Pire krompir z grahom
Pirejeva nova oblačila
Morda bi mislili, da bi večina ljudi ob pogledu na kremno gmoto zelene barve na mizi zastrigli z očmi, pa ni tako. Vsi dobro poznamo star trik podtikanja zelenjave mulčadi, ki se otepa vitaminov. Grah v pire krompirju je genialna kombinacija, ker ne gre za kompromis, temveč za izboljšanje okusa, hranilnosti in seveda barve pireja.
Še več takih in drugačnih slastnih receptov si lahko ogledaš na najinem simpatičnem Instagram profilu TUKAJ. Sledi nama in bodi na tekočem, kako ga kulinarično biksava.
Recept je nastal za revijo Odprta kuhinja.
Recept
Sestavine:
1 kg krompirja za kuhanje
250 g zamrznjenega graha
300 ml mleka
2 stroka česna
80 g masla
Postopek:
- V kozico vlijemo mleko, vržemo strta stroka česna in stresemo zamrznjen grah.
- Kozico vržemo na šporget in kuhamo toliko časa, da se grah zmehča, približno 15-20 minut.
- Iz kozice poberemo česen, ostalo pa spasiramo res do finega. Priporočava uporabo high speed blenderja.
- Krompir olupimo in ga narežemo na enako velike kose, ki pa ne smejo biti premajhni.
- Narezan krompir stresemo v lonec, mu dodamo dve žlički soli in prilijemo zadosti hladne vode.
- Pisker pristavimo na visok ogenj in segrevamo do vretja.
- Ogenj zmanjšamo, da bučno vrenje ukrotimo do prijetnega brbotanja.
- Krompir naj se kuha približno 20 minut – nož mora skozenj preiti z lahkoto.
- Krompir stresemo v cedilo in ga pustimo, da voda z njega odpari.
- Za ekstra kremnost krompir s spatulo pretlačimo skozi fino cedilo, sicer pa je dovolj, da ga pomečkamo s tlačilcem za krompir.
- H krompirju vmešamo maslo, nato pa še zeleni grahov zvarek.
- Če je krompir pregost, dodamo malo mleka, če mu manjka soli, pa popravimo tudi to.