Marelična marmelada s karamelo
Razvajanje za palačinke
Priznaj, da te palačinke pogosto pocrkljajo v ravno pravih trenutkih, zato se spodobi, da jih tudi ti malo razvajaš. Namesto kupljenih namazov vanje zvij ali zloži izjemno domačo marelično marmelado z dodatkom drzne karamele.
Z Dr. Oetker Gelfixom je priprava marmelade res hitra in enostavna.
Še več takih in drugačnih slastnih receptov si lahko ogledaš na najinem simpatičnem Instagram profilu TUKAJ. Sledi nama in bodi na tekočem, kako ga kulinarično biksava.
Naročnik recepta je Dr. Oetker.
Recept
Sestavine:
1 kg izkoščičenih marelic
1 vrečka Dr. Oetker Gelfix klasik
1150 g sladkorja
Postopek
Karamela:
- V kozici zmešaj 150 g sladkorja in 3 žlice vode.
- Nad srednjim ognjem segrevaj toliko časa, da prične karamela temneti.
- Dlje, kot jo kuhaš, bolj intenzivnega okusa bo – pazi le, da je ne zažgeš, sicer bo neužitno grenka.
- Če želiš v marmeladi intenzivnejši okus po karameli, lahko uporabiš več kot 150 g sladkorja, dodaj pa tudi še kako žlico vode.
Marmelada:
- Marelice splakni, jih prepolovi, odstrani koščice in jih nareži na kocke.
- Večji lonec pristavi nad visok ogenj in v njega stresi marelice in vrečko Gelfixa.
- Mešaj in kuhaj 3 minute, da se marelice zmehčajo.
- S paličnim mešalnikom spasiraj marelice do želene konsistence.
- V pisker stresi preostal 1 kg sladkorja in karamelo.
- Kuhaj še 3 minute.
- Marmelado še vročo natlači v sterilne kozarce, ki jih pokriješ s kuhinjsko krpo in pustiš na pultu čez noč.