Dušena kisla repa s klobaso
Repin “segedin” z domačo klobaso
Prava zima je končno pokazala svoje snežno bele zobe. Z roko v roki z nizkimi temperaturami hodi tudi zbirka kmečkih jedi, v katerih kraljujeta kislo zelje in repa.
Za tole jed iz kisle repe sva navdih jemala pri odličnem segedinu, kar je očitno iz zvrhane mere mlete sladke paprike, po kateri hitro diši cela kuhinja. Namesto svinjskega mesa pa je v njej moč najti kolute domače klobase.
Ledena zimska opravila, kot so praskanje ledu z avtomobila, kidanje snega ali pa sankanje z lokalnega hribčka, je najlepše zaključiti s krožnikom take krepke jedi.
Še več takih in drugačnih slastnih receptov si lahko ogledaš na najinem simpatičnem Instagram profilu TUKAJ. Sledi nama in bodi na tekočem, kako ga kulinarično biksava.
Recept je nastal za revijo Odprta kuhinja.
Recept
Sestavine:
1 kg kisle repe
1 domača klobasa za kuhanje
3 žlice masti ali olja
2 čebuli
4 stroki česna
2 žlici mlete sladke paprike
1 žlica paradižnikove mezge
2 lovorjeva lista
sol
poper
kisla smetana (po želji)
Postopek
Priprava:
- Čebulo olupimo in narežemo na drobne kocke.
- Stroke česna olupimo in jih na fino sesekljamo.
- Kislo repo pokusimo in če je prekisla, jo stresemo v cedilo in jo malce (ali bolj konkretno) splaknemo.
- V široko posodo vlijemo olje ali vržemo mast.
- Na vročo maščobo stresemo nakockano čebulo in na srednjem ognju počasi pražimo nekaj minut, da se zmehča in postekleni.
- Dodamo seskljan česen in ga med občasnim mešanjem pražimo 2 minuti.
- Po čebuli in česnu potresemo dve žlici sladke mlete sladke paprike in dobro premešamo, da lepo zadiši – paziti moramo le, da se nam ne prismodi.
- V posodo stresemo kislo repo in dodamo lovorjeva lista, nekaj ščepcev soli in konkreten ščepec sveže mletega popra.
- Vse skupaj dobro premešamo, nato pa prilijemo toliko vode, da pokrijemo vso repo.
- Posodo pokrijemo, ogenj pa zmanjšamo.
- Kislo repo kuhamo 30 minut, 5-10 minut pred koncem pa vanjo vmešamo še na kolute narezano klobaso za kuhanje.
- Po želji lahko v repo vmešamo še kako žlico kisle smetane.