Ferrero Rocher mousse torta
To je to
Prav je, da nas na koncu vedno čaka konkretna sladica in tale bo vsem za mizo zagotovo ukradla dih. O tej torti se je vrsto let le šušljalo, dokler je pred kratkim niso odkrili na severnem polu, globoko zamrznjeno, pa še vedno pošteno zapeljivo.
Da bi odkrili skrivnost njenega izjemnega okusa, je glave vkup staknilo mnogo raziskovalcev z vseh večjih tortarskih inštitutov po svetu. Po neštetih neprespanih urah jim je le uspelo sestaviti recept za nesramno dobro Ferrero Rocher mousse torto.
Še več takih in drugačnih slastnih receptov si lahko ogledaš na Tjašinem simpatičnem Instagram profilu TUKAJ. Sledi ji in bodi na tekočem, kako ga kulinarično biksava.
Biskvit:
3 jajca
75 g masla
80 g moke
30 g grenkega kakava
75 g sladkorja
2 žlici vroče vode
75 g lešnikov
0,5 žličke pecilnega praška
mleko
Nutella
Krema:
750 ml sladke smetane za stepanje
2 vrečki želatine fix
5 zvrhanih žlic Nutelle
Preliv:
300 g mlečne čokolade z zdrobljenimi lešniki
75 ml sladke smetane
Naštete sestavine so namenjene torti s premerom 24 cm. Če uporabljaš pekač drugačne velikosti ali oblike, lahko sestavine preračunaš s priročnim Tortopretvornikom.
Naročnik recepta je Mercator, s klikom na sestavino pa odsurfaš v njihovo spletno trgovino.
Postopek
Biskvit:
- Lešnike vsuj v ponev in jih popraži. Zavij jih v kuhinjsko krpo in drgni z obema rokama, dokler jih ne oluščiš. Z električnim sekljalnikom jih na grobo zmelji.
- Jajca razbij in jih skupaj s sladkorjem penasto premlati. Za tolažbo jim dodaj stopljeno maslo.
- Sosednja posoda gosti mešanico lešnikov, moke, kakava in pecilnega praška. Vsebino obeh posod zmešaj v maso, na koncu pa vmešaj še vročo vodo.
- Biskvitno maso vlij v namaščen tortni pekač, čigar dno prekriva papir za peko. V pečici naj preždi 8-10 minut pri prijetnih 180 ºC.
- Okoli biskvita zategni obroč za torte, ki ga po notranji strani obdaš z acetatno folijo, in ga konkretno namoči z mlekom.
- Biskvit radodarno premaži s slastno Nutello.
Krema:
- V sladko smetano za stepanje vrzi Nutello, nato pa ju z električni mešalnikom divje stepaj.
- Med mešanjem dodaj želatino fix.
- Ko imaš pred sabo skledo stepene Nutelline kreme, jo premaži čez biskvit in poravnaj s spatulo.
- Nadebudno tortico pridno postavi v hladilnik, da se krema učvrsti.
Preliv:
- V kozico nalomi čokolado in zlij sladko smetano. Nad nizkim ognjem ju segrevaj, da se čokolada raztopi.
- Dobljeno čokoladno zmes zlij na vrh torte, ki jo nato za polnih 6 ur skriješ v hladilnik (še raje pa kar čez noč).
Predlog okrasitve:
- 100 g čokolade in 100 ml sladke smetane raztopi nad nizkim ognjem, nato pa dobro ohladi.
- Stepi ju z električnim mešalnikom in nabrizgaj po robu torte.
- V vsak kupček zatakni eno Rocher bombico.
Ko ugrizneš v kos te izrazito lešnikove torte, te prevzame topel občutek optimizma za leto, ki prihaja. S torto je vse lepše.
Pozdravljeni!
Danes sem delala torto fererro rocher po vasem receptu, vendar sem za kremo uporabila sladko smetano (znamke spar). Ko sem jo divje stepala skupaj z Nutello, kot pise v receptu, se mi je vse skupaj sesirilo in zgrudilo. Zanima me, ali je morda krivo to, da sem uporabila deugacno smetano?
Lp, Tina
Tina,
priporočava uporabo sladke smetane za stepanje, ker se lepše stepe. Mora biti pa vsaka smetana zelo hladna, da se stepe.
LP, Midva
Ali se nutella doda, ko je sladka smetana že nekoliko stepena ali ko je sladka smetana še v tekoči obliki?
AK,
Nutello dodaj v tekočo sladko smetano in jo stepi.
Pozdravljeni. Zanima me, ce je torto mozno obleci v ticini maso?
Lp
Hay! Mene pa zanima zakaj se mi smetana za stepanje zgrudi ko dodam zeletino fix?
Pozdravljena 😊
Kako dolgo in na koliko stopinj se pražijo lešniki?
J,
približno 10 minut pri na srednje-visokem ognju.
LP, Midva
Pozdravljena.
Bi bilo kaj narobe, če bi naredila še en biskvit in ga dala npr. vmes ter razdelila kremo ali pa na vrh, ko se krema strdi in šele potem dodala preliv? Torta se mi zdi namreč “nizka”. Hvala za odgovor.
Darja,
verjetno bi bolje izpadlo v drugem primeru – biskvit na vrhu in preliv.
LP, Midva
Kam gresta dve žlici vroče vode? 🙂 hvala in lp
MM, voda gre povsem na koncu v biskvitno maso. Sva popravila v receptu, hvala.
LP, midva
Sem naredila vajino Ferrero tortico in je res odlična. Samo okrašena je vajina veliko lepše. To mi pa še ne gre!
Maja,
Super! Okus je na prvem mestu, izgled boš pa že izpilila skozi čas 🙂
Pozdravljena,
dam lahko v biskvit tudi mlete lesnike?
Hvala
Anja,
seveda, saj morajo biti mleti za biskvit. Sva popravila v receptu, hvala.
Sem zmanjsala maso na obod premera 18cm in mi je prisel biskvit trd. Kaj sem naredila narobe? Mora biti tako? Morda sem predolgo stepala jajca (15min), saj nikjer ne pise kako dolgo je treba? Hvala za odgovor!
Anja,
pri tej torti je že tako biskvit bolj kompakten, ne sme pa postati trd. Za jajca ni potrebno tako dolgo stepanje, ni pa nič narobe.
Morda je bila peka predolga za manjši obod? Priporočava, da pečenost biskvita preveriš z zobotrebcem kako minuto prej.
Pri okrasitvi…rabimo tudi sladko smetano za stepanje ali navadno?
MA,
ni večje razlike, tista, ki je pri roki 🙂
Pozdravljeni.
Kako pa bi se lahko pretvorila želatino fix z želatino v lističih?
Nastja,
predlagava, da uporabiš 8 listov želatine.
Pozdravljeni!
Kaj lahko uporabim namesto acetatne folije in če lahko v preliv namesto čokolade stopim kar ferero roche kroglice?
Ana
Ana,
lahko uporabiš papir za peko, a bodo verjetno vidne gubice. Fererro Rocher pa ne bo dobra čokolada za topljenje, saj vsebuje lešnike in vafelj.
Pozdravljeni,
Najrajši pečem tortice po vaših receptih, ker mi vedno uspejo in zelo dobre so!👌
Tokrat pa se mi je zgodilo nekaj nepričakovanega, vse sem delala po receptu, ampak se mi glavna masa ni tako strdila kot bi se morala, ko sem odstranila obroč jo je malo ven porinilo… Je v receptu planirano da pride masa malo bolj “mehka” oziroma če mi lahko pomagate kje sem naredila napako? Ko sem stepala smetano in Nutello, mogoče masa res ni bila tako čvrsta kot bi bila sama stepena smetana, predolgo si je pa nisem upala stepat, da se ne sesiri… Tudi s to želatino fix, nimam ravno izkušenj, ponavadi uporabljam lističe.
Hvala za pomoč in odgovor.
L.p.
Karmen,
krema je v osnovi malce bolj mehka, saj ima teksturo, podobno mousse-u. Rekla bi, da je bila morda res malce premalo stepena smetana z Nutello.
Če želiš bolj čvrsto kremo, lahko uporabiš liste želatine namesto želatine Fix, ki nima tako velike strjevalne moči.
Hojla,
večkrat uporabim kakšen vajin recept, pri tem pa pogledam tudi slike, ki so , tako vsaj piše, vajine, avtorske. Tokrat bi namreč rabila čisto drugačen, nič kuharski nasvet. Torta Ferrero Rocher Mousse je slikana na zelo lepem stojalu, malce vintage izgleda. Kje sta ga staknila? Zaupata vsaj katere znamke je. Tudi po njem se mi cedijo sline.
Metka,
to stojalo sva že pred časom kupila na Vivre: https://www.vivre.si/
Pozdravljena, vidva! 😉
Pišeta da lahko damo tudi 8 lističev zelatine. Jih dam v manjšo količino rahlo segrete smetane? In pol ohlajeno primesam k smet in nut?
Pa še to…postopek s prazenimi lesniki lahko zamenjam z že mletimi?
Hvala! Lp
Tanja,
želatino namoči in raztopi nad ognjem – čisto se mora stopiti. Z mikserjem še vročo (nujno) primešaj k smetani in nuteli.
Pozdravljeni !Delam Ferrero rocher torto po vasem receptu .Zanima me s kaksno cokolado mlecno ali za kuhinje se okrasili torto (rozice na torti ) .Ker jo pac zjutraj moram dokoncat .Najlepsa Hvala .
Mevlida,
uporabila sva temno čokolado s 70 % kakava.
Pozdravljena,
mene pa zanima, kaj lahko naredim, v primeru, da biskvit ni dovolj pečen, ko je bil na pol Ohlajen sem ga obrnila in sem ugotovila da je ena stran še malo surova… 😔
Renata,
lahko ga vrneš za kako minuto v pečico, da se do konca speče.