Zeljna solata s korenjem in avokadom
Coleslaw, ki odganja špeh
Končno smo konkretno zakorakali v obdobje, ko se je čivkanju perjadi in vedno bolj samozavestnemu soncu pridružilo še množično cvrčanje na številnih žarih. Tudi midva te dni svoj zvesti žar nenehno nadlegujeva.
Običajno so vse pozornosti deležne le dobrote, ki se cmarijo na rešetkah, tokrat pa bodo piknik žarometi usmerjeni v sočno in imenitno zeljno solato s korenjem.
V bistvu gre za različico kultne ameriške “coleslaw” solate. Čezlužna različica seveda vsebuje cele zajemalke majoneze, kar pa ni pogodu tistim, ki želimo vsebnost kalorij v solatah držati na minimumu.
Namesto majoneze se je v tej solati tako odlično znašel avokado, ki poskrbi za kremnost in poln okus.
Še več takih in drugačnih slastnih receptov si lahko ogledaš na Tjašinem simpatičnem Instagram profilu TUKAJ. Sledi ji in bodi na tekočem, kako ga kulinarično biksava.
Sestavine:
¼ glave belega zelja
¼ glave rdečega zelja
2 korenčka
1 zrel avokado
2 žlici kisle smetane
1 žlička gorčice
svetel kis
sol
poper
Postopek
Pri tej solati je pomembno, da sta zelje in korenje narezana na dolge in tanke rezance. Pri zelju to dosežeš na presenetljivo enostaven način – z lupilcem krompirja se ga loti pravokotno na plasti. Korenček nareži s specialnim strgalom ali pa z ostrim nožem. Če se ti ne da ubadati s tem, ga lahko preprosto na grobo naribaš.
Avokado izkoščiči, olupi in nareži. Vrzi ga v sekljalnik, kjer ga spremeniš v zelenkasto kremo. Dodaj ji gorčico in kislo smetano. Če si pri šparanju s kalorijami še posebej strog, lahko namesto slednje uporabiš kar navaden jogurt.
Solatni preliv kisaš, popraš in soliš po okusu, nakar ga zliješ na solato. Po potrebi dodaj hladno vodo. Solatko dobro premešaj in postavi v hladilnik, kjer naj čaka na dobrote z žara.
Glede na pretekle izkušnje močno priporočava, da se pred hladilnikom postavi stražo, saj zna ta solata hitro dobiti noge.
Solatni tek!