Pita iz buče špagetarice

Razšpagetana buča

 

Končno je grozljiva noč čarovnic za tabo, pa te zopet straši bučna pita?
Mirno pospravi strah v predal, saj gre pri tej piti za povsem drugačno bučno poslastico.

bucna pita-3
Tale okrogla zapeljivka ti že z videzom namigne, kaj te čaka ob ugrizu. Zapečena mocarela pod seboj skriva koščke slanine, pora in sušenih paradižnikov, vse sestavine pa obdaja za prste odgriznit dobra buča špagetarica.

bucna pita-4
V sočno pito je z ljubeznijo nabito:
1 buča špagetarica
5 jajc
1 manjša čebula
1 por
1 kisla smetana
3 sušeni paradižniki
kos slanine
100 g mocarele
poper
sol

bucna pita-1

Bučo špagetarico so na Japonskem uporabljali že pred več kot 70 leti, ampak k nam pa ni zašla, dokler je ni pred 30 leti nek Američan predlagal kot zelenjavne špagete.
Barve buče špagetarice segajo od slonokoščene do rumene ali oranžne barve. Oranžne različice imajo višjo vsebnost karotena. V njenem centru se nahaja množica velikih semen. Meso je svetlorumeno ali oranžno – ko je surovo, izgleda podobno ostalim surovim bučam, kuhano pa se razpusti v trakove, podobne špagetom.
buča špagetarica vsebuje veliko hranil, vkjlučno s folno kislino, kalijem, vitaminom A in beta karotenom. Je izredno nizkokalorična, saj na 100g vsebuje le 28 kalorij.
Skladiščiš jo lahko več kot tri mesece, pazi le, da nima rjavih peg. Lahko jo kuhaš ali pečeš – razkosano ali celo.

Bučo s samurajskim vzklikom razsekaj na pol in jo zalučaj v pečico, razbeljeno na 180 stopinj za 30-40 minut, oziroma dokler ni dovolj mehka. Medtem, ko čakaš, si oglej odlomek iz špageti westerna.
Zdaj pa je na vrsti najtežji del – iz te frdamane buče naj bi se dalo izdolbsti dolge špagete. Ker nama to v številnih preteklih poskusih ni uspelo, sva zaključila, da moraš biti za to opravilo najmanj diplomirani špagetar ali izkušeni makaronar. Z vilico postrgaj meso, dokler ne ostaneta le lupini obeh polovic. Ravnokar postrgane ‘špagete’ posoli in popopraj.

bucna pita-9
Čebulico na grobo nasekljaj in jo popraži. Slanino nareži na majhne kočke in jih pošlji delat družbo dišeči čebuli, nato pa v ponev stresi še nasekljan por in sušene paradižnike. Pisano mešanico malce popraži, nato pa odstavi, da se ohladi.

bucna pita-10
Ko se je popražena mešanica umirila, jo vmešaj h sklofanim jajcem in kisli smetani.
Z bučnimi špageti obdaj pekač za pite …

bucna pita-7
…, v katerega nato zliješ jajčno maso. Po vrhu nadrobi natrgano mocarelo.
Pečica te že od prej čaka segreta na idealnih 180 stopinj, zato jo nagradi z bodočo pito.

bucna pita-8
Po 20-30 minutah pa z velikim pompom odpri vrata pečice in s svečanim gibom iz nje izvleči novonastalo pito!

bucna pita-2
Upri se skušnjavi, da vanjo zagrizeš, še preden jo odložiš na pult, saj bi to najverjetneje pripeljalo do opekline ali treh.

bucna pita-6
Za vso gorje, ki so ti ga prinesle buče, se ti špagetna zavaljenka oddolži z slastnim okusom.

bucna pita-5
Špagetni tek!

Leave a Reply