Počasi pečena svinjska potrebušina s hrustljavo kožo
Najpomembnejša sestavina je čas.
Da je moč iz cenejšega kosa mesa izvleči ogromno, je jasno vsakemu privržencu peke po principu “počasi in pri nizki temperaturi”. V to malho spada tudi svinjska potrebušina ali flam – precej masten del svinje, ki pa je do denarnice še najbolj prijazen.
Visoka vsebnost maščobe pomeni, da ima kos potrebušine po hitri peki precej neprijetno teksturo, zaradi česar kar kliče po dolgi kuhi. Svinjska maščoba je odličnega okusa, zato se flam odlično obnese v enolončnicah, iz njega pa se pripravlja tudi slanina.
Še najlepše pa je iz potrebušine pripraviti pečenko, ki pod streho ekstra hrustljave kože skriva sočno in mehko meso izjemnega okusa.
Do takega cilja je moč priti s počasnim maratonom peke, ki mu sledi vroč šprint.
Tako pripravljena potrebušina ne potrebuje drugih začimb kot le sol in poper, zaradi njene sočnosti pa je ob kosu pečenke dovolj le dobra žlica omake intenzivnega okusa.
Ob hrustljavi potrebušini se najbolj prileže NAJBOLJŠI HRUSTLJAV KROMPIR IZ PEČICE
Še več takih in drugačnih slastnih receptov si lahko ogledaš na najinem simpatičnem Instagram profilu TUKAJ. Sledi nama in bodi na tekočem, kako ga kulinarično biksava.
Recept
Potrebušina:
kos svinjske potrebušine s kožo
sol
poper
olje
Omaka:
2 žlici masla
1 manjša čebula
0,5 dl belega vina
500 ml goveje jušne osnove
3 žlice sladke smetane
1 žlička škroba
sol
sveže strt poper
Postopek
Omaka:
- Nad nizek-srednji ogenj postavimo ponev in v njej raztopimo maslo.
- Dodamo drobno nakockano čebulo in jo med mešanjem pražimo 5 minut.
- V ponev vlijemo vino, ogenj pa malce povečamo.
- Kuhamo, da vso vino povre.
- Prilijemo jušno osnovo in ob brbotanju kuhamo 10-15 minut.
- Dodamo sladko smetano in kuhamo še tri minute.
- V kozarcu zmešamo žličko škroba in žlico vode, nato zmes vlijemo v omako.
- Kuhamo še kako minutko, nato omako precedimo skozi fino cedilo.
- Omako solimo in popramo po okusu.
Potrebušina – priprava:
- Da bo njena koža po peki res hrustljava, potrebušino prestavimo na krožnik in ga odkritega čez noč postavimo na spodnjo polico hladilnika. Tako se bo do peke dobro osušila, kar je ključno za nastanek mehurčkov.
- Pred peko jo na straneh brez kože najprej premažemo z žlico olja, nato pa dobro natremo s soljo in sveže strtim poprom.
- Kožo dobro obrišemo s papirnato brisačko.
- Na pult postavimo dva lista alu folije enega na drugega.
- Kos potrebušine postavimo na sredino, nato folijo z vseh strani zapognemo navzgor, da objame meso, nato jo prepogibamo navzven, da dobimo bazenček s stranico, ki sega do vrha kože. V njem se bo med peko nabirala maščoba.
- Robove zavijemo, da folija res tesno objema meso.
- Po koži razmažemo žličko olja, nato po njej posujemo nekaj ščepcev soli. Sol je ključna za mehurčkasto hrustljavo kožo, zato se potrudimo, da z njo pokrijemo celo površino.
Potrebušina – peka:
- Paketek z mesom postavimo na pekač, tega pa zalučamo v pečico, segreto na 140 °C (način gretja spodaj in zgoraj).
- Zdaj je na vrsti 2,5 ure dolga počasna peka, med katero se bo maščoba v mesu počasi topila, v pripravljenem bazenčku pa uprizorila pravi konfit.
- Po kaki uri peke se bo meso skrčilo, zato robove paketka ponovno zategnemo in nadaljujemo s peko.
- Ko je počasne peke konec, pečico nastavimo na 210 °C, ventilatorski način.
- Potrebušino vzamemo iz alu paketka in jo pečemo še 30 minut, da se njena koža mehurčkasto zapeče.
- Povsem na koncu na pečici vklopimo žar funkcijo in pozorno spremljamo, da prenehamo s peko, ko je cela površina kože polna mehurčkov.
- Pečenka naj po peki počiva 15 minut, potem jo z nazobčanim nožem narežemo na tanke rezine in postrežemo z majhno količino omake.
1 Response
[…] Ob krompirčku iz pečice se najbolj prileže POČASI PEČENA SVINJSKA POTREBUŠINA S HRUSTLJAVO KOŽO. […]