Borovničev cheesecake brez peke
Rekordno kratka ozimnica
Čim sva v bližnjem gozdu opazila prvo borovnico letošnje pomladi, sva vedela, da je prišel čas nabiralništva. Po nekaj dnevih stikanja po podrasti sva narabutala dobro bero jagodičevja, kar dokazujejo skorajda trajno modrikasti prsti.
Lani sva gozdni izplen skrila v popularno borovničevo-jogurtovo ombre torto, kar pa se ni izkazalo za hudo dolgotrajen način hrambe. Tokrat sva med čepenjem v grmičevju stuhtala prefrigan načrt, s katerim bova pridno nabrane borovnice zagotovo obvarovala pred sladkosnedimi požeruhi! Stlačila jih bova v svež borovničev cheesecake, ki pečice niti na daleč ne vidi. Ha, nihče niti pomislil ne bo, da bi pogledal v to torto!
Piškotnjeno dno tvori:
170 g masla
50 g sladkanega kakava (Nesquik, BenQuick)
250 g maslenih piškotov
1 žlica grenkega kakava
2- 3 žlice ruma
Borovničeva plast uspešno skriva:
350 g gozdnih borovnic
500 g kremnega namaza Philadelphia
250 ml sladke smetane
6 lističev želatine
6 žlic sladkorja v prahu
Na vrhu torte je moč najti:
300 g mlečnega namaza z lešniki in kakavom “Ena žlahtna štorija”
250 ml sladke smetane
2 žlici kakava
2 žlici sladkorja v prahu
3 lističe želatine
[adinserter block=”1″]
Midva sva pripravila tortico s premerom 24 cm. Če uporabljaš pekač drugačne velikosti ali oblike, lahko sestavine preračunaš s priročnim Tortopretvornikom.
“Misija: skrij borovnice” se prične z izdelavo piškotne podlage. Maslene piškote fino zmelji in jih zasuj s sladkanim in grenkim kakavom. Maslo stopi in ga skupaj z dvema žlicama ruma vliješ k piškotom. Vse sestavine dobro premešaj, nato pa jih enkomerno potisni ob dno tortnega obroča ali oboda.
Sveže narabutane borovničke posladkaj z dvema žlicama sladkorja v prahu, nakar jih v kozici segrevaš, dokler se ne razpustijo. Kremni namaz zasuj s štirimi žlicami sladkorja in premešaj, nato dodaj ohlajeno borovničevo osnovo. Želatino v lističih namoči, ožemi in raztopi nad nizkim ognjem, nato pa jo z električnim mešalnikom primešaj k borovničevi kremi. Sladko smetano prebutaj do čvrstega, jo s spatulo nežno primešaj k borovničevi zmesi, nato pa dobljeno kremo prelij čez piškotno dno. Dokaze hitro pospravi v hladilnik, da jih ne uzre napačno oko!
Vrhnja plast te poznospomladanske torte se vrti okoli mlečnega namaza z lešniki in kakavom, katerega proizvajajo v mlekarni Zelene doline. Hitro ga zmešaj s sladkorjem v prahu. 3 lističe želatine raztopi kot poprej in jih vmešaj k eni žlahtni zmesi.
[adinserter block=”2″]
Na vrsti je mlatenje sladke smetane do čvrstega in njeno nežno vmešanje h kremi. Nežno vmešaj kakav.
Dobljeno kremo prelij čez borovničevo plast in jo tako skrij pred nadebudnimi borovničarji! V hladilniku bo ta torta odlično varovala borovnice pred lačnimi usti.
Naslednji dan, ko je torta dovolj počivala, si kar ne moreš pomagati. Firbec ti že pošteno najeda, zato tortico le za kratek hip postavi na plano. Ravno, ko zasanjano motriš prelepo lepotico, se zdrzneš, saj se zaveš usodne napake.
Vijolično-modra borovničeva plast je s svojo intezivnostjo v trenutku zbobnala vse borovnične navdušence naravnost v kuhinjo. Požrtija se je nemudoma pričela.
Nikar ne glej, kako tvoja borovničeva ozimnica kopni kos z kosom, temveč se je tudi ti divje loti!
Borovničev tek!
Zanima me, če lahko namesto namaza z lešniki in kakavom dam nutello?
Urška,
lahko uporabiš Nutello, moralo bi priti odlično.
LP, Midva 🙂
Živjo, bi šlo s tortnim modelom premer 26cm? Lp Urša
Ne sprašujem sicer za to torto, vendar na splošno, če mi lahko svetujeta. 🙂 Ali je torto bolje okrasiti en dan prej ko jo spečeš ali naslednji dan?(se pravi preko npr. ganache ali kaj podobnega) lp in hvala za odgovor:)
Zdravo Kaja!
Midva vedno tortico pustiva čez noč v hladilniku. Nato jo naslednji dan, dava ven iz oboda ter jo popolnoma okrasiva torej ganache in ostali okraski ali sladka smetana, maslena krema itd…
Zanima me ali lahko uporabim tudi zmrznjene borovnice? Če ja, kaj predlagata, jih je bolje predhodno odtaliti ali kar zmrzjene vreči v lonec?
Zdravo Majda! Seveda lahko uporabiš zamrznjene borovnice, ne rabiš jih nič odtaliti, kar v lonec z njimi:) Lp, Midva;)
Lahko namesto borovnic uporabim katero drugo sadje? Lp
Seveda Sara brez problema lahko uporabiš drugo sadje. Lp, Midva:)
Kakšen kakav pride v zadnjo plast? Sladki ali grenki?
Pozdravljena Vesna.
Klasičen sladki kakav.
Lp, Midva:)
Zdravo!
Zanima me ali bi lahko namesto želatine uporabila želatino fix? 🙂
Seveda lahko:)
Mene pa zanima, kaj je trik, da obod tortice tako lepo izgleda, Se jih kako izreže? Meni se vedno kaj strga, ali razmaže:(
Živijo, Gita!
Midva vedno uporabiva acetatno folijo, ki jo naneseva na notranjo stran tortnega obroča.
LP, Midva
Pozdravljena Vidva 🙂
Kje kupita tole acetatno folijo? Jaz sem jo iskala že v vseh večjih supermarketih pa se nikjer ne dobi.
Hvala.
Se slinim nad receptom, ker iščem en hud recept za sestrico, berem komentarje in povsod je dilem aglede te folije – dragi moji, v cvetličarni se dobi to folijo na meter, potem pa jo doma smai prikrojite na želeno dimenzijo :). “midva” , vama pa hvala vama za zanimive recepte, definitivno poizkusim, če ne to rajžo pa ob priliki :).
Zivijo! Vsaka plast se mora hladiti preden pride druga plast gor?
Sara,
tako je, nove plasti nanašamo na strjene plasti.
Živijo.Zanima me,zakaj se mi piškotna podlaga zmeraj “prilima”na tortni obod?
Nataša
Nataša,
naslednjič daj vmes peki papir ali pa torto gradi na kartonastem tortnem dnu.