Zvrnjena jabolčna torta
ɐʇɹoʇ
Če bi ti nekdo po peki zagrabil torto in jo obrnil na glavo, bi si najverjetneje prislužil močan šešk ali dva. No ja, razen pri tej zvrnjeni torti, ki vključi akrobatsko karafeko kar v postopek.
Njen srž je, da se med peko pod sočnim vanilijevim biskvitom počasi cmari plast tankih jabolčnih rezin in karamelne omake. Po peki vse skupaj zvrneš, da se slastna jabolka znajdejo na vrhu. Še kupček orehov in je pred tabo prava poslastica – jesenska, lepljiva in za vse prste polizat.
Še več takih in drugačnih slastnih receptov si lahko ogledaš na najinem simpatičnem Instagram profilu TUKAJ. Sledi nama in bodi na tekočem, kako ga kulinarično biksava.
Naročnik oglasa: Dr. Oetker d.o.o.
Recept
Karamelna omaka:
100 g masla
100 g rjavega sladkorja
⅓ žličke cimeta
1 žlička Dr. Oetker vanilijeve arome
Nadev:
4 jabolka
2 pesti pekan orehov
Biskvit:
120 g masla sobne temperature
180 g navadnega sladkorja
100 g rjavega sladkorja
1 vrečka Dr. Oetker vanilin sladkorja
2 veliki jajci
1 dl mleka
1 žlička Dr. Oetker vanilijeve arome
0,5 žličke soli
200 g moke
2 žlički Dr. Oetker pecilnega praška
Pripomočki:
Te količine so namenjene torti s premerom 24 cm. Če uporabljaš pekač drugačne velikosti ali oblike, lahko sestavine preračunaš s priročnim Tortopretvornikom.
Postopek
Karamelna omaka:
- V kozico nameči 100 g masla, 100 g rjavega sladkorja, tretjino žličke cimeta in žličko vanilijeve arome.
- Kozico pristavi nad srednji ogenj in med segrevanjem mešaj, da se sestavine stopijo in zmešajo v karamelno omako.
Jabolka:
- Štiri jabolka olupi, nareži na četrtine in odstrani peščišča.
- Krhlje na mandolini previdno nareži na tanke rezine.
Tortni model:
- V tortni pekač s snemljivim obodom vpni list papirja za peko.
- Na dno modela vlji karamelno omako, po celi površini pa v krogih razporedi jabolčne rezine.
Biskvit:
- V posodo stresi 120 g masla sobne temperature, 180 g sladkorja, 100 g rjavega sladkorja in vrečko vanilin sladkorja.
- Vse skupaj električno stepi do penastega.
- Primiksaj dve jajci, 100 ml mleka, žličko vanilijeve arome in sol.
- V ločeni posodi zmešaj 200 g moke in 2 žlički pecilnega praška.
- Mokasto zmes presej k mokrim sestavinam in premešaj s spatulo.
- Dobljeno biskvitno zmes zlij v pripravljen tortni model.
Peka:
- Torto peci 30-40 minut pri 180 ºC.
- Po peki naj počaka v pekaču 5-10 minut, da se malce shladi, nato na model postavi tortno dno, vse skupaj pa zvrni na glavo.
- Zdaj bo biskvit na dnu, karamelna jabolka pa na vrhu torte.
- Torto zaključi s kupčkom pekan orehov na sredini, nato pa se je kar takoj loti – najboljša je še rahlo topla.