Bananini ježki
Slastne kroglice, polne nostalgije
Ah ja, ježki. Pa ne ti, ki se ta čas bodičasto potepajo po gozdovih. Govora je o okroglih bombicah iz slaščičarskih vitrin najinega otroštva.
Čeprav ježki navzven izgledajo dokaj enako – ali so goli, ali pa povaljani v kokosu, mrvicah ali oreščkih, se notranjost ježkov lahko pošteno razlikuje. Nekateri so piškotni, drugi iz natrganega biskvita; namočeni so lahko s poljubno tekočino z več ali manj alkohola; eni vsebujejo kakav, drugi pa kup rozin.
Ježkasto ustvarjanje je torej prosto po Prešernu, paziti moramo le, da ježek stoji vkup, je sočen in ravno prav mehek na ugriz. Midva sva odkljukala vse našteto, vanje pa natlačila piškote, banane, nutello in rum. Ta recept je kot nalašč, ko se nam po hladilniku valjajo (pre)zrele črne banane, nad katerimi vsi vihajo nosove.
Še več takih in drugačnih slastnih receptov si lahko ogledaš na najinem simpatičnem Instagram profilu TUKAJ. Sledi nama in bodi na tekočem, kako ga kulinarično biksava.
Recept je nastal za revijo Odprta kuhinja.
Recept
Masa:
2 manjši zreli banani
200 g savoiardi piškotov
100 g maslenih piškotov
2 zvrhani žlici nutelle
1 žlica ruma
3-5 žlic mleka
50 g masla sobne temperature
sladkor v prahu po okusu
Kožušček:
kokosova moka
čokoladne mrvice
Postopek
Priprava mase:
- Piškote stresemo v skledo ali jih zapremo v vrečko in jih zdrobimo z lesenim valjarjem – ni potrebno preveč na fino.
- Banani olupimo in ju na krožniku pretlačimo z vilico.
- V posodi zmešamo zdrobljene piškote, pretlačene banane, nutello, rum, mleko in zmehčano maslo.
- Maso poskusimo in ji po potrebi dodamo malo sladkorja v prahu.
- Posodo pokrijemo in jo postavimo v hladilnik za 2 uri.
Ježkanje:
- Ko je masa nared, od nje odtrgamo za manjšo pest veliko kepo in jo med dlanmi oblikujemo v čim bolj pravilno kroglo.
- Kroglico povaljamo v kokosovi moki ali čokoladnih mrvicah, da dobimo ježka in ga postavimo na papirček za praline ali muffine.