj s pritiski ob dno in stene pekača.
- V tako pripravljeno kad testa zlij kremo.
- Torto peci 50-60 minut v vnaprej ogreti pečici.
- Po peki torto vzemi iz pečice in jo pusti kako uro pri miru, da se ohladi in uplahne.
Čokoladna plast:
- Smetano segrej do vretja, nato jo prelij čez nalomljeno temno in mlečno čokolado.
- Premešaj, da dobiš gladko čokoladno zmes.
- Počakaj, da se čokolada malce shladi, nato jo prelij po vrhu ohlajene torte.
- Torto postavi v hladilnik za vsaj 6 ur, še raje pa kar čez noč.
Kokosov tek!
Iz česa pa so teji beli (dejmo reč) “okraski” na torti, ki so na sliki?
Anja,
to je le stepena smetana 🙂
Je bela krema po strukturi kot puding?
Oseba, ki bi ji to spekla ne mara preveč pudinga, zato me zanima.
Hvala!
Petra,
sploh ne – zaradi maskarpone sira in kremnega namaza je kremna, puding je v njej zaradi okusa in škroba.