Domače navadno in aromatizirano kokosovo maslo
Male eksplozije okusa in energije
Kdo bi si mislil, da lahko kokosovo maslo ustvariš kar v svoji kuhinji? Vse, kar potrebuješ, sta prvovrstna kokosova moka in vesel sekljalnik.
Nikar se ne ustavi tukaj, saj lahko brez truda pripraviš aromatizirano kokosovo maslo ali “fat bombs”, ki so nekakšni pralineji, ki se kar topijo v ustih. Teh boste še posebej veseli LCHF navdušenci.
Odlično se obnesejo pri peki, nihče pa te ne bo postrani gledal če kar zagrizeš v njih. Najlepše pa je, da v njih lahko namečeš, kar ti srce poželi – midva sva pripravila gručo bombic z vanilijo in limono ter kupček cimetovih zamaščenčkov.
Za izdelavo kokosovega masla ne potrebuješ nič drugega kot 250 g kvalitetnega nesladkanega nastrganega kokosa. Midva sva uporabila kokos iz ekološke predelave, ki ga je moč dobiti na spletni strani Zdrav Obrok.
Razmaščena kokosova moka ne pride v poštev.
V keto bombicah je poleg kokosa natlačeno:
pol stroka vanilije
1 žlica naravnega sladila SugarSweet 1:1 (ali 1 žlica sladkorja)
2 žlice limoninega soka
V cimetovih bombicah kokosu delta družbo:
1 žlička cimeta
1 žlica naravnega sladila SugarSweet 1:1 (ali 1 žlica sladkorja)
Za pripravo lastnega masla ne potrebuješ celotne proizvodne linije, zadostoval bo vedno uslužen sekljalnik. Razveseli ga z 250 g moke in ga pošlji na delo.
Nikar ne popuščaj in kokosovo moko divje sekljaj, dokler se povsem ne utekočini.
Kokosovo maslo lahko shranjuješ pri sobni temperaturi, kjer bo ostal tekoč, lahko pa ga natočiš v pladenj za ledene kocke ali v modelčke za muffine in postaviš v hladilnik, da se strdi.
Takole na prafaktorje ukročen kokos se prav rad meša z drugimi sestavinami.
Zdaj je čas, da domišljijo pošlješ na sprehod in v maslo vmešaš sebi ljube kombinacije – arašidovo maslo, gozdni sadeži, mandlji ali čokolada so izvrstni kandidati za kokosovo druženje.
Midva sva maslo radelila na tri dele – poleg kokosovega masla sva ustvarila še:
– bombice z dvema žlicama limoninega soka, žlico SugarSweet (ali sladkorja) in semeni pol stroka vanilije
– male eksplozivčke s SugarSweet (ali sladkorjem) in žlico cimeta.
Navadno kokosovo maslo sva vlila v pladenj za ledene kocke, aromatizirani mešanici pa v papirnate modelčke za mini muffine in jih porinila v hladilnik, da so se strdili.
Ko se bombe shladijo in strdijo, jih lahko pobliže preučiš. Pred tvojimi očmi se pripravlja boj za tvoje brbončice, ki ga bodo bile limonasto-vanilijeve, …
… in cimetove bombice.
Uporaba kokosovega masla, nastalega izpod lastnih rok, je zares vsestranska – lahko ga uporabiš v sladicah, pri peki palačink, pa tudi za napitke in v kavi.
Poskrbi le, da bo poraba zmerna.
Živjo, je za to potreben kak posebej zmogljiv mešalnik?
Koliko časa je potrebno mešati/sekljati?
Lp Mojca
Zdravo Mojca!
Midva sva kar v navadnem sekljalniku to naredila, potrebno pa je mešati okoli 5 minut:) Lp, Midva