Božične miške
Praznično pohane
Praznično pecivo je dobro vsake toliko malce prevetriti. Navdušenost nad naborom počasi pade, če so piškoti in ostale dobrote skoraj čista kopija tistih iz prejšnjih let.
Sladki izbor lahko dobro prevetrimo, če v njegove vrste postavimo božične miške. Ocvrti glodavci se običajno na mizah pojavijo na drugem koncu zime, a se jih da zlahka obleči v bolj praznična oblačila.
Kot osnovo za miške uporabimo odličen božični jogurt, ki ga je moč kupiti le v tem obdobju, v maso pa spadajo še orehi in brusnice.
Še več takih in drugačnih slastnih receptov si lahko ogledaš na najinem simpatičnem Instagram profilu TUKAJ. Sledi nama in bodi na tekočem, kako ga kulinarično biksava.
Recept je nastal za revijo Odprta kuhinja.
Recept
Miške:
180 g božičnega jogurta
1 jajce
40 g sladkorja
1 vrečka vanilin sladkorja
1 žlica ruma
lupinica pol limone
200 g bele pšenične moke
0,5 vrečke pecilnega praška
1 žlička cimeta
2 pesti grobo nasekljanih orehov
1 pest suhih brusnic
Ostalo:
Olje za cvrtje
Sladkor v prahu
Postopek
Zmes:
- Božični jogurt zmešamo z jajcem, sladkorjem, vanilin sladkorjem, nastrgano lupinico pol limone in rumom.
- V drugi posodi zmešamo moko, pecilni prašek in cimet.
- Suhe sestavine primešamo k mokrim.
- Na koncu v zmes stresemo še pest suhih brusnic in dve pesti grobo nasekljanih orehov.
Cvrtje:
- V lonec nalijemo za približno 4-5 cm olja in ga pristavimo na srednji-visok ogenj.
- Da je olje dovolj vroče, preverimo s kuhalnico – pomočimo jo v olje, okoli nje pa morajo nastajati mehurčki.
- Z eno žlico zajamemo malo mase, z drugo pa jo postrgamo v olje.
- Postopek ponavljamo, dokler v olju ne cvrči mala gruča mišk.
- Ko se bodo ocvrle na eni strani, se bodo same obrnile. Počakaj, da se zlatorjavo ocvrejo še na drugi strani, nato jih poberi iz piskra in stresi v posodo, obdano s papirnatimi brisačkami ali serveti.
- Miške posujemo s sladkorjem v prahu in jih pomlatimo ali postrežemo še vroče.