Spomladanska juha
Rožica je po župi priplavala
Ko se v spomladanskem času sprehajava po tržnici, običajno rahlo pobezljava. Špinača tu, šparglji tam, za nameček pa se nama s stojnic prikupno smehljajo še celi šopi čemaža.
Tokrat se je zgodilo, da sva čisto obsedena pograbila našteto zelenjad in jo podurhala domov kuhat zeleno spomladansko juho.
Spomladansko manijo pa je prekinil hladen tuš, saj sva doma ugotovila, da nama je zmanjkalo moke za podmet.
Sicer bi lahko juho zgostila s krompirjem ali drugo škrobnato zelenjavo, a v najini špajzi ni bilo niti tega! Nič ne de, župo lahko namreč zgostiš tudi z ovsenimi kosmiči, ki se povrhu še pošteno podajo okusu spomladanske juhe.
Še več takih in drugačnih slastnih receptov si lahko ogledaš na Tjašinem simpatičnem Instagram profilu TUKAJ. Sledi ji in bodi na tekočem, kako ga kulinarično biksava.
Za zeleno župco potrebujemo:
200 g mlade špinače
100 g čemaža
500 belušev
1 l vode
1 dl sladke smetane
4 žlice ovsenih kosmičev
sol
poper
Belušem odsekaj vrhove, stebla pa nareži in jih vrzi v vodo. Zavri jo in kuhaj 20 minut, nakar pograbiš palični mešalnik in z njim stebla spasiraš v zeleno žlobudro. Špargljevo osnovo precedi, ostanke stebel pa zavrzi.
V osnovo nameči mlado špinačo, čemaž in vrhove belušev. Župco kuhaj 10 minut, nakar jo spasiraš do finega. Vanjo vmešaj še sladko smetano.
Medtem, ko juha prijetno brbota, se loti ovsenega podmeta. Ovsene kosmiče zmelji v sekljalniku in jih zmešaj z 1 dl mrzle vode. Dobljeno zmes vmešaj v juho, da se zgosti.
Vse kar preostane je, da juho veselo posoliš in popopraš, nakar se je židane volje lotiš z žlico v roki.
Spomladanski tek!