Limonina pita brez peke in dodanega sladkorja
Seveda lahko, saj je lahko!
Tale pita kar poka od svežine. Odlikujeta jo nežno piškotno testo in navihana krema, polna limon. Do take eksplozije okusov pa lahko prideš s sila enostavno detonacijo – vkup moraš vreči le kupček sestavin, brez peke ali kake naprednejše tehnike.
Če znaš užgati s kuhalnico po mizi in držati mikser v roki, potem bo zate tale pita mačji kašelj.
Njena lahka priprava in odličen svež okus sta le ena plat medalje – na drugi strani se blešči pomanjkanje vsakršnega dodanega sladkorja. Tole je super novica za vse, ki ne želimo zatreti sladkosnednosti zaradi skrbi o postavi, ki jo bomo na ogled postavili v kopalkah.
Torej, ta limonina pita je lahka in lahka, zato jo lahko. Brez slabe vesti in izgube časa.
Še več takih in drugačnih slastnih receptov si lahko ogledaš na najinem simpatičnem Instagram profilu TUKAJ. Sledi nama in bodi na tekočem, kako ga kulinarično biksava.
Naročnik recepta je Dr. Oetker.
Recept
Piškotno testo:
200 g piškotov brez dodanega sladkorja
120 g masla
5 žlic mleka
Limonina krema:
300 g kremnega sira
2 BIO limoni
1/4 žličke Dr. Oetker citronske kisline
1 ščepec soli
200 g sladke smetane za stepanje
1 vrečka Dr. Oetker Želatine fix
80 g Dr. Oetker Sweet Zero
Okrasitev:
BIO limone
listi mete ali melise
Navedene sestavine ustrezajo piti s premerom 20 cm.
Piškotno testo:
- 200 g piškotov brez dodanega sladkorja zdrobi ali zmelji.
- Zmešaj jih s 120 g stopljenega masla in s 5 žlicami mleka.
- V tortni pekač s snemljivim obodom vpni list papirja za peko.
- V pripravljen tortni model stresi piškotno zmes in jo potisni ob dno in steno modela.
- Poskrbi, da bo testo povsod enakomerno debelo in da bo segalo do enake višine ob steni modela.
- Model s testom postavi v hladilnik, da se testo strdi.
Krema:
- V eni posodi premlati 200 g sladke smetane v stepeno smetano.
- V drugi posodi zmešaj 300 g kremnega sira, eno vrečko želatine fix, četrt žličke citronske kisline in ščepec soli.
- Z obeh limon v kremo najprej nastrgaj lupinico, nato ju prepolovi in iz njiju iztisni še sok.
- V kremo vmešaj še 80 g Sweet zero (oz. po okusu).
- Na koncu h kremi s spatulo primešaj še stepeno smetano.
Pitogradnja:
- Iz hladilnika vzemi model s piškotnim testom. Obod snemi, piškotno testo pa dvigni in previdno odstrani papir za peko.
- Piškotno testo postavi na ličen podstavek, krožnik ali pladenj.
- Kremo nadevaj v dresirno vrečko s poljubnim nastavkom.
- Enakomerno jo nabrizgaj v bazenček sredi piškotnega testa.
- Pito postavi v hladilnik za vsaj 2 uri.
Okrasitev:
- Po vrhu kreme razporedi limonine krhlje in liste mete ali melise.
- Po celi površini na hitro nastrgaj še malo limonine lupinice.
- Odreži si kos ali dva nepregrešne limonine pite in se prepusti užitku.