Vanilijeva marmorirana torta
Sladka zmešnjava
Vanilija je prav zares zaklad narave. S svojo omamno aromo in ne preveč drznim okusom se odlično razume z vsemi prišleki, ki se znajdejo v sladicah. Ker si to zasluži, bo tokrat kar sama glavna zvezda pod tortnimi žarometi.
Dragocenost vanilije pa se v zadnjem času žal izraža tudi v njeni ceni. Zaradi naravnih in ekonomskih razlogov se je vanilija v vseh oblikah konkretno podražila. Kljub temu pa meniva, da se njeni zapeljivi aromi nikar ne smeš upreti.
Po bourbonski vaniliji so najbolj znani mojstri začimb Kotanyi. Najbolj pa sva navdušena nad njihovo izjemno vanilijevo pasto, ki v enem samem lončku vsebuje za 20 strokov semen. To je obvezna oprema vsakega tortopeka.
Ker sva lahko spet ustvarjala z vanilijevo pasto, sva brž ušpičila torto, ki ne potrebuje peke, zaradi mešanja krem pa je čisto vsaka unikat.
Še več takih in drugačnih slastnih receptov si lahko ogledaš na Tjašinem simpatičnem Instagram profilu TUKAJ. Sledi ji in bodi na tekočem, kako ga kulinarično biksava.
Podlaga:
250 g kakavovih MOTO piškotov
60 g masla
Zmešana krema:
6 dl sladke smetane
500 g mascarpone sirčka
4 večja jajca
160 g sladkorja
3 dl mleka
1,5 žličke vanilijeve paste Kotányi (ali 1,5 stroka vanilije)
8 listov želatine
1 zvrhana žlica grenkega kakava
Naštete sestavine so namenjene torti s premerom 24 cm. Če uporabljaš pekač drugačne velikosti ali oblike, lahko sestavine preračunaš s priročnim Tortopretvornikom.
Naročnik recepta je Kotanyi.
Postopek
Piškotna podlaga
- Za podlago pograbi polnjene piškotke in jih kruto zmelji.
- Maslo raztopi, ga zmešaj s piškoti, dobljeno sladko zmes pa pritisni ob dno obroča za torte.
- Notranjo stran obroča obloži z acetatno folijo.
Marmorirana krema:
- Rumenjake penasto stepi skupaj s sladkorjem. Beljakov danes ne potrebuješ, lahko pa z njimi ustvariš kaj drugega, na primer TROPSKI GOZD.
- 8 lističev želatine namoči v vodi.
- V mleko potunkaj vanilijevo pasto (ali semena iz strokov vanilije), ga segrej do vretja in ga odstavi.
- Med mešanjem dodajaj stepene rumenjake, nakar posodo pristaviš nazaj na nizek ogenj.
- Mešaj približno 6 minut, dokler se krema rahlo ne zgosti, nato lističe želatine ožemi in jih raztopi v njej.
- Posodo odstavi in kremo razdeli na dve enaki polovici. K eni polovici zmešaj zvrhano žlico grenkega kakava.
- Pusti, da se kremi shladita do mlačnega.
- Mascarpone razpolovi in ga z metlico primešaj k obema kremama.
- V ločeni posodi stepi sladko smetano do čvrstega, nakar jo razpoloviš in nežno vmešaš v obe kremi.
- Obe kremi izmenjujoče vlivaj na tortno podlago v obroču. čisto po trenutnem navdihu. Na plano naj pokuka tvoja ustvarjalna plat.
Nadebudno tortico zdaj pridno pospravi v hladilnik, kjer naj čaka na jutrišnji dan.
Torto skotali na mizo in jo navdušeno razreži. Kako pa izgleda tvoj prerez?
Marmoriran tek!
Super recepti 👋🌸🌷. S čim sta okrasila torts in kje sta kupila okraske? Hvala in lep dan, Katja
Katja,
na torto sva nametala Moto piškote, macarone in čokoladne pralineje – vse kupljeno v Mercatorju 🙂
LP, Midva
Ali lahko namesto vanilikeve paste uporabim naravno aromo burbonske vanilije dr. Oetker?
Pia,
ne, vanilijeva pasta je v bistvu bourbonska vanilija, zato priporočava, da je uporabiš 1,5 stroka.
Te arome še nisva poskusila in ti ne moreva svetovati o količini.
LP, Midva
Živijo!
Mene pa samo zanima ali se da to torto lepo prestaviti na kartonasto dno ali je bolje ce naredim kar direktno na to dno? Hvala za odgovor
Monika,
Torto začni graditi kar na kartonasti tortni podlagi.
Lp,
Midva
Torta je božanska.
Hej,
mene pa zanima, kaj naj dodam v drugi del kreme namesto kakava, da ne bi bila belo-rjava, pač pa belo-roza? Da ni barvilo, sadje pa itak ne, ker bi se krema verjetno razlila 🤔? Hvala za hiter odgovor, Katja
Katja,
najbolje, da kremi dodaš nekaj žlic pokuhanih in spasiranih jagod ali malin.
LP, Midva