Karamelni sladoled z jabolčnim čipsom
Kdor ga kupi, se zastrupi!
Katera je tvoja najljubša kombinacija okusov v sladici?
Za naju je to trenutno slana karamela, v obliki nežnega sladoleda, zraven pa neverjetno hrustljav jabolčni čips izpod prstov mojstrov pri Kotányi. Brbončicam nič ne bo jasno, kaj jih je zadelo 🙂
Še več takih in drugačnih slastnih receptov si lahko ogledaš na Tjašinem simpatičnem Instagram profilu TUKAJ. Sledi ji in bodi na tekočem, kako ga kulinarično biksava.
Naročnik recepta je Kotányi.
Recept
Karamela:
250 g sladkorja
180 g sladke smetane
1-2 žlički kosmičaste soli
Sladoled:
4 rumenjaki
100 g sladkorja
1 žlica vanilijeve paste
250 ml mleka
400 ml sladke smetane
Potrebuješ še:
1 vrečka hrustljavega jabolčnega čipsa Kotányi
Postopek
Karamela:
- V kozico stresi sladkor in ga pristavi nad nizek-srednji ogenj.
- Ko se prične sladkor topiti, ga vsake toliko požokaj z vilico.
- V drugi kozici segrej sladko smetano skoraj do vretja.
- Ko je sladkor povsem stopljen v karamelo jantarne barve brez vidnih kristalov, dodaj tretjino vroče smetane.
- Z metlico mešaj, da dobiš gosto zmes, nato primešaj še drugo, na koncu pa zadnjo tretjino smetane.
- Karamelo posoli z 1-2 žličkama kosmičaste soli.
- Pusti, da se karamela shladi do sobne temperature.
Sladoled:
- Rumenjake penasto stepi s sladkorjem.
- V kozico zlij mleko in dodaj vanilijevo pasto.
- Mleko zavri in odstavi, nato vanj vmešaj stepene rumenjake.
- Kozico pristavi nazaj na srednji ogenj in neprestano mešaj, pri tem pa pazi, da jajca ne zakrknejo.
- Ko se zmes zgosti, vanjo primešaj 400 sladke smetane in karamelo.
- Dobljeno zmes vlij v posodo avtomata in ga prižgi, lahko pa jo zliješ v posodo za sladoled ali drugo primerno veliko posodo in jo postavi v zamrzovalnik.
- Po dveh urah ohlajanja sladoled temeljito zmiksaj, nato ga postavi nazaj.
- Ta postopek ponovi po pol ure še enkrat, nato pa še enkrat, prav tako po pol ure.
Postrežba:
- V skodelico nakupčkaj kepico ali tri karamelnega sladoleda, po njemu pa izdatno potresi jabolčni čips.
Sladoledni tek!