Vanilijeva zloženka
Vsak je svoje sladice zlagač
Ko se ti zalušta sočne sladice, ki je obenem enostavna in primerna za postrežbo na praznično obloženi mizi, potem ni druge, kot da zložiš nekaj vanilijevega.
Ta zloženka po izgledu spominja na tiramisu, le da tu ni ubadanja z jajci, saj uporabiš genialno novost Dr. Oetker – creative puding s parom okusov vanilija-kardamom. Poleg tega vse skupaj zložiš v model, zaradi česar lahko gostom postrežeš lične rezine.
Še več takih in drugačnih slastnih receptov si lahko ogledaš na najinem simpatičnem Instagram profilu TUKAJ. Sledi nama in bodi na tekočem, kako ga kulinarično biksava.
Naročnik recepta je Dr. Oetker.
Recept
Krema:
400 ml mleka
1 vrečka Dr. Oetker Creative pudinga vanilija-kardamom
4 žlice Dr. Oetker sladkega prahu
1 vrečka Dr. Oetker želatine fix
200 ml sladke smetane
250 g maskarpone sira
1 žlička Dr. Oetker vanilijeve arome
Namočeni keksi:
100 g savoiardi keksov
1 skodelica espressa
150 ml mleka
1 žlica Dr. Oetker sladkega prahu
1 žlica amaretta
Za na vrh:
Dr. Oetker kakav za kolače
Dr. Oetker nastrgana čokolada
Potrebuješ tudi model za kruh dolžine 25 cm.
Postopek
Video
Pripravo si lahko ogledaš tudi v pričujočem videu:
Krema:
- V posodici z metlico zmešaj 100 ml mleka in vrečko pudinga.
- Preostalih 300 ml mleka zavri.
- Ogenj zmanjšaj, v mleko pa zlij pudingovo zmes.
- Z metlico mešaj, da se puding zgosti.
- Kozico odstavi, puding pa tesno pokrij s prozorno folijo za živila.
- Puding naj se ohladi na sobno temperaturo.
- V večji posodi stepi 200 ml sladke smetane.
- Ohlajen puding premešaj z električnim mešalnikom.
- Dodaj 250 g maskarpone sira, 4 žlice sladkega prahu, vrečko želatine fix in žličko vanilijeve arome.
- Vse skupaj temeljito premešaj.
- V kremo s spatulo primešaj še stepeno smetano.
Zlaganje:
- Skuhaj skodelico espressa in ga zmešaj s 150 ml mleka, žlico amaretta in žlico sladkorja v prahu
- V model za kruh dolžine 25 cm vstavi prozorno folijo za živila in vanj vlij polovico kreme.
- Kremo pogladi in poravnaj.
- Savoiardi kekse enega za drugim najprej dobro namoči v kavni kopeli (a ne predolgo, da ti ne razpade) in jih zloži po kremi – skupaj jih pride 6 na plast.
- Piškote narahlo potisni v kremo.
- Postopek ponovi še z drugo polovico kreme in še s šestimi namočenimi savoiardi piškoti.
- Prozorno folijo iz modela prepogni navznoter, da pokriješ zloženko.
- Zloženko postavi v hladilnik za vsaj 3 ure, še bolje pa je, če jo tam pustiš čez noč.
Postrežba:
- Z zloženke odlepi folijo, nato model pokrij z rezalno desko.
- Vse skupaj zvrni na glavo, nato snami model in odlepi folijo.
- Zloženko z vrha in po stranicah posuj s kakavom za kolače.
- Po vrhu posuj še nastrgano čokolado in razporedi cimetove zvezdice.