Čokoladni tartufi z Baileys likerjem
Praznične čokoladne bombice
Naše zanimanje za Severni pol je v veliki meri usmerjeno le v Božička in njegove pajdaše. Zato je verjetno zate novost, da je v Božičkovi deželi pod plastjo snega v zemlji moč najti tudi tartufe. Za razliko od svetovno znanih belih in črnih tartufov, so ti tartufi čokoladni z likerjem. Božiček jih lovi s pomočjo nepopravljivo sladkosnedih severnih jelenov – Rudolf ima od iskanja že cel smrček rdeč.
Še več takih in drugačnih slastnih receptov si lahko ogledaš na najinem simpatičnem Instagram profilu TUKAJ. Sledi nama in bodi na tekočem, kako ga kulinarično biksava.
Recept
Sestavine:
200 ml sladke smetane
25 g masla
200 g temne čokolade
2-3 žlice Bailey’s likerja
grenek kakav v prahu
Postopek
Masa:
- V kozico zlij 200 ml sladke smetane in vrzi 25 g masla.
- Kozico pristavi in segrevaj, da smetana skoraj zavre.
- V posodo nalomi temno čokolado in jo prelij v vročo smetano.
- Mešaj, da dobiš žametno čokolado, ki ji primešaš 2-3 žlice likerja.
- Čokoladno zmes postavi v hladilnik za vsaj 4 ure, še raje pa kar čez noč.
Oblikovanje:
- Ker gre za čokolado, rokovanje z maso za tartufe botruje v precejšnji packariji.
- Priporočava, da delaš hitro, masa naj bo čim manj časa na dlaneh, vsake toliko pa roke ohladi pod hladno tekočo vodo in jih osuši.
- V široko posodo ali visok krožnik stresi kakav v prahu.
- Od mase odtrgaj košček in ga med dlanmi na hitro povaljaj, nato pa ga zvrni v kakav in ga tam valjaj, dokler ni od njega povsem kosmat.
- Tartufe postavi v hladilnik, pred postrežbo pa naj 10 minut počakajo na sobni temperaturi, da razvijejo aromo.