Aleluja z ajdovo kašo
Bohlonej!
Aleluja je velikonočna postna juha, pripravljena iz posušenih repinih olupkov. Kako je nastala, dobro opiše njeno drugo ime: lakota. Spada med najbolj tradicionalne velikonočne jedi Slovenije, zapiski o njej pa segajo več kot 500 let v preteklost. Predvsem so jo pripravljali na Gorenjskem, Dolenjskem in v osrednji Sloveniji.
Alelujo se pripravi pravzaprav iz ostankov – iz posušenih, namočenih in skuhanih repinih olupkov. Kljub temu, da se na papirju to ne sliši ravno tek vzbujajoče, je aleluja res okusna juha, še posebej, če vanjo zakuhamo ajdovo kašo in jo zabelimo z ocvirki.
Namig: če ne najdemo posušenih olupkov, lahko uporabimo tudi svežo repo.
Še več takih in drugačnih slastnih receptov si lahko ogledaš na najinem simpatičnem Instagram profilu TUKAJ. Sledi nama in bodi na tekočem, kako ga kulinarično biksava.
Recept
Sestavine:
300 g suhih repinih olupkov
1,5 litra vode, v kateri se je kuhala šunka
3 zvrhane žlice bele moke
3 pesti ajdove kaše
4 žlice ocvirkov
sol
poper
Postopek
Priprava:
- Suhe repine olupke 3 dni namakamo v vodi, ki jo vsak dan zamenjamo.
- Tretji dan jih splaknemo in stresemo v lonec.
- Prilijemo 1,5 litra vode, v kateri se je kuhala šunka in ob rahlem vrenju kuhamo, dokler se olupki ne zmehčajo.
- Olupke poberemo iz juhe in jih na veliki deski na drobno nasekljamo.
- Nasekljane olupke stresemo nazaj v juho. Če je med kuho izparelo preveč vode, jo dolijemo.
- V kozarcu zmešamo 3 žlice moke in 1 dl vode, dobljeno zmes pa zlijemo v juho.
- Kuhamo, da se juha zgosti, nato dodamo 4 žlice ocvirkov in 3 pesti ajdove kaše.
- Kuhamo toliko časa, da se ajdova kaša skuha – 10-15 minut.
- Solimo in popramo po okusu.