Čokoladno-pomarančna mousse torta
… in njena atraktivna skrivnost
Da se čokolada in pomaranča redno zapleteta v slastno avanturo, ni nikakršna skrivnost. Zadnje njuno snidenje pa je pravi spektakel, saj se srečata v bombastični tortici!
Ob združenju osvežilne pomarančne in svilnate čokoladne mousse kreme nastane edinstven vzorec, ki ukrade sapo prav vsakemu, ki si upa pogledati pod površje te torte.
Si ti upaš?
Za vsak slučaj ti priporočava, da se pred podvigom oborožiš z nepogrešljivimi Dr. Oetker izdelki za peko.
Še več takih in drugačnih slastnih receptov si lahko ogledaš na najinem simpatičnem Instagram profilu TUKAJ. Sledi nama in bodi na tekočem, kako ga kulinarično biksava.
Naročnik recepta je Dr. Oetker.
Recept
Kakavov biskvit:
1 jajce
40 g moke
1 žlica kakava v prahu Dr. Oetker
0,5 žličke pecilnega praška
20 g mleka
20 g olja
50 g sladkorja
1 rumov sladkor
Čokoladna mousse krema:
150 g žlahtne temne čokolade s 70 % kakava.
500 ml sladke smetane
3 listi Dr. Oetker želatine
2 zvrhani žlici sladkorja v prahu
Pomarančna mousse krema:
2 dl pomarančnega soka
1 vrečka Dr. Oetker Finesse pomarančne lupinice
1 žlica Dr. Oetker Gustina
20 g pomarančnega sladkorja
500 ml smetane
4 listi Dr. Oetker želatine
1 žlica Dr. Oetker sladkega prahu
po želji Dr. Oetker tekoče barve za jedila – rumeno in rdeče
Navedene sestavine so namenjene pekaču s premerom 24 cm. Če uporabljaš pekač drugačne velikosti ali oblike, lahko sestavine preračunaš s priročnim Tortopretvornikom.
Postopek
Biskvit:
- Prepričaj pečico, da se segreje na delovno temperaturo – 180 °C.
- V posodo ubij jajce in stresi 50 g sladkorja ter 1 vrečko rumovega sladkorja.
- Vse skupaj penasto stepi.
- Prilij 20 g mleka in 20 g olja ter premešaj.
- V drugi posodi zmešaj 40 g moke, 1 žlico kakava in 0,5 žličke pecilnega praška.
- Suhe sestavine s spatulo primešaj k mokrim.
- Biskvitno maso zlij v pekač, ki ima dno prekrito s papirjem za peko.
- Biskvit peci 10-12 minut pri 180 °C.
Čokoladna mousse krema:
- V kozico zlij 200 ml sladke smetane in nalomi 150 g temne čokolade
- Pristavi jo nad nizek-srednji ogenj in segrevaj, da se čokolada povsem stopi.
- 3 liste želatine namoči v hladni vodi in počakaj, da se napojijo. Ožami jih in vrzi v vročo čokolado ter premešaj, da se želatina temeljito stopi.
- Čokolado ohladi, a ne povsem – malce še mora biti topla.
- Preostalih 300 ml sladke smetane stepi.
- Čokolado s spatulo primešaj k stepeni smetani.
Pomarančna mousse krema:
- Od 200 ml pomarančnega soka, ga za 2 žlici prelij v skodelico. Zmešaj ju z 1 žlico gustina.
- Preostal pomarančni sok zlij v kozico in ga segrej do vrelišča.
- Dodaj pomarančni sladkor, navadni sladkor ter pomarančno lupinico.
- Prilij še zmes soka in gustina ter kuhaj, da se zmes zgosti.
- 4 liste želatine namoči v hladni vodi in počakaj, da se napojijo. Ožami jih in vrzi v kozico s pomarančno zmesjo.
- Segrevaj in mešaj, da se želatina povsem stopi, nato pomarančno osnovo odstavi in vmešaj 100 ml sladke smetane.
- Če želiš, da je krema bolj intenzivne barve, lahko v teh 100 ml smetane prej vmešaš 1 noževo konico rdečega barvila in 1 žličko rumenega barvila.
- Preostalih 400 ml sladke smetane stepi.
- Pomarančno osnovo primešaj k stepeni smetani.
Tortogradnja:
- Okoli biskvita zategni tortni obroč, po njegovi notranji strani pa namesti acetatno folijo.
- Biskvit namoči z nekaj žlicami pomarančnega soka.
- Da dobiš vzorec torte, kot je na sliki, mora biti pomarančna krema bolj gosta od čokoladne, ki je bolj tekoča. Če se ti zdi, da tvoji kremi nista taki, potem k čokoladni vlij žlico ali dve vroče sladke smetane.
- Na sredino biskvita vlij najprej malo čokoladne kreme, nato pa na isto mesto malo pomarančne kreme.
- Postopek ponavljaj, da porabiš obe kremi – kot zadnja mora priti čokoladna krema, ki pa je mora biti dovolj, da pokrije celo površino torte.
- Ker je pomarančna krema bolj gosta, bo čokoladno na sredini stanjšala in jo potisnila k robu. Sama pomarančna krema pa zaradi gostote ne bo dosegla robov torte.
- Torto postavi v hladilnik, kjer naj potrpežljivo čaka vsaj 6 ur, še raje pa čez noč.
- Pred postrežbo jo okrasi s čokoladnim ganachem in krhlji pomaranče.
Pozdravljeni.
Te čoko pomarančne mousse torte sem se lotila natančno po navodilih. Biskvit 2x poskušala. Ni uspelo. Nekaj ne štima. So količine v receptu prave? Predvsem te, ki se nanašajo na tekoče sestavine (mleko). Zmes je pregosta, ni tekoča, in absolutno premalo za 24 cm. Kje je šlo narobe? Hvala za pomoč.
Jana,
zmes je malce bolj gosta in jo je treba malce razmazati. Mogoče si uporabila majna jajca? Žlica kakava pa naj ne bo zvrhana.
Biskvit pa pride bolj tanek.
Jaz sem naredil kar dvojno maso za biskvit