Vanilijeva torta s hruško in karamelo
Sladka pravljica
Na prvi pogled se zdi tale torta preprosta in umirjena, a ko ti nič hudega sluteč ugriz naleti na slastne kocke hrušk, ki se skrivajo v nežni vanilijevi kremi, ti kar zaigra srce.
Ekstremno sočen biskvit in izrazita karamelna krema pa čmokanje sladice dvigneta v pravo jesensko dogodivščino.
Tole bi pa bila bolj klavrna torta, če ne bi v njej uporabila cele črede Dr. Oetker izdelkov. V njej kraljuje Dr. Oetker vanilijev puding, seveda pa ne bi šlo brez zimzelenih listov želatine, sladkega prahu, pecilnega praška in arome vanilije.
Še več takih in drugačnih slastnih receptov si lahko ogledaš na Tjašinem simpatičnem Instagram profilu TUKAJ. Sledi ji in bodi na tekočem, kako ga kulinarično biksava.
Naročnik recepta je Dr. Oetker.
Recept
Biskvit:
120 g moke
100 g rjavega sladkorja
2 manjši jajci
70 ml olja
3 žlice mleka
0,5 žličke Dr. Oetker pecilnega praška
0,5 žličke cimeta v prahu
Hruške:
400 g koščkov hrušk (iz približno 4 hrušk)
2 žlici Dr. Oetker sladkega prahu
Vanilijeva krema:
2 vrečki Dr. Oetker original pudinga z okusom vanilije
1 žlička Dr. Oetker arome vanilije
6 listov Dr. Oetker želatine v lističih
3-4 žlice Dr. Oetker sladkega prahu
500 ml mleka
250 g maskarpone sira
250 ml sladke smetane
Karamelna krema:
100 g belega sladkorja
350 ml sladke smetane
2 lista želatine
Midva sva za to tortico uporabila pekač s premerom 24 cm. Ker pa torta pride kar visoka, lahko brez skrbi za enake količine uporabiš pekač s premerom 26 cm.
Če uporabljaš pekač drugačne velikosti ali oblike, lahko sestavine preračunaš s priročnim Tortopretvornikom.
Postopek
Biskvit:
- Pečico prebudi in jo prepričaj, da se segreje na 180 °C.
- Jajci kruto ubij in ju za nameček zasuj z rjavim sladkorjem ter premlati do penastega.
- Primešaj olje in mleko.
- V drugi posodi zmešaj suhe sestavine: moko, pecilni prašek in cimet.
- Suhe sestavine električno primešaj k mokrim, dobljeno zmes pa zlij v pekač za torte, čigar dno naj bo prekrito s papirjem za peko.
- Pekač stlači v razgreto pečico, tam pa ga pusti 10-15 minut, da iz mase nastane biskvit.
- Da je biskvit res pečen, preveri z zobotrebcem, ki mora po vbodu ostati suh.
Hruške:
- Hruške olupi in jih nareži na kocke – skupaj jih mora biti 400 g.
- Hruškine kocke stresi v kozico, za kazen pa jih zasuj s sladkorjem.
- Kozico pristavi nad srednji-visok ogenj in jih kuhaj toliko časa, da se kocke zmehčajo. Bolj čvrste so hruške, več časa bo potrebno, da jih prepričaš v mehkobo.
- Ko so hruške skuhane, jih stresi v cedilo, odcejen sirup pa prihrani za navlažitev biskvita.
- Kocke hrušk ohladi.
Vanilijeva krema:
- Od 500 ml mleka ukradi 12 žlic in v njih zmešaj oba pudinga.
- Preostalo mleko zlij v kozico in ga nad srednjim ognjem zavri, nato pa z metlico primešaj mešanico s pudingom.
- Mešaj, da se puding zgosti, kar bo vzelo le nekaj pičlih trenutkov. Nikar se ne sekiraj, če se v pudingu nahaja nekaj grudic.
- Puding prelij v drugo posodo in ga tesno prekrij s prozorno folijo za živila – ta bo preprečila, da se površina pudinga posuši in strdi.
- Postavi ga v hladilnik, da se shladi.
- Ohlajen puding spasiraj s paličnim mešalnikom, s tem pa se znebiš neželenih grudic.
- Pudingu dodaj sladki prah, vanilijevo aromo in maskarpone. Vse skupaj električno premešaj.
- Liste želatine namoči v hladni vodi in počakaj, da se napojijo.
- V kozico zlij 2 žlici mleka in jo pristavi nad srednji ogenj.
- Želatino ožemi in jo vrzi v kozico z vročim mlekom.
- Premešaj, da se želatina povsem raztopi.
- Želatino primešaj h kremi z električnim mikserjem.
- S spatulo v kremo primešaj odcejene in ohlajene hruškine koščke.
- Sladko smetano stepaj do stepene smetane, ki jo s spatulo primešaš v kremo.
Tortogradnja – 1. faza:
- Biskvit postavi na kartonasto tortno podlago in okoli njega zategni tortni obroč, ki ga po notranji strani obdaš z acetatno folijo.
- Biskvit namoči s prihranjenim sirupom, v katerem so se kuhale hruške.
- Čez biskvit prelij kremo in jo poravnaj, nato pa torto postavi v hladilnik, da se krema strdi.
Karamelna krema:
Pozor! Karamela je izredno vroča, zato je potrebno biti med njeno pripravo ekstra previden. Vsaka pobegla kapljica lahko povzroči opekline.
- Lista želatine namoči v hladni vodi.
- V svetlo kozico stresi sladkor in jo pristavi nad srednji ogenj.
- Sladkor se bo počasi stopil, pri tem pa mu lahko pomagaš tako, da ga vsake toliko malce požokaš z vilico.
- Ko je sladkor povsem staljen, ga segrevaj le še toliko časa, da postane zlate jantarjeve barve in nič dlje!
- Medtem, ko v eni kozici nastaja karamela, v drugo zlij 100 ml sladke smetane, ki jo segreješ skoraj do vretja.
- K vroči karameli v več korakih z metlico primešaj vročo smetano. Dobiti moraš gladko karamelo brez koščkov in grudic. V kolikor so ti prisotni, mešaj in segrevaj, da se raztopijo.
- Želatino ožemi in jo vrzi v karamelo. Premešaj, da se povsem raztopi.
- Kozico odstavi in pusti, da se karamela malce ohladi.
- Preostalih 250 ml sladke smetane stepi.
- 1-2 žlici stepene smetane primešaj h karameli, nato pa to zmes s spatulo primešaš k smetani.
- Dobljeno kremo prelij čez strjeno vanilijevo kremo.
- Torto postavi v hladilnik in se od nje poslovi vsaj za 6 ur, še raje pa naj tam počaka celo noč.
Tortni tek!
Zdravo, zanima me kako naj pretvorim sestavine torte za pekac v obliki srca?
Najlepsa hvala
Naja,
Na tejle skici je z “a” označena stranica kvadrata v srcu: https://rechneronline.de/pi/img/heart.png. Če je ta stranica pri tvojem pekaču približno 17 cm, bo pekač nalašč za te sestavine, kot so v receptu.
Naredila vašo torto in lahko samo rečem vaauu😍 super opis postopka, ki olajša delo laikom kot sem jaz 😁😁 z eno besedo samo 🔝👏
Tamara,
res lepa hvala! Naju močno veseli, da te je navdušila.
Odlična torta. Preizkušeno 🙂 me pa zanima, če bi vložene hruške dale več okusa kot sveže? Ali pa aroma hruške? Bi tako pokvarila okus torte?
Tina,
verjetno bi vložene hruške dale več okusa, prav tako aroma. Ne bi pa s tem pokvarila okusa 🙂
Zanima me kako ste okrasili torto in z čim?
Tjaša,
uporabila sva karamelo in španske vetrce s kavo.