Bučni mac and cheese
Buč’n’mak’n’sir
Okej, okej, saj veva – stereotipi velijo, da čezlužneži ne blestijo pri družinskih kosilih, saj v domači kuhi ubirajo bližnjice na vsakem koraku. Nedeljsko kosilo naj bi na mizo najraje postavili kar iz zamrzovalnika s kratko vmesno postajo v mikrovalovki.
Ne le, da je to že smešno posplošeno, temveč je velik del ameriških kulinaričnih pogruntavščin namenjen družnemu uživanju. Jedi so namreč pogosto postrežene v velikih piskrih, posodah ali pekačih. Med slednje spada tudi “mac & cheese”, gratiniran narastek z makaroni, ki plavajo v obilju bešamela in sira.
MIdva sva to legendarno jed oblekla v jesenske barve in vanjo stlačila še bučo. Nikar se ne sprašujte o njeni kalorični vrednosti, pri tej jedi je to tabu tema. Nekje moramo nabrati zaloge za zimo, ne?
Zraven take bogate jedi se prileže osvežilna solatka, kot je motovilec z jabolki in panceto!
Še več takih in drugačnih slastnih receptov si lahko ogledaš na najinem simpatičnem Instagram profilu TUKAJ. Sledi nama in bodi na tekočem, kako ga kulinarično biksava.
Recept je nastal za revijo Odprta kuhinja.
Recept
Bučni pire:
700 g olupljene maslene ali hokaido buče
100 ml mleka
sol
poper
olje
Omaka:
50 g masla
40 g moke
600 ml toplega mleka
1 ščepec muškatnega oreščka
1 žlička česna v prahu
1 žlička čebule v prahu
2 ščepca popra
2 ščepca soli
200 g čedarja
100 g gavde
Narastek:
300 g testenin (pipe rigate ali polžki)
100 g mešanega sira (gauda, parmezan, ipd.)
Postopek
Bučni pire:
- Masleno bučo razpolovimo, iz nje postrgamo semena, nato jo olupimo in narežemo na kocke.
- 700 g bučnih koščkov razporedimo po pekaču in jih posolimo in popopramo ter pošpricamo z malo olja.
- Pečemo jih 20-30 minut pri 200 ºC.
- Pest pečenih bučnih kosov prihranimo za postrežbo, ostale pa skupaj s 100 ml mleka fino spasiramo v bučni pire.
Omaka:
- Omaka se prične s pripravo bešamela.
- V lonec stresemo maslo in ga raztopimo nad srednjim ognjem.
- Dodamo moko in z metlico mešamo, da iz goste paste oreškasto zadiši.
- Dodamo tretjino toplega mleka in mešamo, dokler ne dobimo goste bele paste.
- Primešamo najprej drugo, na koncu pa še zadnjo tretjino mleka.
- Dodamo sveže nastrgan muškatni orešček, po žličko česna in čebule v prahu ter po 2 ščepca soli in popra.
- Bešamel med rednim mešanjem kuhamo približno 5-8 minut.
- V posodo dodamo bučni pire in dobro pomešamo.
- Dodamo še nastrgan čedar in gavdo, nato posodo odstavimo z ognja, omako pa mešamo, dokler ne postane gladka.
Mac and cheese:
- Izbrane testenine skuhamo po navodilih z embalaže, priporočava pa, da s kuho zaključimo minutko prej, kot je navedeno.
- Testenine dobro odcedimo, nato jih zmešamo z omako.
- Mešanico stresemo v pekač ali ognjevarno ponev, po njej pa naribamo 100 g različnega sira.
- Pečico nastavimo na funkcijo žara in z budnim očesom spremljamo, kako se sir na vrhu zlatorjavo zapeče.
- V bučni mac and cheese se zakopljemo, ko je še vroč.
- Na krožnik čmoknemo žlico sočnega narastka, po njem potresemo pečene bučne koščke, zraven pa postrežemo osvežilno solato.