Sirup iz mete in melise
Sladka svežina
V idejo, da združiva meto in meliso, sva se pravzaprav zapletla, ko sva se želela do najine grede prebiti skozi dišečo živo mejo.
Zgodba se prične dokaj nedolžno, z dvema sadikama. Poprovo meto in meliso sva posadila na robu grede, misleč, da bo dovolj za kako pijačo ali grahovo župco. Nekaj let pozneje je najina naivnost že na daleč očitna, saj združeno grmovje, ki ga tvorita dišeči prijateljici, terorizira preostalo rastje na gredi.
Ko sva imela dovolj, sva se v džunglo podala s krikom in mačeto, po zelenem masakru pa je dišalo po celem okrožju. Seveda nama je bilo zelišči škoda zavreči kot zeleni odrez, zato sva iz vsega skupaj zakuhala sirup.
Še dobro – meta in melisa se namreč v sirupu odlično ujameta! Zmešaj ga z vodo in imaš osvežilen napitek s prijetno aromo. Odlično pa se ta sirup znajde tudi v mešanih alkoholnih pijačah, kot so gin tonic, hugo in mojito.
Še več takih in drugačnih slastnih receptov si lahko ogledaš na najinem simpatičnem Instagram profilu TUKAJ. Sledi nama in bodi na tekočem, kako ga kulinarično biksava.
Naročnik recepta je Dr. Oetker.
Recept
Sestavine:
1 vrečka Dr. Oetker Citronke Special
2 kg sladkorja
2 l vode
60 vejic mete in melise (poljubno razmerje)
Priprava
Postopek:
- V velik pisker zlij dva litra vode in dve kili sladkorja.
- Segrevaj in mešaj, da se sladkor povsem stopi.
- Lonec odstavi, sirup pa ohladi do mlačnega.
- V sirup vmešaj vrečko citronke special in natlači vejice mete in melise v poljubnem razmerju.
- Kastrolo pokrij in jo pusti pri miru 24 ur.
- Sirup precedi in ga natoči v sterilizirane steklenice.