Bučna pita
Grozna pita, v nočni mori skrita
Od naju se tokrat pričakuje, da pripraviva okusno, a srhljivo jed, ki zaledeni kri v žilah in postavi kocine pokonci, namesto tega sva pa obudila nežno pošast, ki nikomur noče nič žalega.
Pred ta izziv sva bila za noč čarovnic postavljena kot člana kulinaričnega kluba KuhaM, katerega upravlja Mercator.
Dobrodošli torej v kulinarični mučilnici, iz katere se pogosto sliši kričanje paličnega mešalnika in jok kipečega piskra!
Prva lekcija na poti do izobrazbe v srhljivosti in terorju je izdelava svoje prve udomačene pošasti, po vzoru genialnega mladeniča Victorja Frankensteina. Najbolj zlobna sestavina, katero je moč dobiti te dni, je seveda buča, zato je idealna za kruto, a slastno pošast – bučno pito.
Zlobni nadev straši s:
100 g rjavega sladkorja
50 g sladkorja v prahu
150 ml sladke smetane
1300 g sveže maslene buče (iz katere sva dobila 600 g pireja)
4 jajci
1 žličko arome vanilije
100 g sirčka Philadelphia
0,5 žličke cimeta
3 ščepci zmletih klinčkov
V krutem testu se skriva:
300 g moke
150 g masla
1 jajce
100 g sladkorja v prahu
ščepec soli
Za strašljiv obraz potrebuješ še kakav v prahu.
Testo
Za svojo prvo žverco moraš najprej narediti ogrodje. Hladno maslo nareži na kocke in ga skupaj z ostalimi sestavinami zgneti v kepo. Zavij jo v folijo in postavi v hladilnik, kjer naj med očmi v kozarcih in možganih v posodah počiva 30 minut.
Testo nato povaljaj in položi na namaščen pekač za pito. S prsti ga čutno potlači ob pekač, odvečno testo pa odreži. Da testu zadaš čim večje muke, ga večkrat prebodi z vilicami.
Nadev
Neotesano masleno bučo zabodi v hrbet, jo prereži na pol in ji odstrani drobovino. Počasi z nje olupi kožo, pri tem pa se srhljivo smehljaj. Meso nareži na koščke, katere popražiš v ponvi, dokler se ne zmehčajo. Vžgi mesoreznico (ali pa navaden sekljalnik) in bučo spasiraj v pire.
Jajca zasuj z rjavim sladkorjem in sladkorjem v prahu, nato jih penasto namlati. K njim vrzi prav vse preostale sestavine, vključno z bučnim pirejem, in dobro premešaj. Dobljeno brozgo stresi v pripravljen pekač s testom.
Zdaj pride na vrsto uporaba najbolj pomembne naprave v vsaki zakleti kleti – pečice. Krut postopek, ki vdihne nezasluženo življenje pošastni piti, traja približno 40 minut, izveden pa mora biti točno pod kotom 180 stopinj.
Srh vzbujajoče renčanje iz pečice nakazuje, da je oranžni monstrum končno ustvarjen. Na hitro ga še zabodi z zobotrebcem, da preveriš, če je temu res tako.
Na list papirja nariši željen jezen obraz in s škarjami iz njega napravi šablono. Povezni jo čez brezobrazno pito in po njej potresi kakav v prahu.
Pošast je ustvarjena! MUAHAHAHAHAHA!
A glej ga zlomka, kmalu je na prizorišče vdrlo krdelo pajkov, ki zares ne marajo čarovništva in nemrtvih. Hitro so se spravili v napad na tvojo pošast, staro komaj nekaj minut.
Kos za kosom so ubogo pito odvlekli v svojo mrežo, kjer so jo na skrivaj jedli, pri tem pa zadovoljno cmokali.
Upri se in si od zoprnih členonožcev pribori vsaj en kos svoje pite. Med bliskom strele in ob zloveščih tonih iz orgel divje zasadi svoje čekane v njo!
Pozdravljena,
vajina pita iz buč je odlična, čeprav ima recept eno napako: med sestavinami za nadev manjkajo jajca, ki jih kasneje omenjata v postopku. Jaz sem dala 3, šele kasneje, ko sem si ogledala slikovni material, pa vidim, da so na sliki 4. Kljub vsemu nobenega kosa ni ostalo, tako da tistega jajca nihče ni pogrešal.
Lp, Nessie
Nessie, hvala za ostro oko!
Jajca sva pripisala, elektronskega škrata pa spodila 🙂
lp, Midva
Pozdravljeni, sem jo naredila odlična. sem pa imela malo težav z nadevom, ki mi je ratal zelo tekoč, tako da je bilo potrebno malo improvizacije.
čp
Zdravo Tina!
Nadev pride kar tekoč ko testo preliješ z njim. Vendar se v pečici zelo lepo speče in strdi. Naju veseli da vam je bila všeč:)LP, Midva:)
Pozdravljena,
ali lahko namesto maslene buče uporabim hokaido bučo? Hvala za odgovor. Lep da, Bojana
Živijo, Bojana.
Seveda lahko uporabiš hokaido bučo.
Veselo na delo!
LP, Midva 🙂
Lep dan… 🙂
Kako velik pekac ste uporabili za kolicino iz recepta? So kolicine primerne za pakac za pite premera 30 cm? Lp
Anka,
pekač je velikosti 32 cm.
LP, mIdva
Živjo,
kako velik pekač ste uporabili?
LP
Anka,
pekač ima premer 32 cm.
LP, MIdva