Ajdove potičke z orehovim nadevom
Velika noč, majhne potičke.
Velikonočna potica je velik zalogaj, tako po merah kot po potrebni količini vloženega truda. Če se nam ne ljubi ubadati s težkokategornim potičarstvom ali pa tega nismo najbolj vešči, se velja lotiti manjšega zalogaja.
Mini potičke so izvrstna velikonočna dobrota, ki se ponaša z vsemi lastnostmi večje sestre – gre za enak spiralni preplet sočnega kvašenega testa in bogatega orehovega nadeva. Da bodo potičke izstopale med goro velikonočnih dobrot na praznični mizi, pa na pomoč pokličemo še orehovo najboljšo prijateljico, ajdo.



Še več takih in drugačnih slastnih receptov si lahko ogledaš na najinem simpatičnem Instagram profilu TUKAJ. Sledi nama in bodi na tekočem, kako ga kulinarično biksava.
Recept je nastal za revijo Odprta kuhinja.
Recept
Testo:
200 g ajdove moke
300 g pšenične bele moke
1 vrečka suhega kvasa
0,5 čajne žličke soli
50 g sladkorja
1 vrečka vanilin sladkorja
60 g masla sobne temperature
230 ml vode
80 ml mleka
2 rumenjaka
Nadev:
300 g mletih orehov
90 g + 1 žlica sladkorja
120 ml vrele sladke
2 beljaka
2 žlice ruma
2 žlici čokolade v prahu
Postopek
Testo:
- Ajdovo moko poparimo – zalijemo jo z vrelo vodo, premešamo in popolnoma ohladimo.
- K poparjeni moki dodamo vse ostale sestavine za testo in jih premešamo, nato pa zgnetemo v prožno in voljno testo.
- Za gnetenje priporočava pomoč kuhinjskega robota, sicer pa zavihamo rokave.
- Z robotom gnetenje traja 7–10 minut, na roke pa precej dlje.
- Posodo s testom pokrijemo z vlažno krpo in jo postavimo na toplo.
- Testo naj vzhaja do dvojne prostornine, kar traja približno 1 uro.
Nadev:
- Beljaka stresemo v posodo in ju stepemo, da popenijo.
- Dodamo žlico sladkorja, nato beljake stepamo do čvrstega in sijočega snega.
- V večjo skledo stresemo mlete orehe, sladkor, rum in čokolado v prahu.
- Prilijemo vročo sladko smetano in vse skupaj dobro premešamo.
- Zmes ohladimo na sobno temperaturo.
- Na koncu v zmes s spatulo nežno, po tretjinah, vmešamo še sneg iz beljakov.
- Nadev mora bit gost in mazav – če je pretekoč, primešamo žličko ali dve drobtin.
Oblikovanje in peka:
- Zabuhlo testo razdelimo na tri enake dele. Vsakega razvaljamo v podolgovat in tanek pravokotnik- ena stranica mora biti občutno daljša.
- Pravokotnik testa enakomerno premažemo s tretjino orehovega nadeva in ga zvijemo v dolgo tanko rulado. Postopek ponovimo še za ostala pravokotnika.
- Dobljeno kačo razsekamo na 3 cm debele potičke, ki jih nato razporedimo po pekaču in postavimo v pečico, segreto na 180 ºC.
- Po 20 minutah peke so potičke nared za požret’.












Kako to, da razrezane potičke pred peko ne vzhajate še enkrat?
Pa tudi premažete jih nič pred peko?
Hvala za odgovor
Natalija
Z nutello:)