Šunka v rženem testu
Šunkina nova oblačila
Prepričana sva, da je šunka v testu zrasla na zeljniku v letu, ko je velika noč padla na prvi apri. Zagotovo jo je neka gospodinja počila na velikonočno mizo ob ukazu “Štefan, zagrab nož in narež ta krh!” in se nato na vsa usta krohotala, ko Štefanu po prvem rezu ni bilo nič jasno.
Ne glede na izvor te legendarne dobrote, je ideja genialna. Za popoln užitek v velikonočni šunki potrebujemo kruh in hren, zakaj ne bi vse skupaj stlačili v ličen in slasten paket?
Da ne bo praznični nabor vedno na prvo žogo, šunko tokrat oblecimo v testo iz mešanice ržene, črne in bele moke.
Še več takih in drugačnih slastnih receptov si lahko ogledaš na najinem simpatičnem Instagram profilu TUKAJ. Sledi nama in bodi na tekočem, kako ga kulinarično biksava.
Recept je nastal za revijo Odprta kuhinja.
Recept
Testo:
200 g ržene moke
200 g črne pšenične moke
250 g bele pšenične moke
1,5 vrečke suhega kvasa
2 žlici sladkorja
2 žlički soli
380 ml vode
Šunka:
prekajena šunka v kosu (približno 1 kg)
hren s smetano
Postopek
Šunka:
- Prekajeno šunko vržemo v pisker in dolijemo toliko hladne vode, da je popolnoma prekrita.
- Ob rahlem brbotanju jo pokrito kuhamo približno 1 uro (1 ura kuhe na 1 kg šunke).
- Po kuhi kastrolo odstavimo, šunko pa pustimo, da se povsem shladi v vodi.
Testo:
- Vse sestavine za testo stresemo v posodo in jih premešamo.
- Iz njih zgnetemo prožno in voljno testo – kuhinjski robot to pogumno opravi v 10 minutah.
- Posodo pokrijemo z vlažno krpo in jo postavimo na toplo.
- Testo naj vzhaja do dvojne prostornine, približno 1 uro.
Oblikovanje in peka:
- Šunko vzamemo iz vode in jo osušimo, nato pa na debelo premažemo s hrenom s smetano.
- Vzhajano testo zalučamo na pult in ga razvaljamo v pravokotnik.
- Šunko postavimo na sredino razvaljanega testa.
- Štiri kote testa poveznemo preko šunke, kot bi zapirali paket.
- Poskrbimo, da med pakiranjem šunke s potiskanjem testa spokamo ven zračne žepke.
- Oblečeno šunko obrnemo na glavo, da je “šiv” spodaj, nato jo pokrijemo in 30–45 minut pustimo pri miru.
- Pred testo narahlo posujemo z moko, vanj pa z britvico ali zelo ostrim nožem zarežemo vzorec mreže, a ne pregloboko.
- Šunko v testu pečemo najprej 15 minut pri 220 ºC, nato še pol ure pri 180 ºC.
- Po peki jo prestavimo na rešetko, da se ohladi.