OREO torta

Torta iz sanj

 

Nedavno tega sva se s prijateljico Tino pogovarjala o prihajajočem praznovanju njenega rojstnega dne, nakar nama pod nosova pomoli fotografijo. Nemudoma se nama je pričela cediti slina v potokih, saj sva uzrla res nesramno dober kos torte – temen biskvit, pokrit s plastjo mlečne čokolade, svetla krema s celimi OREO piškoti, nad njo mousse iz bele čokolade z zdrobljenimi OREO piškoti ter po vrhu temna čokolada.
Dvignila sva glavi in jo povprašala, čemu naju draži s to neznano sladico, in njena usta so le potrdila, kar je izražala s pogledom: “hočem jo!”.

DSC02304
Tisti večer sva ležala v postelji ter načrtovala kulinarično rekonstrukcijo videne torte. Ko sva na glas štela piškote OREO, ki sva jih nameravala vključiti v peko, naju je hitro zmanjkalo.

DSC02373
Smrčavi biskvit sestoji iz:
160 g moke
80 g sladkorja
4 žlic kakava
4 jajc
90 g masla sobne temperature
8 žlic tople vode
100 ml mleka
2 vanilinih sladkorjev
2 žličk pecilnega praška
10 žlic mleka za namočiti

Nespeča mlečno-čokoladna plast vsebuje le:
200 g mlečne čokolade
100 g masla

Zasanjana krema z oreo piškoti se baha z/s:
500 g sirčka mascarpone
100 g bele čokolade
250 ml sladke smetane
50 g sladkorja v prahu
16 OREO piškoti
1 vrečko želatine fix

V dremajoč mousse iz bele čokolade spada:
200 g bele čokolade
400 ml sladke smetane
2 jajci
15 OREO piškotov
40 g sladkorja v prahu

Drnjohajoča čokoladna glazura v sebi skriva:
100 g žlahtne čokolade
100 ml sladke smetane

Za sanjsko dekoracijo si priskrbi:
50 g čokolade
120 ml sladke smetane
mini OREO piškote

Najina torta je bila premera 26 cm, a je bila res visoka. V kolikor nimaš tako visokega obroča za sestavljanje torte, mirne vesti uporabi pekač premera 28 cm. Če uporabljaš pekač drugačne velikosti ali oblike, lahko sestavine preračunaš s priročnim Tortopretvornikom.

Štetje malih črno-belih piškotov naju je trdno uspavalo, nakar sva se znašla v najbolj norih sanjah.
Stala sva v svoji kuhinji, nad nama pa je lebdel ogromen OREO, ki se je izkazal za nadvse ukazovalnega. Takoj je pričel z izdajanjem ukazov, medtem pa se je nadležno drobil po celi kuhinji!

Čokoladni biskvit

DSC02137
Zazehaj na vsa usta in si prisanjaj biskvit.
Maslo sobne temperature posuj s sladkorjem in vanilinim sladkorjem ter ga penasto stepi, nato k njemu ubij jajca in vlij vodo in mleko ter z električnim mešalnikom temeljito premešaj.

g3231
V ločeni posodi zmešaj moko, pecilni prašek in kakav, katere nato električno vmešaš k mokrim sestavinam do homogene zmesi.

g3241
V namaščen pekač, čigar dno je obdano s papirjem za peko, vlij temno maso ter ga porini v pečico, poprej segreto na 180 stopinj. Pečica bo zopet izvedla čudež, saj bo v 15-20 minutah ustvarila mehek in sočen biskvit, podoben muffinom. Medtem pa ne postopaj ali lenari, temveč se loti nežnega topljenja čokolade!

Milka plast

DSC02162
Mlečno čokolado in maslo vrzi v posodo in ju stopi nad soparo. To počni pazljivo, saj temperatura mlečne čokolade ne sme biti previsoka.

Iz pečice vzemi novopečen biskvit in se odločno upri skušnjavi, da ga poskusiš. Saj veš – v kratkem ne bi bilo več biskvita.
Prestavi ga v obroč za torte, obdan s papirjem za peko, ga namoči z 10 žlicami mleka in po njemu razporedi topljeno mlečno čokolado, nato pa pospravi na hladno.

g3205

Mascarponejeva krema

DSC02165
Sanjska pot naju je vodila do nadvse prijetne iluzije – nežne in polne kreme, ki v sebi skriva cele OREO kolutke.

Belo čokolado pazljivo stopi nad soparo, jo pusti, da se ohladi na sobno temperaturo in jo prelij čez mascarpone in sladkor v prahu, nato pa vse skupaj zmešaj v homogeno zmes. V drugi posodi prični z mlatenjem smetane, med tepežem pa dodaj želatino fix.

g3219
Ravnokar prebutano čvrsto smetano narahlo vmešaj k mascarponeju, dokler se pred tabo ne pojavi nežna krema.

OREO mousse

DSC02179
Tedaj sva bila že tako globoko v spancu, da sva bila priči najbolj nesramnim sanjam – o rahlem in puhastem belem moussu z drobljenimi OREO piškoti kot protiutežmi.

Priprave moussa iz bele čokolade se loti z vso pozornostjo in spretnostjo, saj se prismuknjeno prijetne sanje kaj kmalu lahko sprevržejo v temačno nočno moro.
Jajci brezčutno ubij in loči vsebini. Rumenjake s sladkorjem v prahu penasto stepi do svetlo rumene barve, beljake pa namlati do srednje čvrstega snega (srednji vrhovi). V drugi posodi iz tekoče pričaraj stepeno smetano.
Belo čokolado stopi ravno tako kot prej, le da sedaj izdatno poskrbiš, da se dobro ohladi – temperaturi rumenjakov in bele čokolade naj bi bili približno enaki, ker lahko drugače rumenjak zakrkne. Rumenjake po žličkah dodajaj k beli čokoladi in se ne ustraši, ko se med mešanjem zmes spremeni v gosto pasto.

g3273
K rumenjakom in čokoladi počasi vmešaj tretjino stepene smetane, da se dobro poveže, nato pa še preostalo smetano. OREO piškote nič kaj nežno zdrobi in jih v treh lahkih gibih vmešaj k nastajajočem moussu. S spatulo od spodaj navzgor primešaj najprej tretjino, nato pa še ostal sneg. Ne mešaj preveč!

g32813
Vzemi obroč z biskvitom iz hladilnika in se prepričaj, da je čokolada na njemu dovolj čvrsta ter ga premaži s polovico mascarponejeve kreme. Zagrabi OREO piškote in divje žongliraj z njimi, nato pa jih enakomerno razporedi po površini kreme. Zaradi lepšega rezanja pusti sredino in robove prazne. Ko so kolutki na svojih mestih, jih utopi s preostankom kreme, katero natančno poravnaš.

Naslednja plast po rahlosti pripada moussu. Ta čokoladni oblak premaži po kremi in ga poravnaj.

g3213
Tudi torte se morajo spočiti, zato pusti bogato damo, da čez noč v hladilniku sanja o piškotih, muffinih in čokoladnem slapu.

DSC02259

Okrasitev

DSC02252
Naslednji dan se okrasitve torte loti potihoma, saj le-ta še spi v hladilniku.
120 ml smetane segrej skoraj do vretja, nato z njo prelij 50 g čokolade in mešaj do žametne strukture. Ker se mora mešanica povsem shladiti, jo previdno zalučaj v hladilnik ali celo zamrzovalnik.
Zdaj je topljena čokolada gosta in potreben je le še hiter električen miks, da iz nje nastane penasta krema.

g3223
Za glazuro prav tako stopi čokolado, le da tokrat preliješ 100 g čokolade s 100 ml vroče smetane. Tudi ta čokoladna mešanica se mora shladiti, da ne raztopi moussa pod seboj.
Torto nežno prebudi in jo izvleči iz hladilnika ter vrzi na pult. Prelivanje z glazuro prični s sredine, nato se v spirali približuj robu.
Z dresirno vrečko po površini torte enakomerno nakupčkaj gnezdeca iz čokoladne kreme, v katere porineš mini OREO piškotke.

DSC02331
Tako, dela je konec. Njena izdelava ni bila mačji kašelj, a ko pred seboj vidiš tako dekadentno torto, vzeto iz najbolj pregrešnih sanj, pozabiš na vse morebitne tegobe.

DSC02302
V resničnem svetu se je že ustvarilo jutro, midva sva pa še kar vztrajala za zaprtimi očmi. V sanjah nisva več vzdržala in sva napadla nič hudega slutečo torto. Odrezala sva požrešen kos in bila blažena ob pogledu na prerez.
Ko pa sva ravno hotela zasaditi čekane v njo … sva se pa zbudila!

DSC02385
Tako sva imela pokvarjen cel dan, saj je torta iz sanj ostala v njih, Tina pa brez darila (hec).

Sladek tek!

Hu Hu
Ime recepta
OREO torta
Objavljeno
Čas priprave
Čas kuhanja
Skupni čas
Povprečna ocena
4.5 Based on 14 Review(s)

50 comments

  1. Svetlana Hansel says:

    Pozdravljena,

    Naredila Oreo torto, ki je požela ovacije pri mojem sinu.
    Zelo dobro opisan postopek priprave. Danes pa bom ustvarjala borovničevo mojstrovino.
    Pohvala blogerjema. 🙂
    lp Svetlana

  2. Natalija says:

    Ali lahko spustim jajčka v belem čokoladnem musu, ker delam za noseč-ko pa ne sme svežih jajc? .Hvala za dogovor
    .

    • midva says:

      Zdravo Natalija. Jajčka v moussu lahko izpustiš, vendar mousse ne bo prišel tako rahel in puhast. Smetani dodaj sladkor in jo stepi nato previdno vmešaj ohlajeno belo čokolado. Na koncu dodaj še piškote. Lp 🙂

      • Natalija says:

        Hvala za odgovor,, nekaj takega sem sama premišljevala. Dodal bom sicer beljak, ki ga bom “skuhala z sladkorno raztopino, da pridobim nekaj volumna. Lp, 🙂

    • pizmur says:

      Živijo, Melanie.
      Želatina verjetno ne bo potrebna, če uporabiš 200 g čokolade namesto 100g, če bo krema preredka, pa vmešaj še en KremFix.

  3. Marjeta says:

    Že kar precej časa me je mikala izdelava tele tortice. Zgleda res bombastično in tudi sestavine veliko obetajo. K sreči sem se lotila izdelave torte s pol manj sestavin in naredila torto premera 18cm. K sreči pravim zato, ker nismo bili ravno navdušeni nad končnim izdelkom. Torta sicer zelo okusna, samo za naše okuse “pretežka”. Vse skupaj pride preveč osladno in težko poješ en povprečno velik kos torte. Je bolj sladica za “one bite”. Sta pa krema in mousse zelo okusna in jih bom v bodoče verjetno uporabila na kakšen drugačen način. Aja, pa recept je res nazorno napisan, tko da ne moreš nič zgrešit. Pozdravček

    • midva says:

      Marjeta,
      hvala za mnenje:) Se strinjava, torta je močnega okusa in zelo nasitna in kot taka namenjena sladkosnedim težkokategornikom, pa še to v tankih rezinah. 😉

  4. Helena says:

    Pozdravljena, včeraj sem delala tortico in vse je šlo gladko in super, do nočne more-beri mussa, namreč moj ni bil prav nič puhast 🙁 kje sem naredila napako, v smetano sem dala kremfix in pa vse sestavine sem mešala v robotu, na prvi stopnji, z metjico, za stepanje smetane, no vse razen snega, tega sem zelo počasi in previdno umešala. Samo je zadeva povsem tekoča in lepljiva :-/ sicer pa hvala za recept, biskvit je več kot odličen, krema tudi, še muss rešim in bo božanska 🙂

    • midva says:

      Živijo, Helena.
      Stopljena bela čokolada, ki gre v mousse, mora biti gladka in dobro ohlajena. Stepeno smetano dodajaj postopoma z uporabo spatule. Pomembno je, da maso mešaš od spodaj navzgor. Ko dodaš drobljene piškote, jih pa ne mešaj preveč.
      S temi napotki bi moral mousse uspeti 🙂
      LP, midva

  5. Urška says:

    Zdravo. Zelo zanimiv recept in odlične slike! 🙂 Jutri jo bom poskušala speči, mislim pa jo malo prilagoditi. Biskvit bi naredila malo po svoje, tako da bi ga prerezala na polovico. Potem pa bi spustila plast z moussom, bi pa v kremico z mascarponejem zmešala zdrobljene oreo piškotke, namesto da bi uporabila cele. Najbrž bi se tudi v mousse koščki piškotov dobro zmešali kajne? Zanima me še, če pride ta krema dosti kompaktna (nikoli še namreč nisem delala z mascarponejem), da bi lahko potem nanjo položila še del biskvita in potem vse skupaj oblila s čokoladnim prelivom? Je najbrž vsekakor potrebno uporabiti želatino fix kajne? Zanima pa me še kje ste kupili mini Oreo piškote? 🙂

    • midva says:

      Živijo, Urška!

      Mini OREO piškote lahko kupiš v Muellerju.
      V kremo z mascarponejem lahko zamešaš tudi drobljene OREO piškote. Ta krema je ravno zaradi mascarpone sirčka precej kompaktna, zdrobljeni piškoti pa bi jo še bolj učvrstili. Želatino FIX lahko tako izpustiš, za vsak slučaj pa v smetano zmešaj en Kremfix.
      Drugače se sliši sijajna ideja za torto in verjameva, da bo super izpadla.

      LP, midva

  6. Helena says:

    Pozdravljena, hvala za odgovor, se mi je zdelo, da sem poraba z robotom, bom drugič počasi in upam da rata 🙂 poročam 🙂 Lp Helena

  7. Nataša says:

    Pozdravljena,
    mene pa zanima koliko časa bi morala pustit hladit biskvit in mlečno-čokoladno plast?
    Kljub dobri uri v hladilniku se čokoladna plast ni strdila in sem imela kup težav, ko sem nanjo začela mazati precej kompaktno mascarponejevo kremo 🙁
    Pri pripravi moussa mi je šlo vse dobro. Le potem, ko je bil nekaj minutk v posodi, ko sem se ubadala z mazanjem mascarponejeve kreme, je predvidevam beljak postal tekoč (?!) in sem mogla še malo premešat, so piškoti “razpadli” in je nastala temna, nič lepa (čeprav dobra :-)) krema.
    lp, Nataša

    • pizmur says:

      Nataša, po eni uri bi morala biti čokoladna plat dovolj čvrsta. Morda ni dovolj hladno in v takem primeru počakaj dlje.
      Pri moussu je pomembno, da čim manj mešaš. Morda beljaki niso bili vsi dobro stepeni?
      Veliko uspehov pri tortopeki 🙂

  8. Melita says:

    Živjo,

    Zelooo sem navdušena nad tem blogom in tako z veseljem poizkušam vajine recepte. Vajino sanjsko orea tortico sem že delala, vendar nikoli ne na “zalogo”. Situacija je takšna, da mora biti fertik v soboto zjutraj. Ob službih in preostalih obveznostih razmišljam, da bi danes, to je 2 dni prej, naredila biskvit, katerega bi potem namočila z mlekom ter premazala s čokoladno plastjo. S preostalim delom bi nadaljevala jutri (krema in mousse) z oblivom bi torto končala v soboto zjutraj. A bi šlo tole? Saj nabrž biskvit ne bi bil suh, kajne?

    Pa še eno vprašanje: koliko ca. je prišla visoka vajina torta, ko sta jo delala po prvotnem planu? Zapisano je, da je prišla kar visoka. Ko sem jo delala prvič, sem zmanjšala količine, sedaj moram narditi torto za 16 ljudi, pa kolebam med fi26 ali 24.

    Hvala že vnaprej 🙂

    • midva says:

      Zdravo, Melita!
      Najprej hvala za pohvale, te nama dajejo pravi zagon:) Sanjsko tortico lahko brez problema narediš na “zalogo”, naredi točno tako kot si opisala – biskvit malo bolj namoči in bo torta prišla super:) Torta je nastala visoka cca. 7cm ali celo še več… Za 16 ljudi ti priporočava premer 26 cm. Če si bo kdo slučajno zaželel repete, bo ravno prav:)lp, Midva

  9. Tamika says:

    Pozdravljena! Ker sem – ko gre za peko slascic – se povsem zelena, resnicno upam, da mi bosta z nasvetom lahko pomagala. 🙂 Zanima me, ce lahko cokoladno mousse kremo naredim tudi brez oreo piskotov? Bo v tem primeru krema ostala puhasta ali bo postala tekoca? Je treba v tem primeru razmerje ostalih sestavin spremeniti ali lahko ostanejo ista?
    Iskrena hvala za odgovor ze vnaprej.:)

    • midva says:

      Zdravo Tamika:)
      Seveda ti bova pomagala:) Mousse lahko pripraviš brez OREO piškotov, vendar v temu primeru moraš dodati želatino ali kremfix, da bo krema dovolj kompaktna ker drugače se ne bo lepo strdila. Lp, Midva:)

    • pizmur says:

      Zdravo Monika!
      V receptu takoj za sestavinami piše, da potrebuješ pekač s premerom 26 cm:) Velko veselja pri ustvarjanju! Lp, Midva:)

  10. Renata says:

    Pozdravljena!
    Mene pa zanima, če je tortica dovolj kompaktna, da jo oblečem v tičino maso in potem na vrh dodam še eno mini tortico.. Predvsem me skrbi zaradi mousse kreme..
    Hvala za odgovor in super recepte.
    Lp, Renata!

  11. Alma says:

    Pozdravljeni,

    Še tukaj da pohvalim tortico. Danes sem jo naredila, sicer v drugačni obliki, kar ni uplivalo na okus. Tortica si s polnim pravom zasluži naziv “BOŽANSKA” ker to tudi je. Okus je ekstra božanski in recept si zasluži vse pohvale. Bravo VI2!
    LP, Alma

  12. Luca says:

    Izgleda odlicno. Imam namen narediti, zanima me le tvoje mnenje in sicer kako se ti zdi, če bi na vrhu dodala malinin preliv, da zbijem popolnoma čokoladen okus?

  13. Anja says:

    Zanima me kje naj najdem Oreo piškote? spar, hofer jih nimata. sedaj sem kupila v sparu neke podobne od s budgeta ampak se bojim, da to ne bo isti okus. kje imajo Oreo piškote?
    lp Anja

    • midva says:

      Anja,

      Najbolje, da enega kupljenega žrtvuješ in poskusiš, verjetno bo dovolj okusen 😉
      Drugače pa lahko OREO piškote kupiš v Leclercu ali v Müllerju – v slednjem imajo tude vrečke z mini OREO piškotki.

      Veliko zabave ob peki!
      Midva

  14. Gajeta says:

    Pozdravljena,
    Najprej bi pohvalila piskotno in vaniljevo torto, ki sta obe uspeli super, tudi s figuricami iz ticibe :). Nisem uspela odpisat. Sedaj me pa za oreo zanima, ce lahko uporabim ameriske biskote (na embalazi pise brownie cookies) namesto oreo, ker jih nisem dobila. Predvsem me zanima za mousse, ker je treba tako paziti. Hvala in lp.

    • midva says:

      Zdravo Gajeta.

      Lahko delaš tortico v modelu 28 cm. Glede piškotov pa, seveda lahko uporabiš tudi te, vendar bo okus tortice popolnoma drugačen. Lp, Midva;)

  15. Tjaša says:

    Zdravo,

    ali lahko biskvit pustim v pekaču, ali kam lahko dam biskvt ko ga vzamem ven, saj nimam posebaj obroča za torte.
    LP in hvala

    • midva says:

      Zdravo Tjaša!

      Seveda laho pustiš biskvit v pekaču, vendar ga obdaj z acetatno folijo ali papirjem za peko, da povišaš pekač. Saj pride tortica visoka (višja od običajnega pekača). Lp, Mida

  16. Dina says:

    Živjo, se kreme lepo ločijo od obroča tudi brez papirja za peko? Žal sem že začela ustvarjati in na obodu nimam papirja, imam pa pekač premera 28 …

  17. Sabina says:

    Hej. Danes sem delala tortico in zdej bi jo rada okrasila in se mi cokolada s smetano ko jo vzamem iz skrinje nove zmiksat… ena se mi je ze sesirila. Kaj bi lahko bilo? Kaj lahko naredima? Aja pa super recepte imata! Sem jih ze vec uporabila in so vedno top in tako super vse opisano!😊

    Lp, Sabina

  18. Barbara says:

    Ta torta je super! Jaz sem jo ta vikend že drugič naredila in vsi povabljeni so bili navdušeni. Ker pa sem nova v svetu peke in sem se izdelave moussa malce ustrašila, sem ga nadomestila s še eno plastjo mascarponejeve kreme, le da sem vanjo vmešala še zdrobljene oreo piškote.
    super recepti! 🙂

    • midva says:

      Zdravo Barbara!
      Super, naju veseli da vam je tako všeč, drugače pa kar pogumno sva prepričana da ti bo uspel!
      Lp, Midva 🙂

  19. Ana says:

    Ne morem verjet kako je dobra 🙂 sem probala že lepo število tort iz vajine strani in moram povedati da so odlične 🙂 najbolj pa me navdušijo vajini recepti. Še brati jih je zanimivo 🙂

    Lp

Leave a Reply