Sladki kozarčki z jogurtom in ostale ekspresne sladice
Kaj pripraviti, ko se ti zadnji trenutek najavijo obiski?
Vsi poznamo sledeč scenarij: nič hudega sluteč ždiš doma, nakar se ti na kofe tik pred zdajci najavi gruča sladkosnednih prišlekov. Frdamani nepovabljenci se bodo pred tvoja vrata narisali že čez 1 uro, ti pa nimaš prav nič sladkega na zalogi! Le kaj storiti!?
Pravzaprav je možnosti res veliko, še najbolj pomembna pa je založenost hladilnika in špajze.
Na prvo žogo se lahko spraviš peči palačinke, iz katerih v eni uri zgradiš cel stolp. Lahko jih namažeš s skutnim nadevom in na hitro vržeš v pečico. Če ti voda res že teče v grlo, pa hitro vkup vrzi en konkreten šmorn z rozinami in sladkorjem v prahu.
Med ekspresne in slastne sladice spada tudi “Eton mess”, pri katerem gre za veliko skledo stepene smetane, v katero so primešane tako pasirane kot narezane jagode, najpomembnejšo vlogo pa igrajo nadrobljeni hrustljavi španski vetrci.
Poleti je sadja na tone, zato te iz take zagate lahko reši tudi obilna sadna kupa, če pa se ti po zamrzovalniku valja še banjica sladoleda, razmisli o banana splitu, sladoledni kupi ali pa le preprosti ledeni kavi.
Kaj pa torta?
Vsi našteti predlogi bodo zagotovo razveselili nepričakovane obiske, ki pa bi vseeno bili verjetno najbolj navdušeni nad kako torto. Peka slednje v takem kratkem času seveda odpade, kar pa ne pomeni, da ne smemo užgati konkretne bližnjice.
Govoriva o tortici v kozarčku, ki ti pričara enak okus v veliko krajšem času. Levji delež časa odsekamo z uporabo piškotov namesto pečenega biskvita, dodaten prihranek na času pa gre na rovaš krem, ki ne vsebujejo želatine, kar pomeni, da odpade mukotrpno čakanje na strjevanje.
Kljub časovnemu šparanju pa napolnjeni kozarčki ne štedijo z izgledom, saj so že po naravi fotogenični.
Pri okusih in izgledu sladkih kozarčkov lahko uporabiš skoraj vse, kar ti pride doma pod roko. Na dnu kozarca se tako redno znajdejo različne vrste piškotov (OREO, savoiardi, masleni, domači), na katere spada krema na osnovi smetane ali maskarpone sira, zmešana s stopljeno čokolado, sadjem, poljubnim namazom (Linolada, Nutella) ali čim podobnim.
Sladko in kislo gre z roko v roki, zato v kozarec pogosto špricne pokuhano in spasirano sadje. Brez težav lahko uporabiš zamrznjeno ali sveže sadje. Zaključi s hrustljavo komponento, kot so oreščki, španski vetrci ali ekstra keksi.
Poletje hitro teče proti koncu, zato sva ga zagrabila za ovratnik in za primer pripravila sladke kozarčke, ki vedno požanjejo val navdušenja – globoko zakopani mleti piškoti, nežna krema z grškim ali navadnim jogurtom in drzno jagodičevje, ki po plasteh razveselij sleherno brbončico.
Še več takih in drugačnih slastnih receptov si lahko ogledaš na Tjašinem simpatičnem Instagram profilu TUKAJ. Sledi ji in bodi na tekočem, kako ga kulinarično biksava.
Sladki kozarčki z grškim jogurtom in malinami
Sestavine:
100 g poljubnih piškotov
300 g grškega ali navadnega jogurta
5 žlic sladkorja v prahu
150 ml sladke smetane
poljubno sveže ali zamrznjeno jagodičevje (midva sva uporabila 200 g zamrznjenih gozdnih sadežev)
Naročnik recepta je Mercator.
Postopek
- Poljubno jagodičevje vrzi v kozico in ga skupaj z dvema žlicama sladkorja kuhaj do mehkega. Spasiraj ga in pusti, da se malce ohladi.
- Piškote zdrobi in jih stlači ob dno kozarcev.
- Sladko smetano stepi do čvrstega.
- Jogurt in 3 žlice sladkorja v prahu zmiksaj, nato s spatulo primešaj še sladko smetano.
- V kozarec izmenično nadevaj jogurtovo kremo in sadno osnovo.
Zaključi s sadjem, piškotom in listkom mete.
Naj pridejo zdaj nenapovedani obiski, če si upajo!
Ne pozabi, več o najinih kulinaričnih podvigih si lahko ogledaš na Tjašinem Instagram profilu: KLIK!