Božična grmada
Še 19 dni do Božička v dimniku
Vsako leto 19 dni pred svetovnim obhodom pričenja Božička dajati predbožična mrzlica. Njeni znaki so: nenadzorovano okraševanje, spontano petje božičnih viž in akutna sladkosnednost.
Soproga belobradega moža točno ve, kako ukrotiti tako mrzlico in omiliti njene simptome. Edino zdravilo je bogata božična grmada, ki ji ni para pri sočnosti! Gre za po plasteh urejeno zmešnjavo kakavovega biskvita, vanilijeve kreme, brusničnega sirupa, jabolčne čežane in orehov.
Le en krožnik te grmade in Božiček je kot nov!
Še več takih in drugačnih slastnih receptov si lahko ogledaš na Tjašinem simpatičnem Instagram profilu TUKAJ. Sledi ji in bodi na tekočem, kako ga kulinarično biksava.
Naročnik recepta je Mercator, s klikom na sestavino pa odsurfaš v njihovo spletno trgovino.
Recept
Vanilijeva krema:
750 ml mleka
4 jajca
100 g gustina
120 g sladkorja
1 vanilin sladkor
2 žlički vanilijeve paste (ali 1-2 stroka vanilije)
Brusnični sirup:
2 dl vode
100 g suhih brusnic
2 žlici sladkorja v prahu
3 žlice ruma
Jabolčna čežana:
600 g jabolčnih koščkov (približno 4 večja jabolka)
1 žlička cimeta
2-3 žlici rjavega sladkorja (odvisno od kislosti jabolk)
6 žlic vode
Biskvit:
6 jajc
180 g sladkorja
140 g pšenične bele gladke moke
1 žlička pecilnega praška
1 zvrhana žlica grenkega kakava
Orehi:
100 g orehovih jedrc
Za povrh:
200 ml smetane za stepanje
grenki kakav
Navedene sestavine ustrezajo grmadi, sestavljeni v pekaču z dimenzijami 32 x 24 cm.
Za peko biskvita pa potrebuješ še velik pladenj za peko, ki se nahaja v vsaki pečici.
Postopek
Biskvit:
- Pečico segrej na 180 °C.
- 6 jajc ubij v posodo, dodaj 180 g sladkorja in jih penasto zmiksaj do svetlo rumene barve, kar običajno traja 6-7 minut.
- K jajcem dodaj presejano mešanico pecilnega praška in moke. Dobro premešaj.
- Polovico mase vlij v pladenj za peko, ki se nahaja v vsaki pečici, na katerega prej položiš papir za peko.
- Biskvit peci 8-10 minut.
- V drugo polovico mase vmešaj 1 zvrhano žlico grenkega kakava, nato pa jo po istem kopitu kot prej speci v biskvit.
- Biskvita ohladi in odstrani papir za peko.
Krema:
- Ubij 4 jajca in loči rumenjake od beljakov.
- Beljake in 60 g sladkorja stepi v čvrst sneg.
- Rumenjake zmešaj z 250 ml mleka in 100 g škroba.
- Preostalih 500 ml mleka zlij v kozico, dodaj 60 g sladkorja, 1 vrečko vanilin sladkorja in 2 žlički vanilijeve paste, nato pa segrevaj do vrelišča.
- Kozico odstavi, z metlico vmešaj mešanico rumenjaki-mleko-škrob, nato pa nad srednjim ognjem mešaj, da se krema skuha in zgosti.
- Sneg iz beljakov primešaj k še vroči kremi.
Brusnični sirup:
- Suhe brusnice, vodo, sladkor v prahu in rum nameči v kozico, ki jo pristaviš nad srednji-visok ogenj.
- Počakaj, da sirup z brusnicami zavre, nato ga odstavi in ohladi.
Jabolčna čežana:
- Za čežano potrebuješ 600 g koščkov olupljenih jabolk brez pešk.
- Jabolčne koščke stresi v kozico in dodaj 6 žlic vode, 2-3 žlice rjavega sladkorja (odvisno od kislosti jabolk) ter cimet.
- Kozico vrzi na ogenj in segrevaj, da se jabolka popolnoma zmehčajo.
- Spasiraj jih s paličnim mešalnikom.
Nagrmadenje:
- Oba biskvita razpolovi.
- Na dno pekača položi svetli biskvit, ga namoči z 1/4 sirupa z brusnicami vred in premaži z 1/4 jabolčne čežane. Čez potresi nekaj orehov.
- Sledi 1/4 vanilijeve kreme, ki jo prekriješ s temnim biskvitom.
- Postopek ponovi in zaključi s svetlim biskvitom.
- Postopek še enkrat ponovi, na vrh pa povezni temni biskvit.
- Tudi tega namoči s preostalim sirupom z brusnicami in premaži s čežano in kremo, le orehov ne potreseš čez.
- Vse skupaj postavi v hladilnik vsaj za 6 ur, še raje pa čez noč.
Postrežba:
- Sladko smetano stepi in jo razporedi in poravnaj po vrhu grmade.
- Na debelo jo potresi z grenkim kakavom.
- Pograbi veliko šeflo, z njo zajemi grmado in jo čmokni na krožnik.
Kaj čakaš, nagrmadi si cel krožnik božične grmade!
Na grmado!
Pozdravljeni. Če sem prav razumela, biskvit spečem v pekuču, ki je take velikosti kot pečica? A bi lahko uporabila BAM vanilijevo kremo, prah za pripravo kreme?
Hvala in lep pozdrav
Katarina,
tako je, biskvit spečemo v pladnju od pečice.
Verjetno bi BAM krema super izpadla 🙂
Pozdravljeni. Testo sem dala peči v pekač 32×24 cm, vendar je testo prišlo zbito in pretenko, da bi ga lahko dala kakorkoli na polovico. Kaj bi lahko naredila narobe?
TTMisha, biskvit se peče v velikem pladnju za peko, ki je v vsaki pečici.
Če je biskvit zbit, so verjetno jajca premalo zmiksana ali pa si pozabila na pecilni prašek.
Pozdravlejna vi2. Mene zanima za koliko ljudi je vajina bozicna grmada?
Hvala za dogovor in lepe praznik, odlicna sta!
Andreja,
tale grmada bo nasitila približno 8 ljudi.
Njamsi! Odlična je, preverjeno 🙂
Barbara,
super, naju veseli!