Bulgurota
Bulgur z zelenjavo
Rižota je dodobra zasidrana jed v skorajda vsakem gospodinjstvu. Kako dobro se pa rižu zoperstavi orientalski nasprotnik – bulgur?
V štiri krožnike bulgurote spada:
2 kavni skodelici bulgurja
2 kumari
1 brokoli
1 čebula
2 žlici navadnega jogurta
1 žlica kisle smetane
2 žlici rastlinskega olja
sol
poper
Je dober vir beljakovin, vlaknin in vitamina B ter ima nizko kalorično vrednost. Bulgur lahko uporabimo v solatah, sladicah in glavnih jedeh. Predvsem pa je odlična zamenjava za (že kar prežvečen) riž.
Bulgur skuhaj po navodilih z embalaže. Najina so bila sledeča: razmerje med bulgurjem in vodo je 1:2, kuhati pa ga je potrebno 15 minut. Ker za današnji recept potrebuješ “al dente” bulgur, trajanje kuhanja skrajšaj za minuto ali dve.
Svojo pozornost nato preusmeri na nič hudega slutečo zelenjavo.
Čebulo na drobno nasekljaj, kumari pa olupi, razpolovi, izdolbi z žličko ter nareži na majhne koščke.
Brokoli je nemaren, zato ga operi, nato pa razkosaj.
V voku ali podobni kastroli na dveh žlicah olja popražiš čebulo. Ko le-ta od veselja postekleni, jo zasuješ s kumarami in pražiš, dokler se ne zmehčajo.
Družbo v voku poživi s brokolijevim cvetjem, nato prilij toliko vode, da pokriješ dno ter posoli in popopraj.
V pokriti posodi zelenjavo dušiš 5 minut, nato odvrzi pokrovko in počakaj, da voda izpari.
K zelenjavi vtresi bulgur in dobro premešaj ter kuhaj še dobro minuto.
V bulguroto pljuskni še jogurt in kislo smetano ter poskusi, če je začinjeno po tvojem okusu.
Hitro in okusno kosilo je nared. Čmokanje poskusnih zajčkov za mizo je očiten pokazatelj, da ima rižota resnega tekmeca!
Z 260 kalorijami na porcijo si lahko brez slabe vesti privoščiš repete.
Ravno prav. Bom do poletja primerna za kopalke brez dodatnega mučenja 🙂
mene pa zanima kje kupiti bulgur? lp
Pati sedaj ga pa dobiš že skoraj povsod. V večjih Mercatorjih, Špar ima tudi, Leclerc ali pa celo Muller in DM ga imata:)
Živjo, mene pa zanima, če obstaja kakšno nadomestilo za kislo smetano zaradi alergije na mleko, ali jo lahko morda izpustim? Lp
Pozdravljena, Barbara.
Brez kisle smetane bi bila ta bulgurota presuha. Morda, če poskusiš s sojinim nadomestkom kisle smetane?
Lp,
Midva
Zdravo, mene pa zanima, če sta kje zasledila isto tak grob bulgur kot je tale od Spar-a? V Sparu ga nimajo več, zamenjal ga je bolj drobno mlet bulgur, meni je bil pa ravno ta grobi tok všeč, ker je ubistvu jed potem kot rižota 🙂
Hvalaa
Daša,
žal ne 🙁 Veliko sreče pri iskanju!
LP, Midva