Pehtranov sladoled z oljčnim oljem in vroče jagode z žara
Čas zate
Najslajše vedno pride na koncu in pri žar zborovanjih ni nič drugače. Čeprav so vsi prijetno siti, se nihče ne more upreti kremnemu in prefinjenemu pehtranovemu sladoledu z oljčnim oljem, ki se topi pod vročimi, rahlo karameliziranimi jagodami z žara. Kot da to ni dovolj, so se v to markantno sladico pretihotapili še popraženi mandljevi lističi.
Vroče z ledenim, kislo s sladkim in kremno s hrustljavim – to je pravi vrtiljak kontrastnih okusov.
Še več takih in drugačnih slastnih receptov si lahko ogledaš na Tjašinem simpatičnem Instagram profilu TUKAJ. Sledi ji in bodi na tekočem, kako ga kulinarično biksava.
Sladoled:
5 rumenjakov
250 ml mleka
250 ml sladke smetane
1 šopek / skodelica pehtrana
80 ml ekstra deviškega oljčnega olja
140 g sladkorja v prahu
Jagode z žara:
250 g jagod
½ limone
sladkor v prahu
Potrebujemo še:
pest mandljevih lističev
Postopek
Sladoled:
- Rumenjake in sladkor v prahu dobro premlatimo, da popenijo.
- Mleko, smetano in pehtran spravimo v kozico, ki jo pristavimo na ogenj.
- Ko mešanica zavre, jo spasiramo in precedimo skozi fino cedilo.
- Pehtranov napoj vrnemo nad ogenj, da zavre, nato ga odstavimo in vanj med stalnim mešanjem z metlico dodajamo stepene rumenjake.
- Na vrsti je dolgotrajno metlično mešanje mase nad srednjim/nizkim ognjem, dokler se zmes ne zgosti.
- Ko je krema nared, jo prelijemo v posodo, katero postavimo v kopel z ledeno vodo, da se shladi.
- V maso vlijemo še kakovostno oljčno olje, nato pa jo dodobra zmešamo z električnim mešalnikom in postavimo v zamrzovalnik.
- Po dveh urah sladoled pošteno zmiksamo in ga postavimo nazaj na hladno.
- Po pol ure postopek ponovimo in nato po pol ure še enkrat. Pustimo, da zamrzne.
Jagode z žara:
- Jagode operemo in jim odstranimo peclje.
- Nabodemo jih na špile, premažemo z limoninim sokom in posujemo s sladkorjem v prahu.
- Jagodne ražnjiče vržemo na vroč žar, kjer naj se cmarijo 5-8 minut, vmes pa jih večkrat obrnemo.
Mandljeve lističe stresemo na vročo ponev, kjer jih na hitro popražimo, da potemnijo.
Pred serviranjem postavimo pehtranov sladoled za kratek čas na sobno temperaturo, da nas bo bolj ubogal pri oblikovanju kepic.
Z žlico za sladoled oblikujemo kroglice sladoleda, nanj postavimo še vroče jagode in ga zasujemo z mandljevimi lističi.
Po pokušini tega imenitnega sladoleda bodo tudi najbolj nažrti povabljenci kmalu prišprintali po poobedek.
Pehtranov tek!