Bučne palačinke, polnjene z gobami
Gobučinke
Kdor rade volje vihti kuhalnico, se dobro zaveda dobrot, ki jih prinaša jesen. Med glavne akterje tega barvno toplega obdobja spadajo tudi buče in gobe vseh vrst in oblik, zato se spodobi, da skupaj ušpičijo enostavno jesensko kosilo imenitnega izgleda.
Vse skupaj je precej simpl’ – bučne palačinke, nadevane s sočnim nadevom iz gob, čez pa prelita omaka Mornay z ementalcem in parmezanom.
Še več takih in drugačnih slastnih receptov si lahko ogledaš na najinem simpatičnem Instagram profilu TUKAJ. Sledi nama in bodi na tekočem, kako ga kulinarično biksava.
Recept je nastal za revijo Odprta kuhinja.
Recept za 6-7 palačink
Palačinke:
180 g bučnega pireja
1 jajce
70 g bele pšenične moke
110 ml mleka
2 večja ščepca soli
Nadev iz gob:
500 g poljubnih svežih gob
2 žlici masla
3 stroki česna
1 šopek svežega peteršilja
3 žlice sladke smetane za kuhanje
pol žličke timijana
sol
poper
Omaka Mornay:
30 g masla
30 g moke
400 ml toplega mleka
60 g ementalca
30 g parmezana
sol
muškatni orešček
Postopek
Palačinke:
- Vse sestavine za bučne palačinke preprosto fino spasiramo s paličnim mešalnikom.
- Nad srednji-visok ogenj pristavimo ponev in jo dobro segrejemo.
- Vanjo kanemo nekaj kapljic olja in prenesemo tri žlice zmesi, ki jo s hrbtno stranjo žlice razmažemo v krog.
- Palačinko pečemo, da se zgornja plast posuši, nakar jo obrnemo in pečemo še približno pol minute.
Omaka:
- Za omako Mornay najprej pripravimo bešamel.
- V kozico položimo maslo in ga segrevamo nad srednjim ognjem.
- Čim se raztopi, dodamo moko.
- Z metlico mešamo približno 2 minuti – toliko, da se mehurčki počasi poležejo.
- Med nenehnim mešanjem v kozico počasi vlivamo toplo mleko.
- V omako nastrgamo za ščepec muškatnega oreščka in jo med rednim mešanjem kuhamo, da se zgosti – približno 5 – 10 minut.
- Ogenj zmanjšamo, v bešamel pa vmešamo naribana sira.
- Če je omaka pregosta, prilijemo še malo mleka.
Nadev iz gob:
- Gobe narežemo na tanke rezine.
- Široko ponev pristavimo nad ogenj in v njej raztopimo maslo.
- Dodamo sesekljan česen in pražimo, da zadiši.
- V ponev stresemo gobice in jih zasujemo s timijanom in poštenim ščepcem soli.
- Ogenj povečamo in pražimo, da se gobe popečejo, voda iz njih pa povre.
- Ponev odstavimo in primešamo smetano in sesekljan peteršilj.
- Solimo in popramo po okusu.
Postrežba:
- Palačinke napolnimo z gobovim nadevom, vse skupaj pa prelijemo z bogato omako.