Jagodna marmelada s kokosom
Domača marmelada s tropskim okusom nadvlada
Največjo svobodo človek izkusi, ko si prvič sam skuha en tegelc marmelade. Nobena palačinka ni več nenamazana in nobeno maslo ne sameva več na rezini kruha.
V svoji neizmerni moči priprave marmelade pa se nikar ne šparaj – pusti ostalim, da pacajo klasične marmelade in pripravi nekaj posebnega.
Z zimzelenim želirnim sladkorjem Wiener Zucker se tvoje marmeladne želje hitro in neboleče uresničijo. Midva sva cuker uporabila za drzno jagodno marmelado s kokosom.
Še več takih in drugačnih slastnih receptov si lahko ogledaš na Tjašinem simpatičnem Instagram profilu TUKAJ. Sledi ji in bodi na tekočem, kako ga kulinarično biksava.
Sestavine:
1 kg jagod
1300 g želirnega sladkorja Wiener Zucker 1 : 1
100 g nastrganega kokosa (kokosove moke)
300 ml vode
sok pol limone
sirup po okusu (midva sva uporabila bezgov sirup)
Postopek:
Preden se lotiš marmeladanja, poskrbi za kozarce. Kozarčke skupaj s pokrivali temeljito operi in osuši s čisto krpo, nato pa vrzi v pečico, segreto na 100 ºC. Tam naj se pridno sterilizirajo 15 minut.
Narabutaj jagode, jim odstrani peclje in jih nareži na četrtine.
Iz poljubnega sirupa in 300 ml vode si namešaj tako močen napitek, kot želiš. Midva sva uporabila 2 žlici popularnega bezgovega sirupa. V dobljen napitek stresi kokosovo moko, nakar ga zavreš ter kuhaš 5 minut.
Polovico narezanih jagod veselo pretlači in jih skupaj z drugo polovico jagod, limoninim sokom in nepogrešljivim želirnim sladkorjem Wiener Zucker stresi h kokosovemu napoju. Počakaj, da zmes zavre, nato jo kuhaj še 4 minute.
Še vročo marmelado zlij v vroče kozarce malo pod vrhom in jih zapri. Pazi, da se med rokovanjem z jagodno lavo ne opečeš.
Tako, tale marmelada spada pod ozimnico in naj bi zdržala več sezon. V resnici pa je tako dobra, da vedno iščeš nove izgovore, na kaj bi jo namazal – najbrž ne bo zdržala niti do te zime. Zdaj greva pa palačinke delat 🙂
Marmeladni tek!
Pa takile kozarcki dobro tesnijo, da bi marmelada lahko prezimila? Ali je to samo ‘za sliko’ in cimhitrejso uporabo? 🙂
Lp
Zdravo Mateja, ti kozarčki na poklopec so bili samo za slikco, saj na žalost ne tesnijo dobro.
Niti pomisla ne bi na to kombinacijo, ampak tooop 🙂 Me pa zanima, ali je OK, če bi uporabila zamrznjene jagode?
Janja,
sicer lahko uporabiš zamrznjene, a je marmelada iz svežih jagod seveda boljša 😉
Koliko takšnih malih kozarčkov marmelade pride? : )
Ema,
po spominu bi rekla, da jih je bilo 6 🙂