Solata z inčuni in česnovimi krutoni
Za dobro solato računaj na inčune
Kadar operiramo z odličnimi sestavinami, se izkaže pravilo, da kakovost vedno premaga količino. V tej solati na rukoli in češnjevcih kraljujejo inčuni – prave zakladnice okusa po morju z odlično teksturo.
Še en hiter preliv in hrustljavi česnovi krutoni, pa je dopustniška solata kompletna.
Še več takih in drugačnih slastnih receptov si lahko ogledaš na najinem simpatičnem Instagram profilu TUKAJ. Sledi nama in bodi na tekočem, kako ga kulinarično biksava.
Recept je nastal za revijo Odprta kuhinja.
Recept
Solata:
100 g rukole
200 g češnjevih paradižnikov
18 vloženih inčunov
Preliv:
6 žlic oljčnega olja
3 žlice jabolčnega kisa
1 žlička gorčice
2 stroka česna
1 šalotka
sol
poper
Krutoni:
60 g belega kruha
1 strok česna
1 žlica oljčnega olja
Postopek
Preliv:
- Česen olupimo in ga nasekljamo na res drobno.
- Šalotko olupimo in jo prav tako fino sesekljamo.
- V kozarčku z metlico zmešamo oljčno olje, kis, gorčico, česen in šalotko.
- Dodamo en ščepec soli in en ščepec popra.
- Preliva ne solimo preveč, saj so že inčuni izrazito slani.
Krutoni:
- Beli kruh s skorjo natrgamo na koščke, primerno velike za en ugriz.
- V široko ponev vlijemo žlico oljčnega olja in dodamo olupljen in strt strok česna.
- Ponev segrejemo na srednji temperaturi, nato v vroče olje stresemo koščke kruha.
- Med rednim mešanjem jih pražimo toliko časa, da se lepo zapečejo.
Solata:
- Po večjem krožniku potresemo rukolo, po njej pa razporedimo narezane češnjevce in inčune.
- Solato prelijemo s poljubno količino preliva in jo postrežemo.