Torta piškotek
Kremni piškoti – kaj takega
Naslednjič, ko ti nekdo potarna, da se mu lušta piškotov, ga povleci za nos, pod katerega mu postaviš torto piškotek. Ta vsebuje piškote od glave do pet – dno je mehko piškotno, krema poleg pudinga Dr. Oetker Creative Cookies & Cream vsebuje še zdrobljene piškote, cel regiment piškotov pa se zvrsti tudi po čokoladnem ganachu na vrhu torte.
Ves čas pa piškotom družbo dela smetana, ki poskrbi za nežnost okusa ter rahlo in kremno teksturo.
Video
Še več takih in drugačnih slastnih receptov si lahko ogledaš na najinem simpatičnem Instagram profilu TUKAJ. Sledi nama in bodi na tekočem, kako ga kulinarično biksava.
Naročnik recepta je Dr. Oetker.
Recept
Mehko piškotno dno:
300 g mletih keksov (midva sva uporabila Plazma kekse)
1 žlica Dr. Oetker Sladkega prahu
1 žlica Dr. Oetker kakava v prahu
100 g stopljenega masla
180 ml mleka
Piškotno-smetanova krema:
500 ml mleka
2 vrečki pudinga Dr. Oetker Creative Cookies & Cream
6 listov Dr. Oetker želatine
500 g maskarpone sira
2-3 žlici Dr. Oetker Sladkega prahu
1 žlička Dr. Oetker vanilijeve arome
300 ml sladke smetane
200 g zdrobljenih piškotov (ameriških chocolate chip cookies)
Čokoladni ganache:
120 ml smetane
90 g temne čokolade
Okrasitev:
100 ml sladke smetane
mini piškotki
Za te količine sestavin potrebuješ okrogel pekač s premerom 24 cm. Če uporabljaš pekač drugačne velikosti ali oblike, lahko sestavine preračunaš s priročnim Tortopretvornikom.
Postopek
Tortni model:
- Na tortno podlago postavi nastavljivi tortni obroč in ga nastavi na premer 24 cm.
- Po notranji strani obroča namesti acetatno folijo.
Piškotno dno:
- V skledo stresi 300 g mletih piškotov, 1 žlico sladkega prahu in 1 žlico kakava v prahu.
- Premešaj, nato pa prilij 180 ml mleka in 100 g stopljenega masla.
- Zmes dobro premešaj in jo stresi v tortni model.
- Z žlico jo potisni ob dno, nato jo poravnaj in pogladi.
- Model s piškotnim dnom postavi v hladilnik in se loti kreme.
Piškotno-smetanova krema:
- V posodici zmešaj 200 ml mleka in 2 vrečki pudinga.
- Preostalih 300 ml mleka zavri, nato ogenj zmanjšaj, v mleko pa z metlico vmešaj pudingovo zmes.
- Kozico vrni nad ogenj in mešaj, da se puding zgosti.
- Kozico odstavi, puding pa tesno pokrij s prozorno folijo za živila.
- Pusti, da se puding ohladi na sobno temperaturo.
300 ml sladke smetane premlati v stepeno smetano. - V posodo čmokni 500 g maskarpone sira ter dodaj 2 žlici sladkega prahu in žličko vanilijeve arome.
- Dodaj ohlajen puding, nato vse skupaj električno zmešaj v homogeno zmes.
- V posodico s hladno vodo potopi 6 listov želatine in počakaj, da se napojijo. Ožemi jih in vrzi v kozico.
- Želatino segrevaj, da se povsem stopi, nato jo električno primešaj v kremo.
- H kremi s spatulo primešaj stepeno smetano.
- Na koncu v kremo nežno vmešaj še 200 g zdrobljenih piškotov.
- Kremo stresi v tortni model in jo poravnaj in pogladi.
- Torto postavi v hladilnik, da se krema strdi.
Čokoladni ganache:
- V posodico nalomi 90 g temne čokolade in jo prelij s 120 ml vrele smetane.
- Mešaj, da nastane gladka čokoladna zmes.
- Ko se ganache malce ohladi, ga prelij po vrhu strjene kreme.
- Torto postavi v hladilnik za vsaj 6 ur, še raje pa kar za čez noč.
Okrasitev in postrežba:
- Sladko smetano stepi in jo nabrizgaj po zgornjem robu torte.
- Po smetani potresi grobo zdrobljene piškote, vanjo pa vtakni mini piškotke.
- Ko je piškotno poželenje prehudo, si brž odreži en kos. Pa ne se šparati!