Bananini čupavci brez moke
Kockasti kosmatinčki
Dobro veva, da imaš že zvrhan kovček okroglih tort, piškotov in ostalih slaščic. Dovolj je zaobljenih in gladkih robov, danes so na vrsti pravi koti!
Obline niso več v kulinarični modi, kar dokazujejo sočni, s kokosom poraščeni bananini čupavci, ki so povsem brez moke in dodanega sladkorja.
V kubične pokokosančke moraš natlačiti:
3 večje/4 manjše banane
230 g mletih mandljev
4 jajca
2 žlici eritritola SugarSweet ERY (ali 2 žlici sladkorja)
2 žlički pecilnega praška
100 g kisle smetane
0,5 žličke cimeta
1 vanilijev strok
Črno-belo kosmato zunanjost dosežeš z:
85 g bele čokolade (midva sva uporabila Cavalier White čokolado brez dodanega sladkorja)
85 g temne čokolade (Cavalier Dark s stevio in 85 % kakava)
4 žlicami mleka
2 žlicama masla
nastrganim kokosom
Pravokotno kuho prični z mlatenjem jajc. Skupaj s sladkorjem (ali eritritolom) jih električno udrihaj, dokler povsem ne popenijo. Protistresno terapijo nadaljuj s tlačenjem banane, za kar uporabiš vilice.
Sveže pomečkane banane stresi v jajca, za popotnico pa jim dodaj še žličko cimeta, kislo smetano in semena enega stroka vanilije. Ko se zabavi pridružijo še mleti mandlji, je čas za konkreten miks.
V pekač z visokim robom položi papir za peko in vlij ravnokar primešano maso ter ga za 25-30 minut pospravi v pečico, segreto na prijetnih 180 stopinj. Potem, ko je nervoznega stopicljanja po kuhinji konec, pusti, da se pečeno pecivo malo ohladi, nakar ga s kirurško spretnostjo narežeš na kocke.
Na vrsti je čudovita packarija – lepljenje kokosovih kocin na kocke.
Temno čokolado kruto nalomi in zalij z dvema žlicamam mleka in obogati z žlico masla. Dobljeno stopi nad soparo ali v mikrovalovni pečici in premešaj v homogeno žametno zmes. Postopek ponovi z belo čokolado.
Vsako kocko potunkaj v željeno barvo čokolade in povaljaj v nastrganem kokosu. Pravokotni grižjajčki bodo hitro prevzeli opravo čupavcev.
Zdaj, ko so kocke čokoladne in posute s kokosovimi dlakami, jih ponosno postavi na ogled.
Omenjeni ogled se bo končal v rekordno kratkem času, saj se bo odvila divja kvadratna požrtija.
Kocka je padla… tebi v usta! Prežveči jo in godrnjaj ob nepopisni sočnosti in odličnih okusih.
Čupavci sami po sebi brez okusa, seveda s kilo črne in bele čokolade pa je vse dobro. Ne bom več delala, rajši pri tortah ostala.
Zdravo Tamara,
Kako so si okusi različni, nama so pa tako dobri da jih imava skoraj tedensko na jedilniku:)Okus banane in čokolade najboljša kombinacija kar jih obstaja:)
Lp, Midva:)
Čupavci so zelo dobri. “Biskvit” sočen in okusen tudi brez čokolade.
Lp