Rižota s pečenim korenjem, šampinjoni in orehi
Sonce na krožniku
Zimski dnevi znajo biti kar duhamorni s svojo klavrno paleto sivih barv. Barvno dolgočasnost brž presekaj z živobarvno rižoto živahnega okusa, ki za tvoje brbončice skriva kup bombončkov: v pečici pečen korenček, omamne šampinjone ter hrustljave orehe.
Še več takih in drugačnih slastnih receptov si lahko ogledaš na Tjašinem simpatičnem Instagram profilu TUKAJ. Sledi ji in bodi na tekočem, kako ga kulinarično biksava.
Za 4 krožnike rižote si priskrbi:
400 g riža arborio
1 l jušne osnove
1 dl suhega belega vina
2 žlici masla
2 čebuli
2 stroka česna
100 g trdega sira (parmezan, grana padano ali pecorino)
50 g orehov
3 ščepci timijana
sol
poper
Sestavine za pečen korenček:
500 g korenja
sol
poper
oljčno olje
Za slastne gobice potrebuješ:
100 g šampinjonov
1 žlica masla
sol
poper
Postopek:
Korenček:
- Korenje olupi, mu odsekaj vrh in ga nareži na kolesca. Razporedi jih po pekaču, posoli in popopraj ter pošpricaj z oljčnim oljem.
- Pekač zdaj postavi v pečico, segreto na prijetnih 190 °C. Peka naj traja 30 minut, vmes pa korenček enkrat premešaj.
- Ko je korenje pečeno, ga 1/3 prihrani za na vrh rižote.
- Jušno osnovo pristavi na ogenj in jo zavri.
- Preostali 2/3 korenja skupaj s polovico jušne osnove s paličnim mešalnikom zmiksaj v fin pire.
Rižota:
Načelo dobrega rižotarjenja pravi, da je potrebno nad rižoto nenehno bdeti in se ji neprenehoma posvečati s kuhalnico.
- Riž stresi v cedilo in ga pod tekočo vodo spiraj toliko časa, da je voda, ki teče skozenj, povsem čista.
- Čebulo in česen drobno naskljaj.
- Širšo posodo postavi na srednji-visok ogenj in v njej na maslu popraži čebulo do zlatorumene barve.
- Zdaj v lonec skoči česen, ki ga pražiš toliko časa, da zadiši, nakar dodaš še odcejen riž.
- Med stalnim mešanjem praži, dokler riž ne postekleni, nato zabavo poživiš z vinom.
- Ko vino pokuha, v lonec vlij 1-2 zajemalki jušne osnove.
- Ko juha povre, jo zopet prilij in premešaj. Postopek pridno ponavljaj nekje 10 minut.
- Oranžno korenčkovo zmes primešaj k rižoti, nato pa nadaljuj rižotno rutino dolivanja osnove in mešanja.
- Tik preden rižoto odstaviš s šporgeta, moraš poskrbeti za njeno ekstra kremnost. Vanjo zmešaj nastrgan trdi sir, po želji pa lahko tudi kako žlico masla.
Kuhe je konec po približno 15 minutah, odkar je v lonec skočil riž. Na ugriz mora ta biti “al dente”, kar pomeni, da je v sredini še prijetno čvrst. Sama rižota pa mora biti kremna in ne pregosta.
Šampinjoni:
- Šampinjone nareži na enako debele rezine in jih popraži v ponvi na žlici masla.
- Praži jih toliko časa, da se lepo zapečejo, vmes pa jih posoli in popopraj.
V globok krožnik čmokni živahno rižoto in nanjo postavi preostale pečene korenčkove kolute, omamne šampinjone in ščepec nastrganega sira. Za konec pa rumeno rižoto potresi še z nadrobljenimi orehovimi jedrci.
Instant nasmešek na ustih!
Ne pozabi, več o najinih kulinaričnih podvigih si lahko ogledaš na Tjašinem Instagram profilu: KLIK!