Spomladanska rižota
Ostale rižote bodo zelene od zavisti
Katera barva nam najprej pade na pamet, ko pomislimo na pomlad? Zelena!
Ni dvoma torej, kakšne barve naj bo spomladanska rižota. Svoj klorofil ji posodi trojček špargljev, špinače in graha, ostale sestavine pa poskrbijo za poln okus in kremno teksturo.
Še več takih in drugačnih slastnih receptov si lahko ogledaš na najinem simpatičnem Instagram profilu TUKAJ. Sledi nama in bodi na tekočem, kako ga kulinarično biksava.
Recept je nastal za revijo Odprta kuhinja.
Recept
Rižota:
3-4 žlice oljčnega olja
1 velika čebula
2 stroka česna
1,5 dl belega vina
250 g riža za rižoto
1 l piščančje ali zelenjavne jušne osnove
500 g špargljev
100 g mlade špinače
1 skodelica graha
60 g masla
70 g parmezana
lupinica 1 BIO limone
Postopek
Osnova:
- V loncu zavremo jušno osnovo.
- Dodamo špinačo in jo kuhamo, da se zmehča, nakar jo fino spasiramo.
Rižota:
- Čebulo na drobno nakockamo, česen pa fino sesekljamo.
- Špargljem odlomimo olesenel konec in jih narežemo na kolesca.
- V večji ponvi jih 2 minuti pražimo na oljčnem olju, nato jih prenesemo na krožnik.
- V ponev kanemo še dve žlici olja, vanjo pa stresemo čebulo.
- Pražimo jo nekaj minut, da postekleni.
- Dodamo česen in pražimo, da zadiši.
- Na vrsto pride riž, ki ga pražimo toliko časa, da postekleni.
- Prilijemo vino in med rednim mešanjem kuhamo, da povre.
- Prilijemo nekaj zajemalk osnove in premešamo.
- Rižoto kuhamo ob stalnem brbotanju in rednem mešanju.
- Vsake toliko prilijemo zajemalko ali dve osnove.
- Tik preden se riž skuha al dente, v rižoto vmešamo grah in šparglje.
- Ko je riž kuhan, ponev odstavimo in primešamo najprej maslo, nato pa še parmezan in limonovo lupinico.
- Rižoto pokrijemo in jo pustimo počivati par minut.