Piškotna torta z Nutello

Piškotella

 

Danes ti ponujava res redko priložnost – spoznati mističnega velikonočnega zajca! Povabila sva ga na ustvarjalni intervju in ponudil se je, da nama predstavi svojo kulinarično mojstrovino – piškotno torto z Nutello in belo čokolado.
Morava te pa opozoriti, da je zajec znan po okraševanju svojih zgodbic…
Aha, že trka na vrata!

piškotno nutelina torta-06340
Zajec priskaklja v hišo in povabiva ga v kuhinjo
MIDVA: Pozdravljen, Zajec! V živo si še bolj puhast kot v neštetih slikanicah. Na kratko se lahko predstaviš najinim bralcem.

ZAJEC: Zdravo, vidva in hvala za povabilo. Star sem 25 velikih noči, povržni dan pa imam 1. aprila. Prihajam z Velikonočnih otokov, kjer sem obiskoval srednjo pirharsko šolo in se nato vpisal na Velikonočno univerzo, smer Praznična Peka. Pred tremi leti sem oddal diplomsko delo z naslovom “Izdelava velikonočnih tort in kako je ne pojesti sam” in tako pridobil laskavi naziv diplomiranega velikonočnega zajca.
Moja najljubša jed je korenje, opravilo pa barvanje jajc in seveda peka tort.
In na to torto sem najbolj ponosen.

Dvignjene glave nama pod nos pomoli list:

Piškotella

piškotno nutelina torta-06396
Fantastični biskvit vsebuje:
3 jajca
60 g moke
70 g sladkorja v prahu
6 zdrobljenih ameriških piškotov
3 žlice mleka

Fenomenalna Nutellina krema sestoji iz:
4 zvrhanih žlic Nutelle
500 g mascarponeja
250 ml sladke smetane
8 zdrobljenih ameriških piškotov

V božansko kremo z belo čokolado spada:
100 g bele čokolade
300 ml sladke smetane
3 lističi želatine

Sestavine, potrebne za nenadkriljivo dekoracijo:
podolgovati piškoti
7-8 keksov petit beurre
M&M oblite arašide
temno čokolado
bobi palčke

Baje, da za te sestavine potrebuješ pekač s premerom 26 cm. Če uporabljaš pekač drugačne velikosti ali oblike, lahko sestavine preračunaš s priročnim Tortopretvornikom.

Biskvit

piškotno nutelina torta-09061
Zobati glodavec se hitro znajde v najini kuhinji
ZAJEC: Tako, začel bom z biskvitom. Tri nezrele in neobarvane pirhe sem ubil in ločil beljake od rumenjakov. Slednje s sladkorjem penasto umešam, beljake pa stepem v trden sneg. K rumenjakom vlijem 3 žlice mleka in vsujem moko. Vse sestavine dobro premešam, nato jim nežno dodajam sneg iz beljakov. Homogeno maso obogatim z zdrobljenimi piškoti, jo premešam in nato vlijem v tortni model. Njegovo dno naj bo prekrito s papirjem za peko, robovi pa namaščeni.

Obrne se k nama in jezno zastriže z ušesi
Vidva pa ne stojta kot dve zažgani potici in segrejta pečico na 180 stopinj!

piškotno nutelina torta-3239
Zajec odskaklja do pečice, vanjo zarine pekač in nama zabrusi
ZAJEC: Čez 12 minut spravita biskvit iz pečice!

piškotno nutelina torta-3266

Nutellina krema

ZAJEC: A sploh vesta, iz kje prihaja ta legendarni namaz? Na Velikonočnih otokih imamo ogromen nasad dreves Nutellovcev, ki imajo rjave sadeže, podobne pirhom. Nutella nastaja s stiskanjem teh sadežev.

piškotno nutelina torta-09072
ZAJEC: Smetano sem stepel in jo vmešal k mešanici štirih zvrhanih žlic Nutelle in mascarponeja, zdaj pa moram le še zdrobiti in vmešati ameriške piškote.
Prestrašeno se objemava v kotu kuhinje, medtem ko zajec divje lomi piškote

piškotno nutelina torta-3249

Krema z belo čokolado

ZAJEC: Seveda vama tudi resnica o beli čokoladi ni znana. Gre za navadno čokolado, le da jo proizvajajo angora zajci.

piškotno nutelina torta-09079
ZAJEC: 3 lističe želatine sem namočil v kozarcu vode. Belo čokolado položim v posodo in jo zalijem s 50 ml sladke smetane, nato jo nad nizkim ognjem počasi topim. Ko je zmes homogena, lističe želatine ožamem in jih raztopim v čokoladi.
Vidva pa stepita preostalih 2,5 dl sladke smetane, h kateri bom nato vmešal čokolado!

piškotno nutelina torta-3219
Zajec vse sestavine zloži na pult

ZAJEC: Tako! Zdaj pa se lotimo sestavljanja! Obroč za torto obdam s papirjem za peko in vanj položim biskvit. Namočim ga s 7 žlicami mleka. Nanj nežno nadevam Nutellino kremo, po vrhu pa kremo z belo čokolado.

piškotno nutelina torta-3209
Torto smo za 6 ur pospravili v hladilnik, seveda pa bi bila boljša naslednji dan. Čas smo si krajšali z namiznima igrama “Zajec, ne jezi se” in “Pirhopoly” ter pogledali prvi del filmske trilogije Gospodar pirhov. Nato naju je zajec spodil v kuhinjo, saj je nastopil čas dekoracije

Dekoracija

piškotno nutelina torta-09096
ZAJEC: Edini pravilni odgovor na vprašanje “Kaj je bilo prej – kura ali jajce?” se glasi: gnezdo! ne bom si mazal tačk, zato se jih vidva lotita!

MIDVA: Prav. Temno čokolado stopi nad soparo, nato vanjo nameči nalomljene bobi palčke. Pladenj ali desko pokrij z aluminijasto folijo in se loti čokoladnega packanja – z rokami sestavi gnezdeca. Ko ustvariš zadosti hrustljavih gnezd, jih s podlago postavi na hladno, da se strdijo.

Zajec z neizmerno pozornostjo previdno polaga pisane bombone v gnezdeca

piškotno nutelina torta-3265
ZAJEC: Moram reči, da nista tako zanič, kot sem pričakoval od ljudi.
Zdaj sem torti odstranil papir za peko in jo obdajam z odrezanimi piškoti. Medtem pa vidva fino zmeljita kekse petit beurre, da jih bom potresel po vrhu torte.

piškotno nutelina torta-3229
Ko zajec zaključi s pretirano natančnim potresanjem keksov, se loti pikolovskega polaganja gnezdec po vrhu. Midva ves čas zavijava z očmi.

piškotno nutelina torta-06382
Po končani dekoraciji se zajec obrne k nama in od ponosa mu trepeta repek. Morava priznati, da se je res izkazal.

ZAJEC: Kaj pravita na to?

piškotno nutelina torta-06399
S tresočo roko se spopadeva z razrezom torte. Skupaj zagrizemo v prvi košček in družno pričnemo s spuščanjem zvokov kulinaričnega užitka.
Medtem, ko midva miže uživava v harmoniji piškotov in Nutelle, zajec zagrabi priložnost z obema tačkama.

ZAJEC: Kdor drugemu torto peče, sam jo poje!

In jo je meni nič, tebi nič s torto pod roko podurhal v svet. Kdo bi ga pa ujel, zajca smotanega.

piškotno nutelina torta-09174
Tako nama je ostal le en kos, kmalu pa se je tudi ta spreobrnil v spomin, kot lažnivi in nadležni zajec, ki sva ga gostila.

piškotno nutelina torta-09169
Dober tek!

42 comments

   • midva says:

    Zdravo Barbara!

    Sladkor in jajca mešaj cca 1 minuto. Moko pa v temu receptu midva vmešava kar z eelektričnim mešalnikom. Pomembno pa je da beljake vmešaš na roke. Lp, Midva:)

  • midva says:

   Estera,
   na teh fotografijah je torta premera 26 cm. Lahko uporabiš pekač s premerom 24 cm, z 20 cm pekačem pa bo torta previsoka.
   LP, Midva

 1. Tanja says:

  Pozdravljeni!

  Jutri nameravam speči to torto, ki izgleda božanska, za 2.rojstni dan sinčka…pa me nekaj zanima – v testu, spodnji plasti – biskvitu ni nikjer napisan kak pecilni prašek, da se bi zadeva malo dvignila…je to pozabljeno ali je vseeno ok tudi tako?
  Hvala za odgovor, ki upam,d a pride še pravočasno.
  Poročam o tem, kako bo uspela.
  Lp,
  T

 2. valentina says:

  zanima me če želatino namočimo in ožamemo in nato raztopimo v čokoladi ali jo namočimo in posebej raztopimo v kozici ter vlijemo v čokolado??
  Upam na hiter odgovor, ker jo delam že danes. 🙂 😉 😛

  • pizmur says:

   Zdravo Valentina! Želatino namočimo ožamemo in jo raztopimo v čokoladi:) ni je potrebno posebaj raztapljat. Lp, Midva

 3. nina says:

  živjo,

  rabim vajino pomoč…nečaku bi rada naredila to torto, pa me zanima ker ima on željo da bi imel sliko Minionov ( hostijo) ali lahko povrhu bele kreme namažem še sladko smetano oz. masleno kremo a se hostija lepo prilepi?

  hvala za odgovor…

  • midva says:

   Zdravo Nina! Seveda lahko namažeš sladko smetano čez kremo z belo čokolado, vendar to naredi ko se krema že strdi. Lp, Midva

 4. vesna says:

  Mene pa zanima sledece: ali lahko uporabim kar zelatino v prahu namesto teh listicev? In kaksna kolicina zelatine se potrebuje v tem primeru? Koliko gramov?

  • midva says:

   Zdravo Vesna!
   Seveda lahko uporabiš želatino v prahu, in sicer 5g bo zadostovalo za takšno količino kreme. Lp, Midva

 5. janja says:

  zivjo..kako bi uspela torta ce piskote nadomestim z brezglutenskimi in moko z gustinom..bi zelo spremenilo okus?
  moram namrec naredit torto ki je lahko tudi za otroka ki ima celialkijo …mi je vsec tale tortica 🙂

 6. Lea says:

  Živjo, ali je možno, da podvojim količine za biskvit in ali pride dovolj mehak, da bi ga nato razpolovila? Vmes bi potem prvič dala nutelin namaz, nato pa še kremo z belo čokolado.

 7. Klara says:

  Živjo,
  danes sem se spravila delat tole tortico, pa se mi je zataknilo pri zadnji kremi. Ko sem vmešala že precej ohlajeno belo čokolado z želatino v stepeno sladko smetano, se je po minutki mešanja začelo vse skupaj siriti. Je mogoče razlog v tem da sem uporabila manner kuverturno čokolado?
  Lp, Klara 🙂

  • midva says:

   Pozdravljena Klara!

   Čokolado si že preveč ohladila. Saj potem, ko je prišla že tako hladna v stik s hladno smetano, je želatina v trenutku želirala. Naslednjič ti priporočava, da čokolado ohladiš do mlačnega. Lp, Midva:)

 8. Eva says:

  Pozdravljena,
  mene pa zanima kako visoka je ta tortica. Kupila sem namreč obroč za torte, ki je visok 7cm (v trgovini žal ni bilo drugega), pa me zanima če bo to zadoščalo.
  Hvala in lep pozdrav,
  Eva

 9. Barbara says:

  Živijo.
  Super torte.
  Bi pa rada vprašala ker iz pretvornika ne morem dobito podatka, če želim torto narediti v pekaču 28×18 kakšne so količine.
  Hvala!
  lp
  Barbara

 10. Janja says:

  Zdravo, mene zanima glede na to da je toliko čokolade in piškotov, je možno da pride ta torta zelo sladka in da jo kombiniram z malinami?

Leave a Reply