Sočni borovničevi muffini s kokosovo moko
Okusno shranjevanje nabranih borovnic
Nedavno tega sva se bližnjem gozdu ob skakljanju spotaknila ob pravo zakladnico borovnic, zatem pa sva se v borovničev raj večkrat vrnila oborožena s košaricama. Odkrila sva, da sva strastna nabiratelja, za kar sva bila poplačana s celimi nasipi teh modrih kroglic. Nekaj sva jih uspela natlačiti v torto, druge pa pridno čakajo na zaužitje.
Naučila te bova najnovejše metode konzerviranja borovnic – če jih skriješ v muffine iz skute in kokosove moke, se zagotovo ne bodo pokvarile (taki muffini vedno ‘čudežno’ izginejo).
Gruča muffinov ti ponuja:
300 g pasirane skute
150 g borovnic
3 jajca
120 g kokosove moke
3 žlice ovsenih kosmičev
1 žličko pecilnega praška
1 strok vanilije
2 žlici naravnega sladila SugarSweet 1:2 (ali 4 žlice sladkorja)
Jajca razbij ter jih skupaj s SugarSweet (ali sladkorjem) penasto stepi, nakar k njim čofneš skuto ter dodaš semena, katera z nožem izpraskaš iz stroka vanilije. Nabrane sestavine pošteno premešaj.
S pomočjo sekljalnika ali mlinčka spremeni ovsene kosmiče v prah, nato k njim primešaj žličko pecilnega praška.
Nasprotja se privlačijo, zato je čas, da združiš suhe in mokre sestavine. K slednjim stresi kokosovo moko in posuj zmlete kosmiče. Pridobljeno maso konkretno premešaj, nato vanjo nameči splaknjene in osušene borovnice. Z nežnimi in previdnimi gibi jih vmešaj v muffinsko maso.
V odprtine pekača za muffine porini papirnate modelčke, jih posuj z malo kokosove moke, nato pa v njih nadevaj ravnokar narejeno maso. Pečico segrej na skromnih 180 stopinj, nato vanjo veselo zalučaj napolnjen pekač.
Med čakanjem na muffine živčno zobaj borovnice, ki se valjajo po celem stanovanju/študenskem domu/dvorcu.
Po 25 minutah so tvoji prsti in zobje že listo vijolični, muffini pa pečeni. Odreši jih vročine in pusti, da se ohladijo.
Objem kokosa in borovnic se tvojim brbončicam zdi kot odlična gozdno-tropska kombinacija, muffini pa se izkažejo za nadvse primerno obliko shranjevanja odvečnih borovnic.
Po resnici povedano, nihče ne ve, kakšen rok trajanja imajo mali napihnjenčki, ker primeri, kjer bi zdržali dlje od ene ure, niso znani.
Mafini so super, sočni, okusni! Ravnokar sem jih naredila in jih že pridno jemo 😀
Zanima me samo, če bi mogoče lahko zamenjala količine pri kokosovi moki in ovsenih kosmičih, ker bi raje imela malo manj intenziven okus po kokosu.
Lucija,
Količino kokosove moke lahko zmanjšaš na polovico (60 g), nadomestiš pa jo lahko s približno tremi žlicami mletih ovsenih kosmičev. Kosmiče dodajaj postopoma, medtem pa spremljaj gostoto mase, da ne bodo muffini premokri ali pa presuhi.
Sem naredila tele mafine in toblerone torto za rd in oboje je (bilo) odlično! V torto sem dodala še domač karamel (ne bi bilo potrebe, a sem ga imela)
Hvala za oba super recepta!
Živijo,
Bi šlo tole tudi z grškim jogurtom, namesto skute?
Ga imam ravno v hladilniku za poorabit 🙂
Zdravo Tamara!
Bi šlo, samo boš morala dodati več kokosove moke, saj je grški jogurta malo bolj tekoč kot skuta. Lp, Midva:)
Zdravo,
Moram recti, da sem preizkusila ze nekaj receptov, vsi super super super! Ti muffini pa so res, top! Imam zgolj eno vprasanje, masa mi je prisla res suha oziroma netekoča. Bi morala biti masa za muffine tekoča? Mislim, da mi je v skledo skočila ena žlica kosmičev prevec …
Lp, super delo!
Nika hvala za lepe besede <3. Masa pride srednje gosta, tako da vrjetno ti je res kakšna žlica kosmičev preveč ušla v posodo. Lp, Midva:)
Zivjo, zadnjic je muffine prinesla sodelavka in so njami! Za jutri jih pa planiram tudi kaz pripravit, pa me samo zanima, ce ima katera izkusnje z zmrznjenimi borovnicami?
Zivjo,
Sama sem jih že delala enkrat z zmrznjenimi borovnicami (bile so ravno pri roki) in so tudi dobri muffini, vendar sveže borovnice so vendar le sveže. Z zmrznjenimi borovnicami so bili bolj “borovničast”, saj so le te razpadle. Ampak še vedno, odlični 🙂
Živijo, katero pasirano skuto sta uporabila? 🙂
Zdravo! MU, od Ljubljanskih mlekaren.
Živjo, koliko muffinov pride iz našetih sestavin?
Hvala
Firbčna,
sestavine so za 12 muffinov.
LP, Midva
Zdravo,
Ali bi lahko ovsene kosmiče nadomestila z navadno moko? Kakšno količino moke bi morala dodati?
Hvala in lp,
Nuša
Nuša,
lahko, a veliko manj. Začni z 1 žlico moke in spremljaj gostoto mase. Po potrebi dodaj še moke.