Borovničevo-jogurtova ombre torta
Globlje, ko zagrizeš, bolj borovničeva je
Pričujoča torta je nastala povsem spontano. Po obilnem zajtrku sva se odpravila v bližnji gozd malo tekat in skakljat ter se nasploh obnašat čisto športno. Med bezljanjem po podrastju pa sva se kar naenkrat znašla v kraljestvu borovnic. Navdušeno sva izpraznila plastenko z vodo in jo urno napolnila z modrim jagodičevjem.
Med potjo proti domu sva živahno čebljala, kako bi jih uporabila, prepričala pa naju je njihova sposobnost obarvanja prstov pri nabiranju. To lastnost sva se odločila uporabiti v sveži, nežni in zabavno obarvani tortici.
S svojo lahkostjo in vijoličnim gradientom ta borovničeva torta nikogar ne pusti ravnodušnega.
Še več takih in drugačnih slastnih receptov si lahko ogledaš na Tjašinem simpatičnem Instagram profilu TUKAJ. Sledi ji in bodi na tekočem, kako ga kulinarično biksava.
Za borovničevo osnovo naberi/nagrabi:
400 g borovnic
2 žlici sladkorja v prahu
2 žlici vode
Temen in poln biskvit v sebi skriva:
3 jajca
80 g sladkorja v prahu
5 žlic borovničeve osnove
80 g bele pšenične moke
1 žlička pecilnega praška
Prva krema:
150 ml sladke smetane
180 g navadnega jogurta
150 g grškega jogurta
14 žlic borovničeve osnove
5 listov želatine
4 žlice sladkorja v prahu
Druga krema:
150 ml sladke smetane
180 g navadnega jogurta
150 g grškega jogurta
2 žlici borovničeve osnove
3 listi želatine
4 žlice sladkorja v prahu
Tretja krema:
150 ml sladke smetane
180 g navadnega jogurta
150 g grškega jogurta
1 žlica borovničeve osnove
3 listi želatine
4 žlice sladkorja v prahu
Za sočnost se opremi še z marmelado, za dekoracijo pa z lističi mete. Priporočava, da ob kosu torte postrežeš tudi sveže borovnice, saj močno poudarijo njen okus.
Količina sestavin je primerna za pekač s premerom 26 cm. Če uporabljaš pekač drugačne velikosti ali oblike, lahko sestavine preračunaš s priročnim Tortopretvornikom.
Postopek
Borovničeva osnova
- Najprej se loti pridobitve borovnic. Priporočava lastnoročno nabiranje v sosednjem gozdu, saj to poleg brezplačnih borovnic ponuja tudi odličen način sproščanja.
- Borovnice stresi v kozico, dodaj 2 žlici sladkorja v prahu, prilij dve žlici vode in jih malo pokuhaj, da se zmehčajo.
- V roke zagrabi sekljalnik/blender/palični mešalnik in borovnice pošteno zmešaj, nato kozico odstavi, da se njena vsebina ohladi.
Biskvit
- Jajca ubij in jih skupaj s sladkorjem stepaj z električnim mešalnikom, da nastane svetlo rumena pena – približno 5 minut.
- K jajcem primešaj 5 žlic borovničeve osnove.
- K moki dodaj pecilni prašek, nato ju presej v jajčno zmes ter dobro premešaj.
- Dno pekača za torte obloži s papirjem za peko, nato pa vanj vlij temno maso za biskvit.
- Biskvit peci 15-20 minut pri 180 °C.
- Ko se malce ohladi, okoli njega zategni obroč za sestavljanje torte. Obroč po notranji strani obdaj z acetatno folijo.
- Biskvit radodarno premaži z marmelado.
Krema 1
- Sladko smetano stepi, a ne povsem do čvrstega. Če želiš, lahko naenkrat stepeš smetano za vse tri kreme in jo razdeliš na tretjine.
- Liste želatine namoči v hladni vodi in počakaj, da se napojijo.
- V kozico postavi 2 žlici borovničeve osnove in dodaj ožete liste želatine.
- Nad srednjim ognjem mešaj, da se želatina popolnoma raztopi.
- V posodi zmešaj grški jogurt, navadni jogurt, preostalo osnovo in sladkor v prahu.
- Želatinasto zmes z električnim mikserjem primešaj k jogurtovi zmesi.
- Povsem na koncu s spatulo nežno primešaj še stepeno smetano.
- Dobljeno kremo prelij čez biskvit, torto pa postavi v hladilnik ali zamrzovalnik, da se krema strdi.
Krema 2
- Sladko smetano stepi, a ne povsem do čvrstega.
- Liste želatine namoči v hladni vodi in počakaj, da se napojijo.
- V kozico postavi 2 žlici borovničeve osnove in dodaj ožete liste želatine.
- Nad srednjim ognjem mešaj, da se želatina popolnoma raztopi.
- V posodi zmešaj grški jogurt, navadni jogurt in sladkor v prahu.
- Želatinasto zmes z električnim mikserjem primešaj k jogurtovi zmesi.
- Povsem na koncu s spatulo nežno primešaj še stepeno smetano.
- Dobljeno kremo prelij čez prvo kremo, torto pa postavi v nazaj na hladno, da se krema strdi.
Krema 3
- Sladko smetano stepi, a ne povsem do čvrstega.
- Liste želatine namoči v hladni vodi in počakaj, da se napojijo.
- V kozico vrzi ožete liste želatine in jih nad srednjim ognjem mešaj, da se popolnoma raztopijo.
- V posodi zmešaj grški jogurt, navadni jogurt in sladkor v prahu.
- Želatino z električnim mikserjem primešaj k jogurtovi zmesi.
- Povsem na koncu s spatulo nežno primešaj še stepeno smetano.
- Dobljeno kremo prelij čez na vrh torte, nato jo postavi v nazaj na hladno za vsaj 6 ur, še raje pa čez noč.
Ko je torta prelivajočih barv končno pripravljena za snedenje, pozabiš na vse klope/divje prašiče/sosede, ki so ti oteževali nabiranje borovnic. Okrasi jo z metinimi lističi in postavi pred pregrete bližnje.
Ko zarežeš v torto od svetle proti temnovijolični barvi, je med prisotnimi napeta tišina. Ko pa končno odrežeš prvi kos, izbruhne prava tortna vojna. V kaosu prerivanja in komolcev komaj odneseš celo kožo. Le kaj jim je? Morda preveč borovničk?
Ne pozabi k vsakemu kosu stresti še malo svežih borovnic!
Borovničev tek!






Ful lepo zgleda in noro napisan recept! 🙂
Zanima me ali bi lahko uporabila tudi kakšen drug sadež (češnja..)?
Hvala, Rebeka 🙂
Ja, češnje bi tudi lepo obarvale torto, poskrbi le, da bodo dobro spasirane.
Bi se obnesla tudi želatina v prahu (fix)?
Ana, lahko uporabiš želatino v prahu ali želatino fix, le drži se navodil na embalaži (želatino fix je potrebno vmešati k jogurtu preden dodaš sladkor ali stevijo).
Tortica izgleda fantastično. Najverjetneje bi tudi z malinami šlo, kaj mislite?
Hvala, Nina 🙂
Z malinami bi tudi šlo, ker so dovolj intenzivne barve. Okus bo pa ravno tako odličen!
Poskusim in sporočim! Hvala!
Pozdrav, katero stevio uporabljate in kje jo kupite? Če prilagajam recept (navaden) iz pšenične moke (2 j. lončka) na brezglutensko moko in iz kristalnega sladkorja (1 j. lonček) na stevio, kakšna so kaj razmerja in na kaj moram paziti? Hvala in lep pozdrav, Mateja
Zdravo, Mateja!
Uporabljava sladilo SunStevia SugarSweet 1:2 in sva zelo zadovoljna z njim, ker nima tako izrazitega priokusa. Je slovenski proizvod, lahko pa ga kupiš v eko/bio trgovinah (npr. Vita Care v BTCju) ali preko spleta (http://www.naravnosladilo.si/).
Razmerje, navedeno na embalaži, predstavlja kolikokrat slajša je stevija od sladkorja. V tem primeru ena žlica stevije ustreza dvema žlicama sladkorja.
Brezglutenska moka potrebuje več tekočine, zato ali dodaj kakšne tri žlice borovničeve osnove (ali vode) ali pa iz recepta izpusti žlico ali dve moke.
Tole tortico sem preizkusila prejšnji vikend in bila je naravnost…………………………FANTASTIČNA!!!
Vsi moji prijatelji in sorodniki so jo pohvalili, je zelo sočna in mmmmmm…. okusna 😛
Me pa zanima če mora biti biskvit tako mehek ko se speče, saj moj je bil in se zaradi tega tudi malo prelomil. Zaradi sočnosti tega biskvita ga nisem nič namazala z marmelado in obneslo se je super…
Hvala za šeen odličen recept!! =) =) =)
Valentina, hvala za tako energično pohvalo! 🙂
Biskvit bi moral biti dovolj čvrst, da se ne prelomi/razpade. Verjetno bi dodatna minuta peke pripomogla k temu.
Najprej naj povem,da je recept TOP!Jaz včerej naredila jagodno varianto in je izpadla odlično.V spodnjo plast sem dodala še na drobno narezane jagode,samo torto pa prelila še z jagodovo kašo in je bila res odlična.Hvala Vama za recept.
Tadeja, prepričana sva, da je bila tudi jagodna varianta za vse prste polizat!
Od pohvale pa kar poskakujeva 😉
Zanima me če lahko torto tudi iz zmrznjejih borovnic naredim
hvala
Ana, seveda lahko!:)
Slastno a nebi bilo treba razloziti
{Kako se reze?}
Zelo dobra torta! 🙂
Mislim, da bi lahko tale recept s ponosom vpisala v kulinarika.net in tudi drugim ki vaju ne spremljajo predstavila mojstovino…
Res je odlična! 🙂
Valentina, res hvala! Brez skrbi, čim utegneva, bo tudi tale pisana torta romala na kulinariko 😉
Hej. Eno vprašanje imam je vredu če imam pekač 28 da nebom drugega kupovala. Hvala
Živijo, pekač s premerom 28 cm bo super, le torta bo malce nižja.
A bi bilo možno lističe želatine zamenjati kar z želatino v prahu (je manjša možnost, da se naredijo grudice)? Veš mogoče koliko 12 lističev tehta, da bi si potem lahko preračunala koliko g želatine potrebujem? Hvala za info. 🙂
Zdravo Maja! Želatino v lističih brez problema zamenjaš s tisto v prahu, vendar pazi katero, je razlika med želatino v prahu in želatino fix. Tista v prahu se pripravi enako kakor tista v lističih ( najprej jo namočiš, potem segreješ in nato z mešalnikom vmešaš k masi) želatina fix pa se dodaja brez predhodnega segrevanja, vendar moraš dodati najprej k masi želatino in šele nato sladkor, drugače se ti krema ne bo strdila. Šest lističev želatine ponavadi ustreza enemu paketu mlete želatine. Lp Midva:)
Super hvala. 🙂
Waw, torta izgleda odlično, recept pa tok dobr napisan da sm se kr dobr nasmejala med branjem 🙂 Bom stestirala tale barvni tris, biskvit bom pa kar po svojem receptu naredila (da bo klasična torta s tremi plastmi)… To bojo otroci navdušeni :)))
Tale torta je super.. Nardila sm jo bratu za rd! Vsi so bli navdušeni! manka mi še mal več kontrasta med plastmi, pa bo Top! 🙂
Barbara, vesela sva, da je bila Jerneju in ostalim torta všeč 🙂
Za močnejši kontrast pa je najbolje, da kreme primerjaš že, ko dodajaš borovničevo osnovo.
Veliko sladkih užitkov! Midva 😉
Ali se samo meni zdi ali je ta biskvitek malo nizek?
Zdravo Effie!
Biskvit pride kar precej nizek:) Lp, Midva
Aja pa še tole sem pozabila, milite, da bi bilo v redu, če v enega od trisov dodam še naribano belo čokolado..se bo normalno strjevalo?
Seveda! Odlično bo, okus bo še boljši:) Lp, Midva
zivijo,zanima me kje sta kupila to marmelado na sliki.
hvala
Zdravo Nika!
To marmelado kupiva v večjih Mercatorjih ali v Intersparu. Lp, Midva
Pozdravljeni,
zanima me, če lahko uporabim tudi katero drugo moko ali mora biti pirina?
zaradi višine biskvita in spremembe okusa sprašujem..
hvala in lp, husmar
Živijo, namesto pirine moke lahko brez oklevanja uporabiš pšenično. Okus bo prav tako dober, biskvit pa ravno tako visok.
LP, Midva
Joj tole moram pa nujno probat
res je super! jaz sem jo naredila po lchf in namesto pirine moke uporabila mlete mandlje in trpotec in pride ravno tako super. hvala za idejo!
Zdravo, Mateja!:)
Ni kaj, naju veseli, da vam je bila všeč:) Lp, Midva
a bi lahko naredila z jagodami?? me zanima predvsem kako pride zaradi barv krem….ce je ze kaksna slikca na voljo se priporocam 🙂
Zdravo Valentina.
Seveda lahko narediš z jagodami, vendar barve ne bodo tako intenzivne. Žal slikce nimava nobene.
Lp, Midva:)
Najbrž ne bo nič narobe, če en del jogurta zamenjam z mascarponejem, anede? 🙂
Zdravo Bisa!
Ne, super bo! Tortica bo še bolj kremna! Lp, Midva:)
živjo, tortico sem naredila, imela sem jo celo noč v hladilniku, tudi vse sem delala po receptu, ko pa sem jo odvila iz peki papirja, pa se mi je vsa razlezla 🙁 tudi biskvit je bil kar visok.. delala pa sem v pekaču s premerom 24cm. po okusu je bila sicer odlična, vendar smo jo pobirali iz mize 🙂
je mogoče krivo, da sem grški jogurt in navaden kupila v lidlu in je zato malo slabša kvaliteta?
Živijo, Nastja.
Tvoji problemi ne izvirajo iz jogurta, temveč iz želatine. Nekje se je zalomilo – si želatino počasi segrevala in dobro raztopila ter jo hitro vmešala z električnim mešalnikom? Biskvit pa je prišel visok zaradi manjšega premera 🙂
Veliko uspehov pri peki!
Midva
želatino sem popolnoma raztopila, in takoj vmešala v maso. zmešala sem pa samo s kuhalnico.
Zdravo! Izgleda odlično!
Bi bile tudi jagodne dovolj močno barvilo? Jih imamo sveže na vrtu in me zato zanima. 🙂
Hvala!
Maša,
tudi jagode so odlično sadje za obarvanje te torte, le barva ne bo tako intenzivna.
LP, Midva
Pozdravljeni…tole tortico sem ze parkrat naredil, je odlicna, vrhunska…sem tudi eksperimintiral inpoiskusil z eksoticnom sadjem, kljub opozorilo na zeletino, da sene bo strdilo in se res ni ;)…kar se tice jogortov, jaz sem uporabljal lidlove in je super izpadlo…sedaj imam plan naredit tortico, vendar v eni posebni obliki in bom sam izdelal model…me pa zanima, ta oblika bo prisla do izraza, ce jo se lahko oblikujem, porisem, sedaj me zanima ali lahko uporabim barve v tubi za okras oz risanje po njej, oz kaksen gel v tubi oz te pripravljene cokolade v tubi
Zdravo Igor!
Nama je ta tortica tudi fenomenalna, sploh sedaj ko lahko dobiš sveže gozdne borovnice:) Glede barv pa ti priporočava, barve v gelu in ne pripravljene čokolade v tubi. Dobre barve v gelu lahko dobiš v Peki trgovini oz. lahko jih naročiš preko spleta. Zelo bi bila vesela, če bi nama poslal kakšno sliko te mojstrske torte, ko bo narejena:) Lp, Midva:)
Model uspel, hmmm kupo sm barve v tubi, pa sem narisal, dal v hladilnik, pa se je ta sladkor raztopil, ne vm zaka…itak pa tortica, BOMBAAAAA
https://www.dropbox.com/sh/yusb23lih6wd8cg/AABgMu-KEZvlTApUChq55Gp0a?dl=0- slikce
Igor, bravo! Pa vi ste pravi mojster, super model in čudovita tortica! Hvala za poslane fotografije:) Lp, Midva:)
Ni za kaj…za najboljso prijateljico se morem malo potrudit (simbolicno sem Srajcka, zato model v obliki srajcke ;))…danes zopet nastaja tortica, tokrat okrogla, za njeno hci, ker ji je tudi bozanska, tokrat s svezimi borovnicami, prejsnje sm delal s kupljenimi
Živjo!
Zanima me, če lahko namesto pirine moke uporabim navadno belo moko?
Lepo pozdravljena,
Tina
Živijo,
seveda lahko uporabiš navadno belo moko.
LP, Midva 🙂
Vceraj naredila to tortico, vendar se je danes skupaj sesedla. Vse sem isto naredila in uporabila iste sestavine tudi to bio zelatino. A je dovolj 12 listicev (20 g).
Vse druge tortice po vajinih receptih so mi super uspele.
Ne vem kaj bi lahko slo narobe.
Živijo, Nataša.
Če si želatino dobro segrela in raztopila ter hitro električno vmešala, potem ne bi smelo biti problemov.
LP, Midva 🙂
Živjo!
Vidim kaj sem naredila narobe. Vmešala sem jo na roko 🙂
Hvala.
Živjo,
jaz sem pa ravno pri izdelavi in po 5ih urah še vedno ne zgleda, da bi se hotla strdit. Naredila sem vse po navodilih, do sekunde natančno, giba natančno.
A je mogoče kremi dodat še kaj želatine sedaj ali je bolje da kar novo naredim? Ker glede na to kar vidim zdaj, se po vse samo razlilo 😀
Ema,
verjetno se je pri želatini nekaj zalomilo. K tej kremi ne dodajaj želatine, temveč naredi novo. Nestrjeno kremo pa nadevaj v kozarčke, ker jo je škoda zavreči 😉
Veliko veselja pri peki!
Midva:)
Tale borovničeva torta je odlična 😀 pripravila sem jo že večkrat in je je hitro zmanjkalo 😛 zanima me samo, če bi lahko borovničevo osnovo zamenjala za čokoladno? Brat namreč ni velik ljubitelj sadja, pa bi mu za rojstni dan spekla takšno torto, ker je božansko dobra in lepa, samo da bi bila čokoladna. Hvala za odgovor in lep pozdrav 😀
Živijo,
Čokolada bo dobro nadomestila borovničevo osnovo, velja pa opomniti, da kombinacija jogurta in čokolade marsikomu ne ustreza 😉
LP, Midva
Živjo,
Mene pa zanima ali bi lahko kam vklopila mascarpone… mogoče namesto grškega jogurta? Kako bi bilo potem z želatino?
Komaj čakam da poskusim!
Hvala 😊
Lp, Sabina
Zdravo Sabina!
Lahko uporabiš mascarpone namesto jogurta. Želazine pa uporabiš kar isto količino:)
Lp, Midva:)
Živjoo!
Mene pa zanima, če bi lahko torto na koncu pred postrežbo še dodatno polila z raztopljenimi botovnicami?
Lp, Mateja
Seveda, Mateja! Še slajša bo! Lp, Midva:)
Živjo – mene pa zanima, zakaj sta uporabila grški jogurt z 0% maščobe? Meni je recimo okus grškega z 10% maščobe čisto nekaj drugega kot tistega z 0% maščobe (veliko boljši je tisti z 10%) – ali zaradi tega, da jetortica bolj dietna (glede na uporabo sladil)? hvala, Mojca
Zdravo Mojca!
Tortica je bila narejena za prijateljico, ki pazi na kalorični vnos. Grški jogurt z 0% sva uporabila, samo zato, da znižava tortici kalorično vrednost. Drugače pa se popolnoma strinjava s tabo, polnomastni grški jogurt ima veliko več okusa in bolj kremno teksturo, midva si ga večkrat privoščiva:) Lp, Midva:)
My new favorite! Res top torta! Prvič sem delala karkoli z želatino, zato sem se bala, da ne bi uspelo in sem počakala, da je torta preživela transport do slavljenke in šele potem odstranila tortni obroč. In očarala nas je vse z izgledom, še bolj pa z okusom.
Oooo Mojca, hvala to je pa res lepo slišat:)
Živijo 🙂
to torto sem naredila že kar nekajkrat in je res super osvežilna in okusna. Sedaj pa jo bom delala za obhajilo in sem razmišljala da bi jo okrasila s tičina maso, saj se bojim da bi se mi okraski, če bi jih položila direktno na torto raztopili. Tu pa se pojavi drugi problem ..da bi tičina preveč potlačila tortico oziroma ali bi se tičina raztopila… mogoče kakšen drugi nasvet kako okrasiti?
Nina
Zdravo Niina!
Na vrhu dodaj še 1 biskvit in ga premaži z masleno kremo ter dodaj okraske tako se 100% ne bodo stopili. Lp, Midva;)
zivjo
vse pohvale za tortice, res so super.
bi pa toleprobala z robidnicami, bi slo?
Robidnice bi bile za dol pasti! 😀
ali je ok z tekocim jogurt om? kako pripravis kremo z robotom?ali lahko mesam jogurt in smetano na robot? kaj pa želatino?
Ana,
lahko uporabiš robota za mešanje jogurta in želatine, na koncu pa stepeno smetano vmešaš na roko, da ne izgubiš mehurčkov.
Jogurt pa mora biti čvrst.
LP, midva
Tole tortico je prinesla sodelavka v sluzbo in je bozaaaanska! 😍 ker jaz vedno zafrknem z zelatino, zato raje ze prej preverim – listice torej dam samo v kozico in kar direkt na ogenj (indukcijo 😜)? Malo za obcutek – koliko casa traja, da se stopi?
Živijo,
želatino najprej namoči v hladni vodi in počakaj, da nabrekne (se napoji in zmehča). Potem jo ožemi in vrzi v kozico, ki jo pristaviš na ogenj.
Na nizkem ognju bo trajalo cca 3 minute, da se popolnoma raztopi.
Živjo,
vprašanje – ali bi bilo kaj narobe, če bi ta torta namesto enega, stala dva dni v hladilniku? Bi se pokvarila?
Hvala
Seveda ne,
dobra bo tudi tretji dan.
Lp, Midva
Katero smetano lahko uporabim? Sladko ali smetano za stepanje?
Lp
Priporočava smetano za stepanje, ki pride bolj kremna.
Naprej hvala za prečudovite recepte! Nisem ne vem kakšna slaščičarka, ob rojstnih dnevih pa vedno rada kaj novega poskusim in že kar nekaj tortic je nastalo z vajino pomočjo. Moje vprašanje se ne nanaša konkretno na to tortico, ampak vseeno upam, da mi bosta odgovorila. Ker bomo letos praznovali sami, imam v mislih manjšo tortico v kombinaciji oreo piškoti in jagodno-malinina mouss krema. Želela bi jo obliti z belo čokolado, da bi nanj postavila okraske in svečko za našo pikico, pa ne vem, ali tako tortico (brez biskvita) sploh lahko preliješ/premažeš? Bi bilo bolj pametno uporabiti belo kuverturo ali ganaše iz bele čokolade? Mogoče samo obmazati z smetano/maskarponejem, na vrhu pa z belo čokolado? Na pomooooč 😀 In HVALA!
Lara,
preliv z belo čokolado ne bo dobro izpadel, saj ni povsem bel, pa tudi topla čokolada se po moussu nikakor ne razmaže dobro.
Priporočava, da uporabiš maskarpone, smetano ali pa kar zmes obeh 🙂
Pozdravjeni! Mene bi zanimalo kaj je borovničeva osnova? Hvala
Nina,
borovničeva osnova so spasirane kuhane borovnice s sladkorjem, pripravimo pa jo v prvem koraku recepta.
Pozdravljeni, gledam recept in mi nekaj ni jasno… V navodilih je za 1mkremo 14 žlic osnove, v opisu postopka pa sta 2. Dve žlici osnove se ponovita tudi pri 2.kremi… Kaj bo prav oz. cesa ne znam prebrati? 🙂 pa hvala za recept!
Zdravo:) odgovor se skriva pod kremo 1 točka 5😉 lp, Midva:)
Ojla zanima ne kaj lahko uporabiš ce doma nimas acetatne folije
Zdravo:) lahko kar peki papir😉