Božična čokoladna torta
Še 9 neučakanih dni do daril!
Lani sva se preko jelenjih vez uspela dokopati do recepta za Božičkov najljubši posladek – božično jogurtovo torto. Da sva se tudi letos dokopala do zadnjega recepta, sva morala uporabiti cel spekter prepričevanja, groženj, moledovanja in ruskih narodnih plesov.
Izplačalo se je, saj sva si priborila recept za torto, ki predstavlja zadnji krik mode na severnem polu! Letos so luknje očitno spet popularne, ker jih je božična čokoladna torta polna.
V kremi iz bele čokolade pa luknje niso zaradi škrtosti, ampak zato, da imaš kam vliti tekočo čokolado.
Sponzor recepta je Mercator in klik na sestavino te odpelje naravnost do izdelka, ki sva ga uporabila.
Za rahel biskvit si priskrbi:
60 g moke
4 jajca
100 g jedilne čokolade
60 g masla sobne temperature
100 g sladkorja
1 žlica kakava v prahu
1 pecilni prašek
4 žlice vroče vode
Okoli lukenj se nahaja krema iz:
750 ml sladke smetane
300 g bele čokolade
8 lističev želatine
4 žlice sladkorja v prahu
V luknje pa spada:
300 ml sladke smetane
100 g mlečne čokolade
30 g temne čokolade
sladkor v prahu po okusu
Nikar ne pozabi na mleko za vlaženje biskvita in Nutello za premaz.
Naštete sestavine so namenjene torti s premerom 26 cm. Če uporabljaš pekač drugačne velikosti ali oblike, lahko sestavine preračunaš s priročnim Tortopretvornikom.
[adinserter block=”1″]
Najprej se loti priprave tekoče čokolade, ki bo prebivala v tortinih jamicah. Zavri 300 ml sladke smetane in jo prelij čez mešanico nalomljene mlečne in temne čokolade. Razmerje med čokoladama prilagodi svojemu okusu, skupaj pa naj tehtata 130 g. Sladkaj po okusu s sladkorjem v prahu. Homogeno čokoladno zmes postavi v hladilnik.
Sladkor in maslo sobne temperature se čisto naključno srečata v posodi. V pozdrav ju električno namlati do kremastega. V posodo naj zdaj skočijo še jajca, nato pa moka, zmešana s kakvom in pecilnim praškom.
Čokolado stopi nad soparo in jo po kratkotrajnem hlajenju primešaj k ostali zmešnjavi. Ko se s sestavinami zmešajo še 4 žlice vrele vode, lahko biskvitno maso vliješ v pekač za torte, čigar dno je prekrito s papirjem za peko.
Pečico nažgi na 180 stopinj in vanjo za 25 minut skrij pekač za torte. Pečenost biskvita preveri z zobotrebcem.
V kozici segrej 2,5 dl sladke smetane skoraj do vretja, jo odstavi in vanjo vrzi nalomljeno belo čokolado. Želatino namoči in ožemi, nato pa jo vrzi k vroči čokoladni zmesi. Mešaj, da se želatina povsem razpusti. Preostalih 500 ml sladke smetane skupaj s sladkorjem v prahu pretepi do čvrstega, nakar vanjo počasi vmešaš še do mlačnosti ohlajeno čokoladno mešanico.
Biskvit obdaj z obročem za torte, vmes pa porini acetatno folijo ali pa papir za peko. Da bo sočen, biskvit namoči z mlekom in radodarno premaži z Nutello. Prelij ga s kremo iz bele čokolade, v katero do biskvita porineš mini shooter kozarčke. Ti naj ne bodo preblizu eden drugemu in robu. Prav tako ne rini kozarčka v sredino torte, ker bo prišlo pri rezanju do katastrofe.
Kozarčke obteži z vodo ali z raznimi težjimi drobnarijami.
Od torte se moraš zdaj žal posloviti za najmanj 6 ur, nabolje pa, da greš vmes kar spat. Zjutraj vstani z desno nogo in iz torte izvleči kozarčke. Pomagaj si z vlivanjem vroče vode.
[adinserter block=”2″]
Iz hladilnika pograbi tudi vnaprej pripravljeno tekočo čokolado in jo pred postrežbo atraktivno vlij v že okrašeno torto.
Tukaj je viden redek prizor, ko je torta še nedotaknjena.
Kmalu si priča pojavu izginotja kosa, ki botruje, da v nekaj trenutkih cela torta izgine neznanokam.
Pomembno je le eno vprašanje – pomakaš ali prerežeš?
Luknjast tek!






wooooow 🙂 takoj za vikend se jo lotim, ker izgleda noroooo dobro 🙂
Sploh ne dohajam, jaz trenutno delam lansko(jogurtovo), zdej pa komaj čakam da začnem to delati 🙂 top recepti, hvala ker jih delita z nami <3
Hvala, Allma! Svoje recepte z veseljem deliva 🙂
LP, Midva
Koliko je 8 listicov zelatine spremenje o v zelatino v prahu? 🙂 hvala
Zdravo Anja!
To je enako vrečka in pol oz. 15g želatine v prahu. Lp, Midva:)
Zivjo, mene pa zanima katero smetano ste uporabila. Kajti naredila sem jo, je zelo okusna, vendar je bela krema enako visoko kot testo. stem da je bilo sladke smetane v kolicinah po receptu. Hvala za odgovor. Lp
Živijo, Ancy 🙂
Uporabila sva sladko smetano od Mercatorja s 3,5 % m.m. Upodobljena je na sliki in skriva se pod linkom pri sestavinah. Res čudno, da je prišla plast tako nizka. 0,5 l sladke smetane se stepe in s tem dobi veliko večji volumen.
LP,
Midva
Zdravo,
sem delala že božično-jogurtovo torto in je bila odlična! Prepričana sem, da je tudi ta, saj sem velik čokoholik :). Me pa zanima, kje lahko najdem recept za zvezdaste piškotke, ki tako lepo okrasijo torto?
Hvala in lep pozdrav,
Nina
Zdravo Nina!
Recept za zvezdice lahko najdeš tu: http://okusno.je/recept/cimetove-zvezdice . Lp, Midva:)
A shooter kozarčke se vstavi v biskvit, po prelitju kreme ali prej (kar se bi mi zdelo logično, samo ne razumem čisto navodil)?
Ker če vstaviš v kremo že, se verjetno cela masa dvigne, ali ne?
hvala.
Tako je, kozarčke postaviš v biskvit, ko je krema že na njemu. In ja, s tem ko daš kozarčke v kremo se masa malo dvigne. Lp, Midva:)
Ali čokolada iz hladilnika, za v luknje, ni trda?
Zdravo Andreja.
Ne čokolada ne pride trda saj je narejena v takem razmerju da se tudi v hladilniku ne strdi popolnoma.
LP, Midva:)
Pozdravljena, mene zanima zakaj mi tekoca cokolada postane zelo redka in ne bolj gosta? Delala sem po receptu in mi je ze dvakrat tako prislo…
Pozdravljena Nastja!
Čokolada mora tako kot tortica počivati v hladilniku najmanj 6 ur še bolje pa da kar čez noč. Se bo 100% zgostila. Lp, Midva:)
Pozdravljena, super recept! Danes bi jo rada napravila pa imam vprašanje: ali čokolada iz hladilnika, za v luknje, ni trda? Ali jo je treba segreti? Kdaj se vlije v luknje? Hvala za odgovor☺ Andreja
Zdravo Andreja!
Čokolada za v luknjice je narejena v takem razmerju, da se tudi na hladnem ne strdi popolnoma. V luknjice se jo vlije tik pred serviranjem. Lahko jo segreješ ali pa ne, to je pa čisto odvisno od okusa. Lepe praznike, Midva:)
Kje sta pa dobila okraske za gor na torto? se to da tudi doma naredit?
Zdravo Tai!
Piškotke sva sama naredila, lesene smrečice pa sva kupila v Tediju. Lp, Midva:)
Zdravo, ne dobim plasticnih kozarckov malih. Ali mislita, da bi slo s steklenimi…ali se bo prevec prijelo? Hvala za odgovor:) lp
Tamara, z oljem jih namaži, najbolje z lešnikovim, orehovim….tudi navadno belo je ok.
Zivijo! imam vprasanje glede tekoce cokoladne zmesi, ki naj bi se vlivala v luknjice v torti in sicer se zmes ne zgosti (naredila sem jo po navodilih kot napisano zgoraj z enakimi sestavinami). hvala vnaprej za namig in krasne praznike zelim! 🙂
Zdravo Sanja!
Zmes mora tako kot tortica počakati v hladilniku in brez skrbi po parih urah se bo zgostila. Lepe praznike tudi tebi, Midva:)
Vse je bilo kot sta napisala. Tortica je bila čudovita tako za oči kot za užitek brbončic😃 Pomlaskali do zadnjega kosa! Odlično in domiselno👍
P.s. za luknje sem uporabila steklene kozarčke za žgane pijače – še obtežiti jih ni bilo treba in z malo ‘vijačenja’ so lepo zlezli iz kreme. Andreja
Naša božična večerja je bila kronana s tole odličnostjo. Malce skeptična sem bila edino glede obtežitve kozarčkov in potem odstranjevanjem le-teh. Potem pa sem nalila vodo v kozarčke, ko je bila torta strjena sem pa s slamico vodo ven kar spila in natočila vročo :). Za okrasitev sem naredila čokoladno smrekico. Vsi so bili navdušeni nad izgledom in okusom. Gotovo bo repete kmalu :). Hvala za recept!
Jasmina, dobro si se spomnila 🙂 Sva pa zelo vesela, da vam je teknila!
LP, Midva
Prosim če mi malo pomagate glede želatine, kako si jo pravilno pripravim, saj z njo nimam sreče.
Barbara,
kaj točno pa povzroča preglavice? Želatino najprej namoči v vodi in ko se zmehča, jo ožemi. Nato jo vmešaj v vročo zmes bele čokolade in smetane. Zdaj bi se morala popolnoma raztopiti.
LP,
Midva 🙂
Bi bilo 6 listicev zelatine dovolj?
Nina zdravo!
Težko rečeva, ker z manj lističi nisva poskusila narediti.
Lp, Midva:)
Zivjo
Naredila sva kremo iz bele cokolade, pa se je smetana locila od cokolade oz se je sesirilo. Kaj sva naredila narobe?
Hvala za odgovor 🙂
Zdravo imam eno vprasanje nisem najbolj pazlijo prebrala in sem naredla belo cokolado z navadno sladko smetano z rumeno. Bo to vredu ko jo zmesam z stepeno smetano?hvala za odg
Seveda bo! Lp, Midva 🙂
Torta je uspela taka kot mora bit in je ČUDOVITA!
S tortopretvornikom sem pekla v pekaču s premerom 24 cm in vse štima. 🙂 Hvala!
kako visok pa imate obod?
Najin je bil visok 6 cm. Lp, Midva:)
Zdravo. V nedeljo rabim to torto in me zanima ce jo v soboto dokoncam, ce bo do nedelje ostala cela, da ne bi raztekla zaradi cokolade ali nasploh. Hvala za odgovor 🙂
Seveda lahko narediš prej tortico. Le čokolade ne vliti v luknjice. To narediš tik pred serviranjem. Lp, Midva:)
Zdravo, rada bi se lotila te tortice ampak bi jo delala v pekaču 25×30 cm. Lepo prosim za pomoč koliko več sestavin morem dodat, da bo debelina biskvita in kreme ista, ko pri okrogli torti s premerom 26 cm.
Hvala za pomoč in lep pozdrav,
Adrijana
Imam obod premera 28cm in visok 5 cm… a bo ta višina dovolj da ne bo krema tekla preko? ali je bolje da ne večam količin ampak naredim kar za premer 26cm?
Zdravo Sara!
Najbolje da ne večaš količin. Lp, Midva:)
Zakaj je meni ratala ta bela krema čisto redka? Vse teče iz oboda po pultu….
Ker si primešala pretoplo čokolado in je stopila stepeno sladko smetano. Lp, Midva:)
ali lahko dam čokoladne kozarčke not?
Seveda!
A se lahko izloči jajca oz. se jih s čim nadomesti?
Torta je super, sama sem sicer pokombinirala ta biskvit in kremo z omako iz malin in lahko recem samo to, da je bila torta noro okusna.
Mene pa zanima kok zelatine fix bo slo za 8 listov zelatine.hvala
Damjana,
uporabi kar 2 vrečki želatine fix.
hej glede na to da nimam kozarčkov za luknje naredit ali jh lahko nadomestim s čim drugim?
Katarina,
dobri bodo kakršnikoli stekleni kozarčki, epruvete ali kaj podobnega.
Odlična, sem jo naredila, za luknje so se dobro odnesli obrnjeni pokrovčki z vratom za literske steklenice, ki sem jih obtožila z rižem , se prej pa namazala z oljem. Prihodnjič bom dala več temne čokolade za v luknje zaradi kontrasta. Ta krema se je tudi meni premalo strdila, ker je ostala pri rezanju zelo tekoča In se je preveč zlila ob rezanju. Sploh pa se je zgubila pri ostalem delu, ki ga nismo takoj pojedli, v hladilniku ta naslednje dni. Uporabila sem namreč pretvorjene količine za 30 cm pekač. A mi lahko svetujete glede tega, hvala, Suzana
Svetlana,
namen teh čokoladnih bazenčkov je, da se v njih nahaja tekoča čokolada, ki steče, ko jo prerežeš. Če želiš, da je bolj čvrsta, v kremo dodaj več čokolade.
Zdravo,
Naredila sem ze nekaj vajinih tort in vse so pozele same pohvale.
Ker nismo ravno navdusenci smetanovih tort me zanima s cem bi lahko vsaj delno nadomestila smetano?
Lep pozdrav Mateja