BOŽIČNA VEČERJA
Tomahawk steak, krompirjeva zloženka s tartufi, maslena koruza in millefoglie s kremo iz pršuta in sušenih paradižnikov.
Božična večerja mora biti prava paša za oči in brbončice od prvega do zadnjega grižljaja. Letos sva midva Božičku zakuhala pisano večerjo, ki si jo bo zagotovo zapomnil.
Za uvod sva si izposodila stas ene izmed najinih najljubših sladic – millefoglie. Namesto vanilijeve kreme pa sva med tisoče plasti nabrizgala bogato kremo iz kuhanega pršuta in sušenih paradižnikov. Hrustljavo in kremno obenem!
Zvezda večera je seveda tomahawk steak s svojo impozantno kostjo. Ob tem zajetnem kosu mesa se počutiš kot jamski človek, kar pa hitro omili slavnostna krompirjeva zloženka s tartufi, ki se z mesnatim mišičnjakom odlično ujame. Krožnik zaokrožita nežna maslena koruza in rjavo maslo.
Še več takih in drugačnih slastnih receptov si lahko ogledaš na Tjašinem simpatičnem Instagram profilu TUKAJ. Sledi ji in bodi na tekočem, kako ga kulinarično biksava.
Millefoglie s kremo iz pršuta in sušenih paradižnikov
1000 plasti za 4 osebe
Krema:
200 g kremnega sirnega namaza
100 g kuhanega pršuta
3 večji sušeni paradižniki v olju
0,5 žličke česna v prahu
1 ščepec popra
sol po okusu
Ostalo:
1 zavoj listnatega testa
1 šopek svežega drobnjaka
Postopek
Testo:
- Odvij zavitek listnatega testa in njega z modelom odtisni 12 krogcev. Preluknjaj jih z vilicami, nato pa vrzi na pekač, čigar dno je prekrito s papirjem za peko.
- Čez krogce položi drug list papirja za peko, na vrh pa nežno položi drug pekač. Ta bo poskrbel, da se testo ne bo preveč napihnilo.
- Pekače postavi v pečico, razgreto na 220 stopinj.
- Po 10-12 minutah poberi krogce iz pečice in jim daj mir, da se ohladijo.
Priprava:
- Vse sestavine nameči v sekljalnik in jih zmiksaj v fino kremo.
- Kremo natlači v dresirno vrečko.
- Na en krogec testa v krogu nabrizgaj kupčke kreme.
- Na kremo položi drug krogec, na katerega zopet nabrizgaš kremo, vse skupaj pa zaključi z zadnjim krogcem.
- Po vrhu potresi nasekljan drobnjak.
Maslena koruza s peteršiljem
Preprosta, a bogata.
Sestavine:
250 g zamrznjene koruze
1 žlica masla
1 žlica peteršilja
1 žlička česna v prahu
Postopek:
- Vse sestavine stresi v ponev in jo pristavi nad srednji-visok ogenj.
- Mešaj, da se prične pražiti in da se koruza zmehča
- Koruzo odstavi in jo zmešaj z nasekljanim peteršiljem.
Krompirjeva zloženka s tartufi
Kraljeva izbira
Sestavine za 6 oseb:
1 kg krompirja
2 črna tartufa
2 žlički tartufate
4 žlice ribanega parmezana
500 ml sladke smetane
4 stroki česna
1 žlica nasekljanega timijana
0,5 žličke muškatnega oreščka
0,5 žličke popra
sol
Naročnik recepta je Mercator, s klikom na sestavino pa odsurfaš v njihovo spletno trgovino.
Postopek:
- Najprej se loti krompirja. Olupi ga in nareži na enako debele rezine. To dosežeš z mandolino ali posebnim nastavkom za multipraktik, v skrajni sili pa lahko to opraviš tudi z nožem.
- V večji pisker zlij smetano in dodaj timijan, strt česen in nastrgan muškatni orešček.
- Nad srednjim-visokim ognjem kuhaj in mešaj, da se smetana zgosti.
- Lonec odstavi in v smetano primešaj 2 žlici parmezana, tartufato, poper in sol po okusu.
- V kastrolo stresi krompirjeve rezine in jih dobro premešaj s smetano, da je vsaka rezina prekrita z njo.
- V ognjevarno ponev ali višji pekač nadevaj polovico krompirja in jo poravnaj, čez pa potresi 1 tartuf, narezan na tanke lističe.
- Dodaj še drugo polovico krompirja in ga poravnaj, čez pa potresi 2 žlici parmezana.
- Slastno zloženko se peče 1 uro pri 180 °C.
- Pred postrežbo čez zloženko nastrgaj še drug tartuf.
Tomahawk steak
Zanj potrebuješ orožni list.
Steak:
1 kos black angus tomahawk steaka
morska sol
grobo mleti poper
oljčno olje
Omaka:
2 žlici masla
5 vejic svežega timijana
Postopek
Orodje:
Za pripravo tega steaka potrebuješ termometer za merjenje središčne temperature mesa. Ker je ta kos imeniten in drag, ga je res škoda prepeči, zato se v peko brez termometra nikar ne spuščaj.
Priprava:
- Pred pripravo postavi steak na sobno temperaturo vsaj za 1 uro.
- Zajeten kos mesa dobro osuši s kuhinjsko brisačko.
- Z vseh strani ga pošteno nasoli in popopraj – nikar ne šparaj z začimbama, saj gre za konkreten kos mesa.
- Meseni del premaži z oljem, kost pa ovij v mokro papirnato brisačo, okoli katere tesno oviješ aluminijasto folijo. Tako poskrbiš, da se kost v pečici ne bo neugledno zažgala.
Peka:
- V pečico postavi pladenj za peko in jo nažgi na 180 °C.
- Večjo ponev z nižjim robom postavi na visok ogenj in počakaj, da se močno segreje.
- Pograbi neandertalski steak in ga položi v ponev.
- Na vsaki strani ga peci približno 3 minute, da se lepo zapeče.
- Iz pečice previdno vzemi pladenj, ga malce naolji in nanj položi steak.
- Steak se peče do središčne temperature 56 °C za pečenost medium-rare. Temperaturo zmeri s stranskim vbodom termometra v meso – ne sme se dotikati kosti.
- Po koncu peke prestavi steak na rezalno desko, ga pokrij z aluminijasto folijo in ga pusti 10 minut pri miru.
Omaka:
- V ponev, kjer se je pekel steak, daj 2 žlici masla in 5 vejic timijana.
- Nad srednjim ognjem mešaj, da maslo porjavi.
- Prilij sokove, ki so ostali v pladnju po peki in kuhaj še 1 minuto.
- Po želji omako precedi.
Postežba:
- Steak odkrij in z njegove kosti snemi folijo.
- Nareži ga na prst debele rezine z rezi, vzporednimi spodnjemu delu kosti.
Božični tek!
Ne pozabi, več o najinih kulinaričnih podvigih si lahko ogledaš na Tjašinem Instagram profilu: KLIK!