Goveji golaž iz pečice
Simp’l kot golaž
Golaž je vseslovenska klasika neslovenskih korenin. Verjetno obstaja toliko različic te bogate mesne enolončnice, kolikor je gospodinjstev. Najin twist tiči v bolj mesnatem razmerju čebule in govejega bočnika, v temnem pivu in seveda v uporabi pečice. Le zakaj bi tvegala, da se nama prismodi v zadnjih minutah kuhe, ko lahko kastrolo z golažem spokava v pečico in praktično pozabiva nanj.
Najpomembnejša sestavina golaža je seveda meso, zato poskrbi, da pograbiš res kakovosten kos. V prvi vrsti mora biti meso slovenskega porekla, ki je najbolj sveže in lokalno, obenem pa se spodobi, da podpreš naše pridne kmete.
Še več takih in drugačnih slastnih receptov si lahko ogledaš na najinem simpatičnem Instagram profilu TUKAJ. Sledi nama in bodi na tekočem, kako ga kulinarično biksava.
Naročnik recepta je SPAR.
Video
Recept
Sestavine:
1 kg govejega bočnika slovenskega porekla
800 g čebule
2 žlički soli
1 žlička sladkorja
300 ml temnega piva
5 žlic SPAR sladke paprike
1 žlička mlete kumine
1 žlička suhega majarona
1 žlica SPAR Natur*pur BIO paradižnikovega koncentrata
1 žlica moke
1 S-BUDGET goveja jušna kocka
1 žlica worcesterske omake
Postopek
Priprava:
- Čebulo olupi in jo na drobno sesekljaj, ob tem pa ti slap solz žal ne uide.
- Goveji bočnik splakni pod tekočo vodo in ga osuši s papirnato brisačko.
- Nareži ga na kocke s stranico 2-4 cm.
- V večjem piskru močno segrej 2-3 žlice olja in na njemu v dveh rundah z vseh strani na hitro popraži meso.
- Meso stresi na krožnik.
- Ogenj zmanjšaj, v posodo pa ponovno vlij 2-3 žlice olja.
- Dodaj sesekljano čebulo, po njej pa potresi dve žlički soli in žličko sladkorja.
- Čebulo počasi cmari 45 minut, vmes pa jo vsake toliko premešaj.
- Pazi, da se ti ne prismodi! Če začenja čebula ob straneh rjaveti, dodaj malo vode.
- Ko je čebula tako mehka, da pod zobom ne hrustne, nanjo stresi meso in dobro premešaj.
- Prilij 300 ml temnega piva.
- Ogenj povečaj in med rednim mešanjem kuhaj toliko časa, da vsa tekočina povre.
- V kastrolo stresi sladko papriko, mleto kumino, suhi majaron in stisni paradižnikov koncentrat.
- Vse skupaj mešaj kako minuto ali dve, nato zmes potresi z moko in dodaj jušno kocko in žlico worcesterske omake.
- Zopet praži dve minutki.
- Prilij toliko vode, da sega malce nad meso – približno 1,2–1,4 litra.
- Golaž premešaj in pusti, da zavre.
- Pečico segrej na 170 ºC, gretje zgoraj in spodaj.
- Lonec z golažom pokrij in ga postavi v pečico.
- Golaž naj se kuha 2,5 ure, vmes pa ga vsake toliko preveri in premešaj.
- Če se ti zdi pregost, dodaj malo vode.