Cheesecake kremšnita
Šnitcake
Nekatere stvari so kot ustvarjene ena za drugo. Bogata, sočna in kremna tekstura cheesecaka se izkaže kot nalašč za nežen okus po kremšniti.
Hrustljavo piškotno dno in smetana z jagodami na vrhu pa celemu paketu postavita še tisto pravo piko na i.
Nikar pa se v tortarjenje ne podajaj brez Dr. Oetker izdelkov, še posebej njihovega odličnega pudinga za kremšnite, ki daje torti njen značilen okus.
Še več takih in drugačnih slastnih receptov si lahko ogledaš na Tjašinem simpatičnem Instagram profilu TUKAJ. Sledi ji in bodi na tekočem, kako ga kulinarično biksava.
Naročnik recepta je Dr. Oetker.
Piškotno dno:
200 g petit beurre maslenih piškotov
100 g masla
Krema:
4 jajca
500 g maskarpone sira
250 g kisle smetane
200 g sladkorja
2 vrečki Dr. Oetker vanilin sladkorja
1 žlička Dr. Oetker Finesse limonine lupinice
50 g Dr. Oetker pudinga za kremne rezine
2 žlički Dr. Oetker vanilijeve paste
Za okrasitev:
250 ml sladke smetane za stepanje
2 žlici Dr. Oetker Sladkega prahu z vanilinom
jagode
Navedene sestavine so namenjene pekaču s premerom 22 cm. Če uporabljaš pekač drugačne velikosti ali oblike, lahko sestavine preračunaš s priročnim Tortopretvornikom.
Postopek
Video
Pripravo si lahko ogledaš tudi v pričujočem videu:
Postopek:
- Pečico segrej na 170 °C.
- Piškote fino zmelji in jih zmešaj s stopljenim maslom.
- Dobljeno zmes stresi v tortni pekač, na dno katerega vpneš papir za peko.
- Piškotno maso potlači ob dno pekača tako, da je na sredini vodoravna, tik ob robu pa malce privzdignjena.
- Piškotno dno peci 10 minut pri 170 °C.
Krema:
- Pečico nastavi na 165 °C.
- V skledo čmokni 500 g maskarpone sira in 250 g kisle smetane.
- Dodaj 200 g sladkorja, 2 vrečki vanilijevega sladkorja, 1 žličko limonine lupinice in 2 žlički vanilijeve paste.
- Vse skupaj premešaj, nato dodaj 50 g pudinga za kremšnite.
- Električno premešaj, nakar v maso enega za drugim ubiješ in vmešaš še vsa štiri jajca.
- Dobljeno maso vlij na pečeno piškotno dno.
- Torto prestavi v pečico in jo peci 1 uro pri 165 °C.
- Pečeno torto pusti v ugasnjeni in priprti pečici, da se povsem ohladi, nakar jo prestaviš v hladilnik za vsaj 6 ur (še raje pa kar čez noč).
Okrasitev:
- V 250 ml sladke smetane za stepanje vsuj 2 žlici sladkega prahu z vanilinom in jo stepi do čvrstega.
- Natlači jo v vrečko za brizganje in z njo po vrhu torte nabrizgaj simpatične rozete.
- Jagode razpolovi in jih razporedi po vrhnjem robu torte.
Bo kaj narobe, če namesto kisle smetane uporabim grški jogurt?
Estera,
ker nisva še poskusila, težko rečeva – na prvo žogo praviva, da bi šlo.
Namesto piškotne podlage bom naredil krhko testo, kot pri vajini jabolčni torti/piti. Kakšna naj bosta čas in temperatura peke v tem primeru in ali lahko preskočim predpeko, glede na to, da ne bom naredil podlage iz piškotov?
David,
čas in temperatura peke naj bosta enaka, predpeko lahko pa preskočiš.